Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie dotyczące sektorów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie sektorów. Czy przekazywanie danych między sektorami najlepiej zastosować poprzez redisa czy może socketów? Wchodzi też w opcje mysql ale podejrzewam, że synchronizacja danych między instancjami będzie bardzo spowolniona. Drugie pytanie jeśli synchronizacja między sektorami ma być pod redisa lub sockety to w takim razie co zapisywać i kiedy w mysqlu. Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.

Opublikowano

Najlepiej wszystkie dane gracza. Player.dat, stats, adcancements...

Do zapisów MySQL, bo dobrze jest mieć backupy tych danych na wypadek problemów. Natomiast warto też najnowsze dane cachować w Redisie, bo jest bardzo szybki, a wiesz, że po zapisie będziesz pewnie te dane potrzebować.

Q8eOMob.png

Opublikowano

Rozumiem. A jeszcze takie pytanie czy z mysqla korzystać na wszystkich instancjach czy może zrobić tak aby proxy rozdawalo wszystkie dane z mysqla poprzez redisa do poszczególnych serwerów? 

Opublikowano

Po co tak komplikować? Niech każdy serwer ma dostęp do bazy. Proxy to oddzielna aplikacja potrzebna wyłącznie do łączenia graczy (rozłożenia obciążenia).

Q8eOMob.png

Opublikowano

Okej czyli wszystko jasne co do synchronizacji. Jeszcze ostatnie pytanie mam i to jest ciężki temat dotyczący proxy. Chciałbym zrobić multiproxy które jak wiadomo by odciążyło serwer jak bym miał zamiar wpuścić więcej niz 3000 graczy. W jaki sposób mam zrobić tak aby przekierować jedną i ta sama domenę na kilka serwerów proxy? Wydaje się dziwaczne to ale większość większych serwerów tak właśnie robi a według mnie to jest prawie niemożliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...