Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z obrazem - artefakty

vesox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam gram od godziny 14 do godziny 19 , po chwili zaciął mi komp i pokazał się obraz biały z paskami. Po resecie było git, odpalił znowu gierke i ponownie zebra na ekranie.. Po kolejnym resecie pokazują sie liczby i kwadraty masakra pokazuje na obrazkach. 

Ps; może być przyczyna od tego że, Na procku jest radiator chłodzony wentylatorem który musiałeś zamontować po przeciwnej stronie bo było za mało miejsca na włożenie kości z ram. W dodatku od tej strony gdzie teraz znajduje się wiatrak nie ma miejsca bo w odbudowie mam kolejny wiatrak chyba służący do wypuszczenia ciepła i ja go wykręciłam żeby ten z radiatora się tam zmieścił. 

Proszę o pomoc. Czy mogło to doprowadzić do tego że procesor jest gorzej chłodzony i to wina przegrzania.?? 

IMG_20200615_193753.jpg

IMG_20200615_193703.jpg

IMG_20200615_193545.jpg

Opublikowano

CPU ma wbudowane zabezpieczenia i póki ich nie wyłączyłeś w BIOS to te działają stopniowo - pierwszym krokiem jest zrzut zegarów, jeśli temperatura nadal rośnie to komputer się wyłącza bądź resetuje.

Artefakty to najczęściej przesadzone OC lub umierające GPU. Generalnie ostatnio zmieniałeś RAM, być może to właśnie pamięć jest winna, ale to trzeba sprawdzić we własnym zakresie.

Opublikowano

Ramy są jednakowe po 4x4 , jedynie różnią się firmą producenta. Sprawdzałem temperature. Teraz już nie mogę odpalić komputera bo od razu pokazują mi się te piękne witraże haha bo normalnie wszystko działało jak należy ^^ więc czemu zabezpieczenia mają mi pomoc.? 

Konkretniej, bo ja w podzespolach jestem cienki i tak samo bios to dla mnie magia 🎩 PS: NAPISANO MI ŻE TO WINA GRAFIKI , ;/

Opublikowano

Nie napisałem, że zabezpieczenia mają Ci pomóc tylko wykluczyłem Twoje podejrzenie, informując, że zbyt wysokie temperatury procesora prędzej wyłączą komputer niż spowodują artefakty czy inne cuda. To samo napisałem, że winą może być GPU (Karta graficzna), ale ze względu na to, że ostatnio wymieniałeś/zmieniałeś pamięć RAM, to taka zmiana mogła też spowodować taki, a nie inny efekt - szczególnie że wnioskując z poprzedniego tematu kupiłeś ten RAM na aliexpress.

Sprawdziłbym na Twoim miejscu czy kabel jest dobrze wpięty w monitor i kartę graficzną, a nawet podpiąłbym monitor pod inne złącze. Twój procesor posiada także iGPU, wyjmij kartę graficzną i podepnij monitor pod złącze DVI/VGA na płycie głównej - jeśli artefaktów nie będzie to będziesz wiedział, że umarła karta graficzna.

Opublikowano

Wrócę z pracy to sprawdzę bez karty graficznej, kabel jest dobrze wpięty. 

Ramy kupiłem z strony Allegro od Morele.net nie kupowałem na aliexpress, za długie czekanie. 

Opublikowano

No to pozostaje Ci sprawdzić, czy na iGPU wszystko śmiga, skoro jesteś pewien, że kable są dobrze wpięte.

Opublikowano

"Twój procesor posiada także iGPU, wyjmij kartę graficzną i podepnij monitor pod złącze DVI/VGA na płycie głównej - jeśli artefaktów nie będzie to będziesz wiedział, że umarła karta graficzna."

Dokładniej, mam wykręcić kartę graficzną z płyty głównej i sprawdzić bez niej ta? Pod wejściem vga

PS: sprawdziłem bez karty graficznej, odpalilo idealnie, czyli uszkodzona karta graficzna 100%...

Dodaje zdjęcie karty graficznej, czy wyczyszczenie jej Kompresorem pomoże? Zobaczcie, nigdy nie widzę czarnego osadu czy coś w tym sensie. 

1592303931187343547051555366251.jpg

15923040600265001464291817874403.jpg

15923040901266800721292746060606.jpg

15923041074794968719406644124364.jpg

15923041219875749241980979516448.jpg

Opublikowano

Może pomóc, a może już po prostu się ugotowała. Generalnie to ta karta powinna zostać rozebrana i powinno się wymienić pastę oraz termopady, ale jak już padła to nie ma sensu. Na przyszłość - sprzęt się czyści, wtedy dłużej działa.

Opublikowano

Bylem u takiego kolegi ktory wlasnie zajmuje sie takimi sprawami, 

Zabralem caly sprzet, odpalil go u siebie na sklepie I normalnie zatrybil... Wyczyscil ja, jakims programem zwiekszal temperature na podzespolach I nie wywalalo wgl.. Byl sprawdzany na 3 kosciach po 4 , odpalilem left4dead 2 I normalnie smiga.. 

Chcialem odpalic warzone ale przed odpaleniem wspomnialem ze moge dodac jeszcze jedna kosc 4. Wiec tak zrobilem,

na wylaczonym oczywiscie. 

Odpalam warzone, skacze, wyladowalem i dup znowu to samo sie stalo... 

"Generalnie to ta karta powinna zostać rozebrana i powinno się wymienić pastę oraz termopady,"

Co masz na mysli? 

Opublikowano

Mam na myśli to, że chłodzenie karty powinno się ściągnąć i nałożyć na rdzeń nową pastę termoprzewodzącą (dobrą, a nie jakiś syf typu Pactum) oraz nałożyć nowe termopady - oczywiście o identycznej grubości jak oryginalne. Karta swoje lata ma, zapewne od nowości nie była rozbierana także pasta termoprzewodząca jest kamieniem, a termopady straciły swoje właściwości.

Nie wiem jakim programem były sprawdzane temperatury - polecam generalnie jeśli nie było to robione to sprawdzić w furmarku i 3dmarku kartę, jeżeli sypie się w Warzone to w furmarku powinna również.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...