Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Nieokreślone urządzenie

SpaceQuest

Pytanie

Opublikowano

Witam, w dniu dzisiejszym odkryłem anomalie na moim laptopie związaną z dziwnym urządzeniem w Panel sterowania > Sprzęt i dźwięk > Urządzenia i drukarki. Problemem jest "SteelSeries PS/2 Keyboard Forwarding device". Model laptopa to GP72M 7REX i do tej pory nie doświadczyłem żadnych problemów. Dodam, wydaje mi się, że nie jestem podatny na wchodzenie w niebezpieczne linki oraz pobieranie randomowych plików.  

image.png   image.png image.png

Na problem natrafiłem instalując sterowniki od tabletu graficznego Wacom. Niepokojące jest to, że owe urządzenie jest nieznanego producenta oraz automatycznie włącza się  podczas startu systemu oraz podpięciu myszki, nawet po odinstalowaniu w menedżerze urządzeń. Dodam że urządzenie jest tam ukryte. Po wglądzie w szczegóły:

Ścieżka ikony klasy - %SystemRoot%\System32\setupapi.dll,-18

Możliwości -  000000E4
                         CM_DEVCAP_REMOVABLE
                         CM_DEVCAP_SILENTINSTALL
                         CM_DEVCAP_RAWDEVICEOK
                         CM_DEVCAP_SURPRISEREMOVALOK

Stan - 4180600A
            DN_DRIVER_LOADED
            DN_STARTED
            DN_DISABLEABLE
            DN_REMOVABLE
            DN_NT_ENUMERATOR
            DN_NT_DRIVER
            DN_NO_SHOW_IN_DM

Szukałem tego problemu na internecie lecz znalazłem tylko jeden post który miał tylko i wyłącznie jeden wspólny punkt czyli "SteelSeries PS/2 Keyboard Forwarding device", a pozostałe dolegliwości tam opisane nie występują u mnie. Nie jestem ani trochę zorientowany co to może być ani jak to zdiagnozować dlatego zwracam się o pomoc tutaj.

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...