Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobór podzespołów komputerowych - 4000 zł

Jaackob

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, tak jak w temacie chciałbym państwa prosić o pomoc w doborze odpowiednich komponentów do mojego zestawu komputerowego. Chciałbym zaznaczyć jedną rzecz, a mianowicie upatrzyłem sobie kartę rtx 2060 super, procesor amd ryzen 3600 oraz 16 GB RAM, czy byłaby możliwość zmieścić się z tymi podzespołami oraz takimi elementami jak zasilacz, płyta główna, dysk ssd 500 GB, obudowa w kwocie 4000 zł? Na jakich podzespołach byłbym w stanie przyoszczędzić aby zmieścić się w budżecie? Zasłyszałem opinię, że rtx bez dopisku "super" nieciekawie radzi sobie z raytraycingiem, stąd wybór wersji super. Komputer planowałem składać samodzielnie.

• Jaki posiadasz budżet na kupno?
    Chciałbym wydać do 4 000 zł.
  • Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?
    Chciałbym zakupić zestaw na pewno w tym roku, ale wolałbym jak najszybciej.
  • Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? 

AMD FX-6300, GTX 660, 8 GB RAM, monitor 1920 x 1080 60 Hz

• Do czego ma służyć komputer?
    Komputer ma służyć od gier.
  • Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
    Nie.
  • Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
    Nie.
  • Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Czy części mogą być używane?
    Nie zamierzam podkręcać podzespołów, części mogą być używane.
Opublikowano

https://www.x-kom.pl/lista/7v4nduk6x Niestety jeśli chcesz podzespoły które wymieniłaś będziesz musiał trochę dopłacić a i tak rtx 2060 będzie słabszy bez dopisku super. 

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

A czy w takim wariancie, który wysłałeś nie byłaby lepsza zmiana procesora na amd 1600AF? 😁

Cytat

https://www.x-kom.pl/lista/7v4nduk6x Niestety jeśli chcesz podzespoły które wymieniłaś będziesz musiał trochę dopłacić a i tak rtx 2060 będzie słabszy bez dopisku super.

Opublikowano

Jeśli chcesz 1600af to oczywiście można go dać zamiast 3600, ale budżet i tak dalej będzie przekroczony. https://www.x-kom.pl/lista/yrpersekw

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

• Aive zmienił(a) tytuł na Dobór podzespołów komputerowych - 4000 zł
Opublikowano

Moja propozycja do 4k https://www.x-kom.pl/lista/h67rc9njj

• Palit GeForce RTX 2060 SUPER Gaming Pro OC 8GB GDDR6
  • SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black
  • Plextor 512GB 2,5" SATA SSD M8VC
  • ASRock B450 Pro4
  • AMD Ryzen 5 1600 AF
  • Patriot 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Viper 4 Blackout
  • SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold

Minimalnie ponad budżet, jeżeli dokładać to do lepszej karty graficznej

Zotac GeForce RTX 2060 SUPER AMP Extreme 8GB GDDR6

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Chyba faktycznie ciężko będzie zmieścić się we wskazanym przeze mnie budżecie z wymienionymi komponentami, zwiększę swój budżet do 4 500 zł, bardzo dziękuję za pomoc!

Opublikowano

W zestawie Gajwera podmień sobie procesor na R5 3600 i ewentualnie wybierz Zotaca jak chcesz solidną konstrukcję - po zakupie polecam zarejestrować kartę na stronie Zotaca w celu rozszerzenia gwarancji o 3 lata.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...