Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sprzedaż yang a odprowadzenie podatku

Michallix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema, 

chciałem się tylko spytać czy jeżeli np. sprzedam yangi przez allegro, to muszę odprowadzić od tego podatek?

­

Opublikowano

W świetle prawa powinieneś odprowadzić podatek każdorazowo od przychodu. Jednak z praktyce od pojedynczych transakcji takiego podatku się po prostu nie odprowadza, bo PRAWIE nikt tego nie sprawdza. Jeżeli jednak będzie to sprzedaż cykliczna, NALEŻY odprowadzać podatek zgodnie z ustanowionymi regulacjami. Jeśli już zdecydujesz się cyklicznie sprzedawać yangi (a sądzę, że kokosów na tym nie zbulisz) to polecam lekturę ustawy przedsiębiorców art. 5 - na pewno pomoże.

Opublikowano

@Lord Makin @make me kebab @mjodzioo dzisiaj wystawiłem yangi z jednego z prywatnych serwerów. Wystawiłem jedno ogłoszenie gdzie miałem do sprzedania 30 paczek, 1 paczka to 1kkk za np. 2zł.

Sprzedałem jednej osobie 25 paczek i zakończyłem ogłoszenie. Zarobiłem na tym powiedzmy 50zł. Czyli rozumiem, że nie muszę odprowadzać podatku tak? 

­

• Aive zmienił(a) tytuł na Sprzedaż yang a odprowadzenie podatku
Opublikowano

Tak jak powiedziałem. W świetle prawa powinieneś odprowadzić podatek. Ale kto się do tego stosuje? Do jednorazowej transakcji? Dla takich przypadków w naszym systemie podatkowym niestety nie ma jednej odpowiedzi. Primo 1. Jeśli posiadałeś owe yangi dłużej niż 6 miesięcy (albo lepiej mówiąc posiadałeś KONTO dłużej niż 6 miesięcy na danym serwerze) to nie masz obowiązku płacić podatku 🙂 Primo 2. Jeśli posiadałeś yangi ( na twoją korzyść lepiej mówić konto) krócej niż 6 miesięcy - jesteś zobowiązany do zapłacenia podatku - dochód z innych źródeł. Osobiście bym nie płacił podatku, fiskus nie będzie sobie zawracał dupy tak małym wpływem 😉 

Opublikowano
Dnia 12.04.2020 o 19:16, Michallix napisał:

@Lord Makin @make me kebab @mjodzioo dzisiaj wystawiłem yangi z jednego z prywatnych serwerów. Wystawiłem jedno ogłoszenie gdzie miałem do sprzedania 30 paczek, 1 paczka to 1kkk za np. 2zł.

Sprzedałem jednej osobie 25 paczek i zakończyłem ogłoszenie. Zarobiłem na tym powiedzmy 50zł. Czyli rozumiem, że nie muszę odprowadzać podatku tak? 

nie musisz nic płacić jeśli masz poniżej 26 lat to jesteś zwolniony z podatku jeżeli nie przekraczasz rocznie 85 tys. zł dochodu

jeśli przekraczasz to teoretycznie powinieneś odprowadzić podatek aczkolwiek nawet wtedy nie warto bo na 99% nikt się o to do Cb nie przyczepi

partia pis niby taka zła ale w tej kwestii jednak dali fajną ulge chociaż zapewne i tak te pieniądze ściągają gdzie indziej ;c

Opublikowano

Zrób tak aby miesięczny dochód nie przekraczał 1000 złoty i powinno być ok :) Albo trzymaj hajs na najlepszej platformie o nazwie Paypal tam ci nic nie zrobią 

Życie to fabuła. Przestałem bać się wyborów, bo i tak tylko wspomnienia zostają.

https://grzyb.ovh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...