Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

VPS pod serwer survival

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
Prowadzę serwer minecraft od 7 miesięcy i nie mogę znaleźć tego jedynego hostingu, z którego byłbym w pełni zadowolony.
Potrzebuję serwera vps pod serwer survival (pliki serwera ważą 41GB, więc hostingi minecraft odpadają), obecnie serwer stoi na https://hitme.pl/serwery-vps-kvm-dysk-ssd/ (KVM SSD3) i przy 13-15 osobach tps spadają do 12-15 oraz występują lagi. Miałem już vps na lvlup.pro (8GB FR) i serwer działał tam troszkę lepiej, ale 10zł tańszy vps mnie przekonał (każdy grosz się liczy).
Planuję znowu przejść na innego vps i szukam lepszego rozwiązania. Znalazłem kilka hostingów i chciałbym zasięgnąć rady, który z nich będzie najlepszy.

Ale zanim wkleję linki do hostingów, to trochę o mojej sieci, żeby było wszystko bardziej zobrazowane.
Posiadam 2 tryby (survival i skyblock), skyblock jest na titanaxe.pl (też planuję przenieść na vps, ponieważ niedługo przekroczę limit dysku - 20GB),a survival na wcześniej wspomnianym hitme.pl. Na survival z 8GB maszyny przydzielone jest 5GB (przez flagi optymalizacyjne więcej nie da rady). Natomiast lobby i proxy stoi na GCP (jeszcze kilka darmowych miesięcy :P). Dodatkowo na VPS z survivalem mam postawioną stronę internetową i bazę danych do wszystkich moich pluginów. I teraz pytania. Czy lepiej jest mieć skyblock i survival na osobnych serwerach? Czy może dać je oba na 1 większy vps?  

Hostingi, które znalazłem:

1. https://www.kimsufi.com/en/servers.xml

Czy któryś z tych dostępnych serwerów byłby dobry do serwera minecraft? (ilość różnych procesorów sprawia, że nie ogarniam). Powiedzmy, że budżet to 120zł, ale to by musiał już uciągnąć serwer survival i skyblock oraz dodatkowo stronę internetową z bazą danych.

2. https://webh.pl/serwery-vps-kvm
Może ten hosting? 2vCPU (Inter Xeon Scalable), 8GB RAMU, 60 zł miesięcznie. Byłaby poprawa względem obecnego serwera?

3. https://contabo.de/?show=vps
No i wisienka na torcie. Niemiecki hosting, ale ma bardzo dobre ceny. Chodzi dokładnie o oferty "VPS L SSD Nur 14,99 EUR / Monat*" oraz "VPS XL SSD Nur 26,99 EUR / Monat*". Z tego co udało mi się wyczytać to mają one procesory Intel Xeon E5-2620v3 (dobry pod serwer minecraft?).  60GB RAMu za 130zł, bardzo kusząca oferta, ale nie wiem co o tym myśleć.

Jeżeli macie jakieś inne propozycje to:

Wymagania:

- 30-40 osób online (na 1 tryb)

- utrzyma mapę 20kx20 (obecny rozmiar mapy, ale mam zamiar zmniejszyć na 15kx15k)

- w miarę tani (budżet 120-130zł na oba tryby)

Na dedyka z ovh jeszcze nie pora, a ich oferta vps jest niestety droga.

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

"i przy 13-15 osobach tps spadają do 12-15 oraz występują lagi. "

Smierdzi mi zla konfiguracja i jesli to survival to brak wb fill'a na swiat oraz prawdopodobnie szereg innych rzeczy od .yml'a po flagi javy.

Kolego podaj swoje timingi /timings on a po 5 minutach /timings report . Najlepiej jak masz ten pulap od kiedy zaczynaja sie lagi.

Zaden hosting Ci nie pomoze jesli masz zle skonfigurowany server pod dany tryb

Opublikowano

A nie myślałeś, o ofercie OVH? Sam korzystam z VPS i mogę polecić, niestety ja korzystam z najtańszego, ale no takie mam jak na razie zapotrzebowanie, więc używam takiego. Ale opcja z 8 rdzeniami, od 8 do 32GB ramu brzmi ciekawie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 26.05.2020 o 00:47, r3cordd napisał:

@AlexsanderARG patrzyłem i przy 16GB i umowie na 12 msc wychodzi 160 zł, co przekracza mój budżet 😕 Chyba zaryzykuje i wezmę od https://contabo.com/. Jeszcze jutro do nich przedzwonię żeby się upewnić i wyrażę najwyżej swoją opinię co do ich serwisu 😉

I jak tam? Jakas ocenka? Też się nad tym zastanawiam i szukam opinii. 

Opublikowano

@norbi_junior na razie jest okej, maszyna działa dobrze, nic nie laguje ani nic. Ja zakupiłem vps 60GB RAMu, postawione są tam 3 serwery minecraft plus strona. Survival, na który przeznaczone jest 12GB RAM i tak samo skyblock, a 3 serwer na razie w budowie. Na survivalu miałem maksymalnie 20 osób i było 20 tps, także git.

Ja trafiłem na ten procesor Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2630 v4 @ 2.20GHz, 10 cores, ale można też dostać  E5-2620 v3 oraz jakiś 4114 i jak się zapytałem, to jest to losowe. Obecnie od zakupu serwer działa 7 dni bez przerwy i oby tak zostało :D

Z tego co słyszałem to warto doładowywać portfel przed każdą miesięczną opłatą, bo nakładają sporą karę finansową za opóźnienie w płatności. Dodatkowo jak zadzwoniłem to zapytałem się o tę ochronę DDoS i to jest u nich tak, że jak system wykryje atak, to blokuje twoje ip, do czasu aż atak ustąpi (takie zabezpieczenie przed przeciążeniem). Także ja planuje serwer bungee i stronę przerzucić na jakiś inny vps z lepszą ochroną DDoS, a na Contabo będę miał serwery na które wbija się przez lobby, przez co nikt nie będzie mógł zrobić ataku DDoS na Contabo przez domenę. Kupując serwer na miesiąc musisz zapłacić opłatę instalacyjną 5 euro, ale później samo przeinstalowanie systemu nic nie kosztuje i robi się automatycznie. Ja musiałem zmienić system z Ubuntu 20.04 na 18.04 (obie wersje z LAMP+WebAdmin, także troszkę zaoszczędziłem czasu na konfiguracji) i nic nie płaciłem, także nie koszą kasy na wszystkim, tak jak to niektórzy pisali. Po zakupie serwera czekałem około 1h na dostarczenie, bo zrobiłem to jakoś o 1 w nocy.

Na razie nie mam się do czego doczepić i niczego rażącego nie odczułem, zobaczymy jak będzie na dłuższą metę :D Dla kogoś minusem może być support po angielsku, ale da się dogadać i trafiłem na miłego pana. Na chwilę obecną polecam ;) Jeżeli coś niefajnego się pojawi, to napiszę w tym temacie.

Opublikowano
20 minut temu, r3cordd napisał:

@norbi_junior na razie jest okej, maszyna działa dobrze, nic nie laguje ani nic. Ja zakupiłem vps 60GB RAMu, postawione są tam 3 serwery minecraft plus strona. Survival, na który przeznaczone jest 12GB RAM i tak samo skyblock, a 3 serwer na razie w budowie. Na survivalu miałem maksymalnie 20 osób i było 20 tps, także git.

Ja trafiłem na ten procesor Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2630 v4 @ 2.20GHz, 10 cores, ale można też dostać  E5-2620 v3 oraz jakiś 4114 i jak się zapytałem, to jest to losowe. Obecnie od zakupu serwer działa 7 dni bez przerwy i oby tak zostało 😄

Z tego co słyszałem to warto doładowywać portfel przed każdą miesięczną opłatą, bo nakładają sporą karę finansową za opóźnienie w płatności. Dodatkowo jak zadzwoniłem to zapytałem się o tę ochronę DDoS i to jest u nich tak, że jak system wykryje atak, to blokuje twoje ip, do czasu aż atak ustąpi (takie zabezpieczenie przed przeciążeniem). Także ja planuje serwer bungee i stronę przerzucić na jakiś inny vps z lepszą ochroną DDoS, a na Contabo będę miał serwery na które wbija się przez lobby, przez co nikt nie będzie mógł zrobić ataku DDoS na Contabo przez domenę. Kupując serwer na miesiąc musisz zapłacić opłatę instalacyjną 5 euro, ale później samo przeinstalowanie systemu nic nie kosztuje i robi się automatycznie. Ja musiałem zmienić system z Ubuntu 20.04 na 18.04 (obie wersje z LAMP+WebAdmin, także troszkę zaoszczędziłem czasu na konfiguracji) i nic nie płaciłem, także nie koszą kasy na wszystkim, tak jak to niektórzy pisali. Po zakupie serwera czekałem około 1h na dostarczenie, bo zrobiłem to jakoś o 1 w nocy.

Na razie nie mam się do czego doczepić i niczego rażącego nie odczułem, zobaczymy jak będzie na dłuższą metę 😄 Dla kogoś minusem może być support po angielsku, ale da się dogadać i trafiłem na miłego pana. Na chwilę obecną polecam 😉 Jeżeli coś niefajnego się pojawi, to napiszę w tym temacie.

A jak to wygląda z pingiem?We francji ja mam 50, w polsce 25 a tam? A tak z cieakwosci, lepiej bungee w takiej sytacji puscic przez polske czy przez francje? bo tam sa od ovh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...