Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy serwer - każda pomoc potrzebna!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

od dłuższego czasu noszę się z zamamiarem stworzenia serwera, który przyciągnąłby przede wszystkim rodaków,
gdyż z tego co widzę, jesteśmy dość mocno porozrzucani po serwerach, które w gruncie rzeczy niewiele od siebie się różnią (głównie mowa o ich problemach). Chciałbym poznać waszą opinię, jaki serwer byłby dla was idealny. Ja przedstawię swój pomysł poniżej, możecie się do niego odnieść, chętnie wysłucham waszych opinii, może dzięki temu udało by się nam wspólnymi siłami stworzyć miejsce, w którym każdy chciałby zagrać.

Myślałem osobiście o stworzeniu serwera na plikach S15 (od IGCN, wiem są drogie, ale pokryłbym koszta ich zakupu). Chciałbym dodać do niego odrobinę progresywnej natury, po to by wydłużyć jego żywotność i zwiększyć frajdę z gry. Głównie myślałem o dodaniu limitu na resety, np. 1 reset / tydzień. Przy odpowiednim boost'nięciu mobów, nie trzeba by było ucinać map i item'ów, gdyż i tak gracze nie byliby w stanie tak szybko na nich expić. Oczywiście ten limit musiałby być dynamiczny, tj. musiałby zależeć od topki, a najlepiej od jakiejś średniej bądź mediany TOP10. Za reset otrzymywalibyśmy pkt. myślałem o zakresie 250-500pkt. za reset. Ponownie sprawi to, że przyrost nie będzie tak ogromny, że po 10 resetach będziemy niedoścignieni w PVP (tu skłaniam się ku 250pkt, po to, aby dać szanse graczom, którzy mają mniej resetów, a więcej umiejętności). No i oczywiście limit reset'ów, a następnie grand reset. Jeśli chodzi o limit reset'ów to skłaniałbym się na zatrzymaniu postaci na poziomie 40-75k punktów, po to by dać możliwość tworzenia ciekawych build'ów. Tutaj wchodzi w grę grand reset, który przeważnie premiuje gracza jakimiś FO itemami; ja osobiście kategorycznie jestem przeciwnym FO itemom. Chciałbym wysłuchać waszych opinii, jaka jest najlepsza opcja na grand reset, czy będą to dodatkowe staty, czy faktycznie itemy, a może coiny, za które będziemy mogli coś kupić? No i przechodzimy tutaj do kolejnego kluczowego aspektu, wcoiny. Osobiście jestem zdania, że wcoiny szkodzą na dłuższą metę i sprawiają, że gra robi się P2W. Chciałbym aby x-shop był zlimitowany o pety i seale do boosta expa (max 25-50%) i ewentualnie wejściowek na eventy (BC, DS ...). To sprawiłoby, że gracze którzy chcą szybciej expić, mogliby mieć możliwość handlu i wydawania wcoinów, ale nie musieliby tego robić. To samo tyczy się donate, rozumiem, że utrzymywanie serwera trochę kosztuje, dlatego większość ich ma rozbuchany system donate. Niemniej jednak chciałbym go ograniczyć do możliwości kupna VIP'a zwiększającego exp i ewentualnie dodającego buffa lub pet'a / ring'a na czas trwania VIP'a.

Kolejna kwestia to EXP i drop. W związku z powyższymi danymi, mając w świadomości, że nigdzie nie musimy się spieszyć byłbym zwolennikiem expa na poziomie lvl 50-200 master 25-50 majestic 10-25. Większość graczy i tak już jest dość leciwa i ma inne ciekawsze rzeczy do roboty, więc korzystania z helper'a jest jak najbardziej ok. Oczywiście osoby aktywne mogłyby korzystać z event'ów typu BC/DS po to by wbijać levele szybciej; dzięki temu gracze aktywni byliby premiowani lepszym expem no i możliwością PK osób AFK. Tutaj trzeba by było pomyśleć o dropie. Czy lepiej jest dodać duży drop i do tego medale, wyrzucające itemy +7-+9 do poziomu np. scale-brass, czy też lepiej wyłączyć medale, a zwiększyć drop kamyków B i S, po to by dać możliwość zbierania setu samemu, a następnie ulepszeniu go? Chciałbym aby w początkowej fazie, gdy gracze będą mieli mało resetów było niemożliwe zabicie czegoś więcej niż golden goblina i taikana (taikana najlepiej w pt) po to by dorzucić choć trochę trudności w rozwój ekwipunku. Pozostając przy itemach exc, max 2 opcje były dla mnie idealnym rozwiązaniem (do tego non exc ancienty, non exc sockety i 1 opcja w przypadku BA). Osobiście mam uczulenie na FO itemy. A chciałbym dać graczom możliwość wyboru tego, co chcą nosić w zależności od potrzeb (oczywiście przed dojściem do poziomu BA). Zastanawiam się tutaj mocno czy dobrą opcją nie byłoby przebudowanie defu przedmiotów, by każdy kolejny tier wyżej, był faktycznie mocniejszy od poprzedniego, przy odpowiednim ustawieniu mobów, mogłoby to mieć sens; niemniej jednak nie upierałbym się przy tym pomyśle.

Kolejną kwestią, która dość mocno mnie irytuje na serwerach to ilość uruchomionych kont/gracz. Chciałbym tę liczbę zatrzymać tę liczbę na poziomie 1-2. Po to by 1 osoba, nie była w stanie zrobić sobie golden pt i cieszyć się z tego, że nie musi z nikim rozmawiać, bądź zawierać znajomości. Moim skromnym zdaniem, MMO na tym nie polega. Wydaje mi się, że sukces serwera opiera się na interakcjach między graczami właśnie. Dlatego też, byłbym za powyższym ograniczeniem i zwiększeniem exp boost'a za bycie w pt (100, 103, 105, 107, 110%) i golden pt (100, 103, 107, 110, 115%). Przy czym lvl-gap byłby na poziomie 80lvli, między najwyższym a najniższym.

Na razie to tyle z moich przemyśleń na temat "mojego idealnego serwera", zapraszam do komentowania i dzielenia się opiniami. A może kogoś to na tyle zainteresowało, że chciałby stworzyć taki serwer? Jeśli jesteś właścicielem własnego serwera i chciałbyś mieć możliwość współtworzenia czegoś większego, to też byłoby miło. Potrzebowałbym wszelkiej pomocy, co prawda jestem programistą, lecz nie specjalizuje się w tworzeniu gier. Zapraszam do kontaktu.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Doczytałem do S15 i skończyłem, powodzenia 😄

Edit : przeczytałem trochę i TAKICH serwerów jest pełno, wszystkie Twoje pomysły to kopie obecnych serwerów.  Wyjdz na przekór i zrób coś "old" typu max s6. 

S15 na polskiej scenie nawet nie pyknie już na starcie.

Opublikowano

To nie ma sensu dlaczego?

• To jest kopia serwerow typu : x-world albo UG
  • To nie chodzi o ustawienia a o klimat tamtych lat
  • MuOnline umiera i prawda jest taka ze nie ma znaczenia czy dasz s15 czy s6.
  • Zrobienie serwera jezeli juz tak bardzo chcesz to koszt kilka tys : Wlasna strona , pliki zabezpieczenia host VPS.
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...