Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mały upgrade PC

Zethan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zrobić malutki upgrade pc. 

Aktualnie posiadam w zestawie:

CPU - Ryzen 3 1200

MOBO - Gigabyte B450M DS3H

GPU - RX 470 8gb Asus ROG Strix

RAM - Patriot Viper 2x4gb 2666mhz

Zasilacz - Verlo L2 500w 80plus bronze

Dyski - 2x ssd, systemowy i na gry 

Chce wymienić głównie procesor, bo mi strasznie ogranicza możliwości płynnego grania w wiele tytułów na high przez co muszę mocno zjeżdżać, a nawet w valorancie problem ze stałymi 144fps na niskich. 

Myślałem nad zmianą procesora na ryzen 5 3600/ 3 3300X oraz dokupieniem drugiego zestawu ram 2x4 lub 2x8

Chciałbym się Was doradzić jak postąpić w tej kwestii 

Opublikowano

Problemem w takim Valorancie nie jest tyle procesor co pamięć - do Ryzena bierze się RAM o prędkości minimum 3000 MHz, żeby właśnie uniknąć takich problemów i zapewnić optymalną wydajność procesora.

Podaj budżet, wtedy można myśleć. Generalnie trzeba tu wymienić pamięć RAM, a R5 3600 będzie się przy tej grafice nudził.

Opublikowano

Budżet to ~1000zł, wiadomo jakiś tam haczyk można dołożyć, bo to żaden problem. 

A co do procesora to myślałem w głównej mierze nad czymś chociaż troszkę przyszłościowo już bez dalszego wymieniania go, a nie jestem pewien czy R3 3300X wystarczy mi na dłuższą metę, dlatego też wolałem napisać temat i się dopytać bardziej doinformowanych osób w tym kierunku. 

Jeżeli tylko R3 będzie na tyle wydajny i wystarczy mi bez problemu przez najbliższe minimum 2lata to nawet w ciemno wezme.

Opublikowano

Wybór uzależniałbym na Twoim miejscu od tego, czy będziesz wymieniał kartę graficzną na wydajniejszą. R5 3600 to idealny procesor pod grafiki od GTX 1660S do RTX 2080S, zestarzeje się relatywnie mniej niż R3 3300X. Jest jeszcze R5 2600, który to w grach jest słabszy od R3 3300X, ale ma za to więcej rdzeni oraz wątków. Wybór należy do Ciebie - rozważ, czy chcesz w przeciągu powiedzmy roku kupować nowe GPU lub przeprowadzać inne modernizacje.

Na co byś się nie zdecydował pamięć i tak trzeba wymienić na nowy komplet. Tutaj można brać znowu Viper 4, lecz z prędkością 3000-3200MHz lub Ballistixy jeśli chcesz się pobawić w OC pamięci i próbować wycisnąć tyle ile płyta główna oraz IMC pozwoli.

Opublikowano

Rozumiem, to postawie sprawę tak. Osobiście nie czuje potrzeby wymiany GPU bynajmniej na ten moment, bo mi wystarcza, aczkolwiek ten procesor czasami potrafi mnie zirytować. 

Teraz tylko kwestia tego czy przez np najbliższe 2 lata R3 3300X posłuży mi wystarczająco bez potrzeby wymiany? Jeżeli tak to po prostu w przyszłości wezme CPU & GPU jednocześnie jakieś lepsze. W sumie i tak nie gram w same tytuły triple A

Opublikowano

Skoro nie zamierzasz zmieniać GPU to wybierz R3 3300X, ewentualnie R6 2600 jeśli chcesz te dodatkowe rdzenie, ale odrobinę słabszą wydajność w grach.

Pamiętaj, że w przypadku R3 3300X musisz zaktualizować BIOS/UEFI do wersji minimum F40, a najlepiej do najnowszej F50.

Do tego pamięci, jeśli nie oczekujesz od pamięci bardzo dobrej podatności na OC lub nie zamierzasz ich kręcić, to wybierz sobie moduły z kośćmi Hynix CJR:

Jeśli natomiast chcesz kręcić pamięci i oczekujesz dosyć sporej podatności na OC to wybierz moduły oparte o kości Micron rev. E:

• Aive zmienił(a) tytuł na Mały upgrade PC
Opublikowano

Jeśli chodzi o procesor, tak jak mówicie o cenie to jeżeli mam płacić taniej, około te ~550zł za R5 i jedyne co mieć to 2rdzenie więcej, ale mniejszą wydajność, niż R3 to nie wiem czy jest w ogóle sens zaosczędzać te ~150zł, chciałbym wybrać możliwie najlepiej, aby przez około te minimum 2 lata nie wymieniać procesora. Natomiast jeśli chodzi o aktualizowanie BIOS-u to żaden problem. 

Względem RAM powiem tak, nie chce się bawić w ich OC jeżeli nie do końca potrafię to robić, żeby sobie czegoś nie popsuć w PC, no bo jednak troszkę szkoda. Więc raczej wybiore po prostu te Patriot Viper'ki bez robienia OC

Chce wybrać jak najlepiej, żeby nie wyje*ać tych pieniędzy, że tak to ujme w błoto, bo jednak to jest pare set złotych, a na drodze tego raczej nie znajde 😄

Opublikowano

R3 jest wyłącznie wydajniejszy w grach, w aplikacjach użytkowych R5 nadal jest lepszy, jednakże Ty chcesz procesor typowo do gier, także tutaj R3 3300X jest optymalnym wyborem, dodatkowo jest to architektura Zen 2.

W OC pamięci nie da się teoretycznie nic zepsuć, dopóki nie przesadzisz z napięciami - jest dostępny kalkulator, a także poradniki. Jednakże OC pamięci to nie OC procesora - jest tutaj więcej ustawiania i testowania, a dodatkowo dobrze jest mieć płytę, która posiada rozbudowane UEFI. Dla kompletnego laika może to zająć nawet tydzień ustawiania pamięci. Jedno jest natomiast pewne - OC pamięci potrafi bardzo mocno zwiększyć wydajność szczególnie gdy korzysta się z wydajnych GPU. Vipery też da się kręcić, po prostu Hynixy CJR nie mają takiego potencjału.

Opublikowano

Dobra, rozumiem rozumiem. Czyli teraz patrząc na to pod szerszym kątem i z innej perspektywy...  Czyli R5 sprawdzi się lepiej w innych aspektach, aniżeli samym gamingu, aczkolwiek jak duża różnica wydajnościowa może być między R5 2600/1600AF(nawet lekko podkręconymi), a R3 3300X w samych grach? Mogę do bardzo odczuć czy to będzię mała różnica pokroju 5-10%? No i jeszcze jak dużo zmienia sama architektura Zen2?

Bo jeżeli to będzie wyglądało na tak małą różncie w samym graniu to wolę iść w R5 i mieć lepsze działanie ogólnościowe, niż w samych grach. 

Opublikowano

Polecam przejrzeć recenzję przygotowaną przez GamersNexus: https://www.gamersnexus.net/hwreviews/3581-amd-ryzen-3-3300x-cpu-review-vs-3100-clock-for-clock

Dodatkowo rezencja na YT stworzona przez Hardware Unboxed:

Nie patrz na ten moment na R5 1600 AF, bo ten dostał status EOL. AMD zaprzestało jego produkcji, a jeśli gdzieś się pojawi to będą to leżaki magazynowe.

Zen 2 to spore poprawki względem Zen/Zen+, głównie jeśli chodzi o podsystem pamięci oraz kontroler pamięci - procesory Zen 2 potrafią bez problemów obsłużyć pamięci (o ile płyta główna na to pozwoli) o prędkości 3600MHz, gdzie starsze architektury miewały problemy przy 3200MHz. Zen 2 to również niższy proces technologiczny, większa efektywność energetyczna, a także wzrost IPC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...