Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z kartą graficzną

Rage.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od tygodnia mam problem z moją ukochaną "Sapphire Radeon R9 390 Nitro 8GB GDDR5". 
Podczas losowej sytuacji, przeglądania Tor'a albo Chroma, grania w M&B:Bannerlord/CS:GO lub inne bardziej lub mniej wymagające tytuły na chwilę (kilka milisekund) przed stałym czarno/szarym ekranem pokazuje od cholery kolorów i już zostaje w takiej postaci. Pomaga jedynie restart komputera. 

Wiem, że powiecie o takim działaniu kochanych sterów od czerwonych ale instalowałem najstarsze wersje z płyty, najnowsze (co raczej jest głupie), z 2018r... itd itd. Zawsze dzieje się to samo, szaro/czarny ekran i to by było na tyle. Słyszę w słuchawkach działanie nieprzerwane systemu (znajomych z ts3 lub grę/film/program). 

Na starcie pomyślałem, że może temperatura przez 4 lata od momentu zakupu zrobiła swoje czy coś.
Jednak utrzymuje 30/60 stopni a dla tej karty to jak spacer po parku, lubi się wygrzać. Przywróciłem wszystkie ustawienia domyślne (jeśli chodzi o aktywacje wentylatorów na konkretne temperatury, sterowniki również instalowane i sprawdzone tylko czy poprawnie działają). 

Sprawdziłem na innym monitorze (kabel również dla spokoju wymieniony, HDMI) czy przypadkiem nie wyschły kondensatory i inne wyczytane dziwy znalezione na tym forum.
Wszystko inne jest w idealnym stanie. Aby być pewnym temperatur dowaliłem 2 wentylatory serwerowe kilkanaście cm od karty (co widać na dodanym załączniku), wycisnąłem co tylko mogłem i miała stałe 50/60 stopni. 

Aktualnie wypiąłem kartę i testowałem zawodność w w/w sposób na zintegrowanej. Wyciskałem ile mogłem z tej karty ale też zwyczajnie używałem przeglądając strony, wszystko w normie.
Myślę, że to już jasne.. karta (dedykowana) ma mnie chyba dosyć.
Jednak łapię się czego mogę i proszę was o jakąś pomoc jeśli jesteście w stanie podsunąć pomysły na kolejne testy lub sposób poprawy tego dziwnego stanu. 

Aktualnie jak sprawdzałem temperatury na CPU oraz GPU to :
CPU (pulpit): 25
CPU (obciążony): 50/60
GPU (dedykowana karta graficzna) (pulpit) : 35/40
GPU (obciążona): 50/60

Mój zestaw:

Spoiler

-Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)
-Zasilacz Be Quiet! Pure Power L8 600W 80PLUS Bronze BN224
-Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis XE1236 (SPC099)
-Procesor Intel Core i5-6600K Skylake, socket 1151, 64bit, 3.9GHz, 95W, cache 6MB, BOX
-Dysk SSD Crucial BX100 250GB SATA3 (CT250BX100SSD1)
-Pamięć Kingston HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL14 (HX421C14FBK2/16)
-Obudowa SilentiumPC Pax M70 Midi-Tower, Czarny
-Płyta główna MSI Z170A TOMAHAWK, Z170, DualDDR4-2400, SATA3, RAID, HDMI, DVI, USB 3.1, ATX (Z170A TOMAHAWK)
-Karta graficzna Sapphire R9 390 NITRO, 8GB GDDR5, 512 Bit, HDMI, DVI, 3xDP, Box (11244-01-20G)
https://www.morele.n...-01-20g-775349/ ----  Link do strony morele z kartą.

Dzięki, Patryk.

+ Zdjęcie czarnego ekranu w niebywałej jakości.

USER_SCOPED_TEMP_DATA_orca-image-2130332812.jpeg

Opublikowano

Próbowałeś przeinstalować sterowniki GPU za pomocą DDU? Tzn. odinstalować sterowniki przez DDU, a potem zainstalować je na czysto w trybie awaryjnym.

Jeśli to nie pomoże to wyklucz problemy z sterownikami i przymierzaj się do wymiany GPU, bo zapewne już pada co nie jest zaskoczeniem, bo R9 nierzadko umierały.

Opublikowano
Cytat

Próbowałeś przeinstalować sterowniki GPU za pomocą DDU? Tzn. odinstalować sterowniki przez DDU, a potem zainstalować je na czysto w trybie awaryjnym.

Faktycznie, nie próbowałem tego robić przy pomocy trybu awaryjnego. 

Na innych forach zaproponowali mi wymiane pasty i termopadów więc aktualnie zabierać się będę za złożenie już karty i sprawdzenie czy to pomoże (chociaż wątpie). 
Skończę to i zrobię krok po kroku jak mi zalecasz i dam znać. 

9 minut temu, Anhin napisał:

Jeśli to nie pomoże to wyklucz problemy z sterownikami i przymierzaj się do wymiany GPU, bo zapewne już pada co nie jest zaskoczeniem, bo R9 nierzadko umierały.

Oby nie :D, jeszcze będę walczyć o kochane GPU ile będzie pomysłów.

Opublikowano

Generalnie możesz spróbować stress-testu w trybie awaryjnym - jeśli problem leży po stronie software to tryb awaryjny jest w stanie to wykazać. Jeśli chcesz się przekonać czy problem leży w sprzęcie to takie rzeczy jak Heaven Benchmark, 3DMark lub Furmark powinieneś sprawdzić. O ile Furmark nie nadaje się przeważnie do testowania stabilności OC GPU, to do sprawdzania pod kątem ewentualnych awarii jest bardzo użyteczny.

Temperatury są ok, więc wątpię, aby zmiana pasty i termopadów dała jakąkolwiek poprawę - pamiętaj, żeby użyć identycznej grubości termopady co oryginalne.

Co jeszcze możesz zrobić:

• Jeśli masz możliwość - podpięcie GPU pod DisplayPort lub DVI - może wina portu HDMI.
  • Sprawdzić GPU na drugim slocie PCI-E.
  • Sprawdzić inny zasilacz, może to on jest winowajcą.
  • Undervolting lub ewentualne podbicie napięcia - jednakże przy zdychającym GPU jest to rozwiązanie czasowe.
Opublikowano
Dnia 16.04.2020 o 14:36, Anhin napisał:

Generalnie możesz spróbować stress-testu w trybie awaryjnym - jeśli problem leży po stronie software to tryb awaryjny jest w stanie to wykazać. Jeśli chcesz się przekonać czy problem leży w sprzęcie to takie rzeczy jak Heaven Benchmark, 3DMark lub Furmark powinieneś sprawdzić. O ile Furmark nie nadaje się przeważnie do testowania stabilności OC GPU, to do sprawdzania pod kątem ewentualnych awarii jest bardzo użyteczny.

Temperatury są ok, więc wątpię, aby zmiana pasty i termopadów dała jakąkolwiek poprawę - pamiętaj, żeby użyć identycznej grubości termopady co oryginalne.

Co jeszcze możesz zrobić:

• Jeśli masz możliwość - podpięcie GPU pod DisplayPort lub DVI - może wina portu HDMI.
  • Sprawdzić GPU na drugim slocie PCI-E.
  • Sprawdzić inny zasilacz, może to on jest winowajcą.
  • Undervolting lub ewentualne podbicie napięcia - jednakże przy zdychającym GPU jest to rozwiązanie czasowe.

Coś koło połowy w/w przez Ciebie testów już zrobiłem wcześniej ale zrobie wszystko jak trzeba. 
Niestety nie mam jak sprawdzić innych gniazd poza HDMI, próbuje coś pożyczyć od kilku dni. Oczywiście zrobię też to z awaryjnymi magicznymi trikami bo aktualnie wiem tylko to, że wymiana termopadów i pasty mogła spowodować tylko rzadsze występowanie problemu. Chociaż może to być tylko coś co mi się wydaje.

Drugi slot PCI-E już był sprawdzany na samym starcie. 

Co do zasilacza, niestety nie mam innego.

Na koniec dodam, że ostatnio jak testowałem w M&B:Bannerlord pojawiły sie ubytki w grafice. Wyglądało to jak łaciata mapa w różne mrygające kropki - jednak występowało chwilę ale tylko w tej gierce. 
Temperatury lekko spadły jednak wydaje się, że karta dogorywa już żywota.  Dam znać jak wypadną testy.

Edit:

Chetnie wsadziłbym do kogoś ta karte i sprawdził czy na innym zasilaczu to zadziala i robiłbym dalsze testy ale już teraz odpala sie z czarnym ekranem.

Chyba już RIP [*] 

Sapphire Radeon R9 390 Nitro 8GB GDDR5

Dziękuję za chęci pomocy, zdrowia w tych pandemicznych czasach!

• Aive zmienił(a) tytuł na Problem z kartą graficzną

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...