Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ustawienia bezpiecznych permisji

ts1214luk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie będę wszystkiego opisywał, a dodam tylko, że mam kilku graczy, których jedynym celem jest wyrządzanie szkód na serwerze. Widzę to po logach i przyznam, że sam świetnie się tym bawię. Tylko szkoda mi graczy (i mojego 7-letniego syna), którzy budują całymi dniami, świetnie się bawią, a ja potem muszę przywracać kopie całego serwera.

Wiec tak:

- MC 1.15.2 na Spigocie

- WorldEdit

- WorldGuard

- Essencials

- LuckPerms   https://luckperms.net/treeview/gU0H2wNnik   #Dostępne Permisje dla mojego serwera.

- AuthME

-ProtocolLib

Moby wybuchają ale szkód nie wyrządzają, TNT zablokowane z komunikatem w terminalu, //wand tylko dla kont VIP. Obecnie szkody wyrządzane są przez lawe, czasami po złości rozlewają wodę. Chce to wyłączyć na całym serwerze, ale aktywować na życzenie gracza  w wyznaczonym regione.

POTRZEBUJE ZROBIĆ TO PORZĄDNIE W SENSIE JEDNYM NARZĘDZIEM A NIE SKAKAĆ OD *.cfg DO PLUGINA CZY RECZNIE WPISYWAC W KONSOLI BO POTEM ZAPOMINAM!!!

PS Kilkanaście lat używałem Linuksa, znam i rozumiem dobrze języki powłoki,prace z terminalem, wiec wiem czym są i jak działają znaki specjalne takie jak .*  itp.

Z góry dzięki I POZDRAWIAM...

Opublikowano

Mecze się cały dzień z permisjami do essentials m.in przez time set , który nie działa wiec zrobiłem tak!

1. Stworzyłem nową grupę o nazwie command

Cytat

lp creategroup command

2. Przydzieliłem wszystkie permisje z minecraft i zauważyłem, że są nieaktywne, nie działają!  minecraft.command.time, minecraft.command.weather nie działają

3. Dzięki znakowi gwiazdki * który reprezentuje, zastępuje każdy ciąg znaków, przydzieliłem wszystkie permisje z pluginu essentials

Cytat

lp group command permission set essentials.* 

I teraz wszystko działa!!!

Wcześniej tp, weather clear działało, ale konsola nie podrzucała poleceń, parametrów dla Tabulatora i dodatkowo wyświetlała "nieznana komenda...

4. Z w/w permisji usunąłem takie jak:

Cytat

lp group command permission set essentials.ban false

lp group command permission set essentials.banip false

lp group command permission set essentials.unban false

lp group command permission set essentials.unbanip false

lp group command permission set essentials.kill false

Pytanie co jest niebezpiecznego w reszcie permisji, co może wykorzystać jeden gracz, żeby zniechęcić drugiego do gry???

PS Dzięki Pijawka za pomoc 😉

Opublikowano
Dnia 15.06.2020 o 11:29, ts1214luk napisał:

PS Kilkanaście lat używałem Linuksa, znam i rozumiem dobrze języki powłoki,prace z terminalem, wiec wiem czym są i jak działają znaki specjalne takie jak .*  itp.

A nawet nie umiesz poprawnie napisać jego nazwy.

Dnia 15.06.2020 o 16:40, ts1214luk napisał:

Pytanie co jest niebezpiecznego w reszcie permisji, co może wykorzystać jeden gracz, żeby zniechęcić drugiego do gry???

Prawie wszystko. Jeżeli nadal chcesz ustawić włączanie fizyki wody na danych regionach, to jest to możliwe, aczkolwiek trudne i wątpię, żeby Twój syn to ogarnął.

Opublikowano

No Misiu,.. prawda to, że nie umiesz poprawnie odmienić przez przypadki. Mało tego! Nawet nie potrafisz korzystać z google!!! Tak trudno wpisać kilka słów w googlach? 😉

Odmina przez przypadki słołowa Liniux

https://odmiana.net/odmiana-przez-przypadki-rzeczownika-Linux

PS Widac, że ktoś ma tu ból tyłka )

PS 2 Uwierz mi, że ja zawsze jestem przygotowany i wiem czego chce!!! Jeżeli nie wiem to sie nie odzywam.

PS 3 Masz ode mnie plik jeżeli chcesz wiedzieć coś więcej o mnie 😉

PS4 Chcesz przejrzeć moje kody źródłowe, moje programy CNC???  

samouczek_ubuntu.pdf

//EDIT

Przede wszystkim dziękuję za pomoc użytkownikowi sk8erace1...bardzo mi pomógł...naprawdę 😉

Więc tak!

1. W konfiguracji WorldGuard/config.yml odszukać należy opcje: high-frequency-flags i zmienić jest wartość na true

Cytat

high-frequency-flags

Whether to handle frequently occurring events such as fire spread or fluid flow in regards to region flags (such as fire-spread, water-flow, and lava-flow). This is disabled by default because those mentioned flags are rarely used and this setting may result in a performance impact in certain scenarios (many, many players and many, many regions).

2. W pliku WorldGuard/worlds/<nazwa waszego swiata>/regions.yml należy dodać do pliku poniższa wartość

Cytat

__global__:
        members: {}
        flags: {creeper-explosion: deny, lava-fire: deny, tnt: deny, lava-flow: deny,
            fire-spread: deny}
        owners: {}
        type: global
        priority: 0

3. Można to zrobić w wierszu poleceń co jest często podawane na forach, w internecie. Jeżeli nie działa to tylko dlatego, że ludzie i tu cytując klasyk "nie ogarniają"

Bardzo przydatne źródło informacji, nie do pominięcia: -->> https://worldguard.enginehub.org/en/latest/config/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...