Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop do 3,5k

XXrexonXX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki masz budżet na zakup? 3500

Kiedy zamierzasz kupić laptopa (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? W najbliższym czasie

Jaki ma być rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość)? 15,6" i FullHD

Jakie będzie główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)? Gry

Czy masz jakieś Wymagania specjalne (np. matowa matryca.)?

Czy masz jakieś osobiste preferencje? Dysk SSD 512 GB

Czy do laptopa ma być dołączony system operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)? Tak

Z moich propozycji, które udało mi się wyhaczyć jest ten laptop: https://m.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dell-laptop-3590-i5-8gb-512ssd-gtx1650-w10_4.bhtml

W dodatkowym budżecie chciałbym żeby znalazł zewnętrzny odtwarzacz płyt w kwocie 50-100 zł (nie mam pojęcia czym różnią się te tańsze od droższych)

Opublikowano

@XXrexonXX Model, który podałeś, posiada dość przeciętny system chłodzenia. Cena również nie jest nadzwyczajna.

Lenovo Legion Y540-15 i5-9300H/8GB/256/Win10 GTX1650

HP Pavilion Gaming i5-9300H/8GB/256/Win10x GTX1650

HP Pavilion Gaming R5-3550H/8GB/512/Win10 1650 144Hz

Kolejność nie jest przypadkowa. Jeżeli chodzi o napęd DVD Lite-On ES1 Ultra-slim black

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

@Gajwer 100 zł ponad budżet więc nie ma tragedii, a czy jest sens wyczekiwać spadków cen laptopów? Wiadomo złoty osłabł i ceny komponentów poszły w górę.

I jeszcze jedno pytanie, czy są jakieś większe różnice oprócz pojemności baterii między Lenovo a HP z intelem?

Opublikowano

@XXrexonXX Ceny laptopów już poszły do góry, raczej spodziewałbym sie jeszcze skoków cen.

Ryzen jest słabszy od i5h.

Opublikowano
17 godzin temu, TheThunder napisał:

Jeśli masz opcję dorzucić 200 zł to zobacz sobie HP https://www.x-kom.pl/p/515301-notebook-laptop-173-hp-pavilion-gaming-i5-9300h-16gb-480-gtx1650.html tutaj jest zdecydowanie wydajniejszy układ GPU, czyli 1650. Dodatkowo jeśli masz opcję skombinowania starego numeru seryjnego laptopa HP, to możesz mieć zwrot gotówki, bodajże 650zł 😉 

Opublikowano
21 godzin temu, TheThunder napisał:

Tutaj procesor jest słabszy od i5H 8 generacji, jednak jeżeli chcesz odpalić więcej klintów, to warto kupić wydajniejszy procesor.

HP Pavilion Gaming i5-9300H/16GB/256 GTX1650

Opublikowano
Dnia 10.04.2020 o 17:49, Gajwer napisał:

Tutaj procesor jest słabszy od i5H 8 generacji, jednak jeżeli chcesz odpalić więcej klintów, to warto kupić wydajniejszy procesor.

HP Pavilion Gaming i5-9300H/16GB/256 GTX1650

Dnia 10.04.2020 o 13:36, Siumwi napisał:

Jeśli masz opcję dorzucić 200 zł to zobacz sobie HP https://www.x-kom.pl/p/515301-notebook-laptop-173-hp-pavilion-gaming-i5-9300h-16gb-480-gtx1650.html tutaj jest zdecydowanie wydajniejszy układ GPU, czyli 1650. Dodatkowo jeśli masz opcję skombinowania starego numeru seryjnego laptopa HP, to możesz mieć zwrot gotówki, bodajże 650zł 😉 

Myślicie że 16GB da radę z 18 klientami?
Dobra spoko dziękuje za linki  mam prośbę czy nie da się np. znaleźć tego modelu laptopa ale z możliwością rozbudowania do 32 gb ram dla pewności. Jeszcze raz dziękuje

xD

Opublikowano
Dnia 13.04.2020 o 00:26, TheThunder napisał:

Dobra spoko dziękuje za linki  mam prośbę czy nie da się np. znaleźć tego modelu laptopa ale z możliwością rozbudowania do 32 gb ram dla pewności. Jeszcze raz dziękuje

Nic w tym budżecie... Bardziej się opłaca kupić wersję z 8 i zamontować 2xhttps://www.x-kom.pl/p/345940-pamiec-ram-sodimm-ddr4-hyperx-8gb-1x8gb-2666mhz-cl15-impact-black.html 

Zapytaj HP, jak oni traktują wymianę ramu, bo u niektórych producentów jest tak, że jak kupiłeś wersję z 8 GB, to te 8 musisz zachować do końca gwarancji, bo inaczej nie wezmą na serwis. Także na wypadek awarii wkładasz 8 i wysyłasz. 

Opublikowano
Dnia 13.04.2020 o 00:26, TheThunder napisał:

Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie, zazwyczaj ile ram zużywasz do typu klientów?

Opublikowano

Dobrą opcją tutaj będzie Acer nitro 5 - otrzymujesz i5 8300, ktory ma praktycznie tą samą wydajność co 9300, różnica to kilka procent (odsmażany kotlet), a dostajesz jeszcze matryce 120hz - co na pewno jest dużym plusem w tego typu grach gdzie można nabić sporo fps. 

Acer Nitro 5 i5-8300H/8GB/512 120Hz

Ewentualnie z dokładką 200zł wersja 16gb:

Acer Nitro 5 i5-8300H/16GB/512 120Hz

Opublikowano

Praktycznie, lecz jest około 10% słabszy. Obie konfiguracje nie posiadają systemu, musisz doliczyć około 400-500 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...