Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z aktualizacją Windowsa 10

jmveb

Pytanie

Opublikowano

Witam, nie moge zagrać Faceitów, ponieważ moj system windows 10 nie chce się zaktualizować. Próbowałem już rozwiązywac problem za pomocą programu do rozwiązywania problemów aktualizacji win10, próbowałem również pobrać aktualizacje z internetu, lecz wtedy gdy ją pobieram przed pobieraniem pisze, że wszystko git, że mam wystarczająco miejsca, lecz po pobraniu, zastaje napis, że system nie jest w stanie określić czy mam wystarczająco miejsca na aktualizacje pomimo tego ze mam ponad 400gb wolnego. Gdy odpalam aby system zaczął się instalować moja instalacja albo stoi cały czas na 0% albo wyświetla się kod błędu 0x80070780

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wbudowane konto administratora nie ma hasła, więc zapewne sobie je założyłeś - w jakim celu nie wiem, ale to nic.

Uruchom powershell jako admin i wpisz net user Administrator <hasło>, gdzie <hasło> to hasło, które sobie wymyślisz. Wtedy powinieneś móc się zalogować.

Generalnie kod błędu 0x80070780 już się nie wyświetla mam rozumieć? Masz w ogóle odpowiednią ilość miejsca na partycji systemowej?

W powershellu możesz spróbować wyczyścić WinSxS, ale zanim to zrobisz, sprawdź czy system uznaje to za konieczne komendą DISM /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore, jeśli system poda informację zwrotną Component Store Cleanup Recommended : Yes, to wtedy wpisujesz DISM /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup, operacja może trochę potrwać.

No i tak jak pisałem wcześniej - Media Creation Tools i stworzyć bootowalny pendrive, z którego spróbować podjąć się naprawy systemu.

Opublikowano

@Anhin Gdy naprawiam system z bootowalnego pendrive dostaje takie coś , a gdy juz robie to co jest napisane to powtarza się ten problem jaki miałem na początku JPEG_20200512_000953.jpg

Opublikowano

Możesz uruchomić instalacje z poziomu systemu i w taki sposób zaktualizować system - fajnie by było, żebyś miał ok. 20GB lub więcej wolnego miejsca na partycji systemowej (najlepiej mieć 30GB wolnego miejsca). Wtedy info o braku miejsca nie powinno się pojawić.

Oprócz tego możesz jeszcze uruchomić normalnie Windows Update, wyszukać aktualizacje i spisać kod aktualizacji (KBxxxxxxx), po czym przejść do katalogu online Windows Update, gdzie wyszukujesz po tym kodzie aktualizacje, którą ściągasz (upewnij się, że aktualizacja zgadza się z Twoim systemem), a następnie instalujesz ręcznie.

Innym sposobem na aktualizacje jest narzędzie wumgr - możesz za jego pomocą aktualizować system przez Windows Update, uzyskać linki do aktualizacji, ściągać i instalować aktualizacje ręcznie, a także zarządzać usługą Windows Update.

Opublikowano

@Anhin Przepraszam, że Cię tak męczę i z drugiej strony dzięki, że poświęcasz tyle czasu na ten temat, mógłbyś wytłumaczyć jak zrobić aktualizacje z poziomu systemu ?

Gdy próbowałem przez wumgr wyskakuje jakiś błąd wewnętrzny

Edit: już ruszyło, musiałem zaznaczyć ręczną instalację

Edit2: Instalacja nie powiodła się, taki komunikat

Opublikowano

Wtedy pojawia mi się błąd o tym ze system nie moze stwierdzic czy mam wystarczajaca ilosc miejsca, nie moge jeszcze znalezc kodu kb poniewaz gdy klikam wyszukaj aktualizacje to ten kod szybko znika i nie zdaze go skopiować

Edit: przy wumgr pojawia się liczny kod błędów których nie moge skopiować

Wygladają mniej więcej tak, tylko każdy z inną końcówką 

Failed to download file C:/users/win10/deskopt/wumgr/updates/kb4549951
Download failed: System.net Web exception. Serwer zdalny zwrócił błąd:(403) zabronione

Opublikowano

W takim razie użyj wumgr i za jego pomocą wyszukaj aktualizacje i spróbuj je zainstalować. Możesz tam wybierać między serwerami/metodami aktualizacji, pobrać linki do danych aktualizacji, a także ściągnąć i ręcznie instalować aktualizacje.

Opublikowano

Jaką wersję Windows 10 posiadasz aktualnie? Programy ścierwa grupy Avast (Avast, AVG, CCleaner) lub IOBit może zainstalowane? Na koncie z uprawnieniami administratora siedzisz? Nie bawiłeś się w żadne tweaki takimi programami jak ShutUp10 i jemu podobnymi i nie blokowałeś usługi Windows Update?

Skanowanie pod kątem infekcji zrobiłeś? Jeśli nie to zacząłbym od tego - Emsisoft Emergency Kit, AdwCleaner oraz HitmanPro jako skaner drugiej opinii.

Jeszcze skan narzędziem DISM - uruchamiasz PowerShella z prawami administratora i wpisujesz DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth, narzędzie sprawdzi obraz systemu pod kątem ewentualnych uszkodzeń i postara się je naprawić. Po tej czynności polecałbym jeszcze uruchomić System File Checker komendą sfc /scannow, czasem po wykryciu błędów trzeba uruchomić SFC jeszcze raz, aby upewnić się, że wszystko zostało naprawione.

Oprócz tych czynności uruchom sprawdzanie dysku Chkdsk, wpisując w PowerShellu komendę chkdsk x: /f /r, gdzie literę x zamieniasz na literę Twojej partycji systemowej (zapewne C).

Dodatkowo upewnij się, że nie masz wyłączonej usługi Volume Shadow Copy (Kopiowanie woluminów w tle) - domyślnie powinna być ustawiona na uruchamianie ręczne, ale możesz ustawić na automatyczne.

Możesz jeszcze uruchomić systemowe czyszczenie dysku i usunąć zbędne rzeczy. Windows Update czasem potrzebował 16GB wolnej przestrzeni na partycji systemowej.

Opublikowano

kiedyś blokowałem windows update, ale z tego co pamiętam zmieniałem godzine aktualizacji na nocne, moja aktualna wersja to 1707. Dzięki za pomoc i spróbuje to zrobić

Opublikowano

Tak podejrzewałem, bo Windows Update nie ma w zwyczaju się sam wyłączać czy blokować, jako że jest to krytyczny komponent systemu Windows. Zmiany godzin aktualizacji to na pewno nie było, tylko coś bardziej inwazyjnego - Windows Update i tak by się uruchomił sam. Jeśli wszystko wyżej nie pomoże, a zapewne tak będzie to:

• Ściągasz Windows Repair
  • Program uruchamiasz w trybie awaryjnym
  • Przechodzisz przez wszystkie kroki w zakładce Pre-Repair Steps
  • W zakładce Backup Tools tworzysz punkt przywracania systemu
  • W zakładce Repairs - Main upewniasz się, że masz zaznaczoną opcję Automatically do a registry backup, a potem wybierasz preset Windows Update
  • W kolejnym oknie klikasz Start Repairs, po wszystkim program zapyta o uruchomienie systemu ponownie - klikasz Tak
Opublikowano

Wielkie dzięki, zaraz to zrobię. Mega długo się już z tym męczyłem. Dzięki jeszcze raz 

Po ukończeniu wszystkiego próbując aktualizować poprzez usługe windows update moja instalacja stoi na 0%, natomiast gdy chciałem pobrać aktualizacje z strony windowsa przed pobieraniem aktualizacji pisze mi że miejsca mam wystarczająco, natomiast po pobraniu zastaje napis taki jak na screenie, a przed tym

nie mogą.png

miejscenadysku.png

Opublikowano

W takim razie coś jeszcze blokuje cały proces. W trybie awaryjnym z obsługą sieci próbowałeś aktualizować? Jeśli posiadasz innego antywirusa, czy oprogramowanie zabezpieczające niż Microsoft Defender to wyłącz mu wszystkie ochrony i spróbuj odpalić aktualizacje z poziomu systemu. Jeśli nie ruszy to wtedy znowu odpalasz powershella jako admin i wpisujesz po kolei:

net stop wuauserv
net stop cryptSvc
net stop bits
net stop msiserver
ren C:\Windows\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old
ren C:\Windows\System32\catroot2 Catroot2.old
net start wuauserv
net start cryptSvc
net start bits
net start msiserver

Potem restart komputera i w razie konieczności użyj rozwiązywania problemów. Jeśli to nie pomoże to warto może zaktualizować lub kompletnie przeinstaloweć sterowniki systemu.

Jeśli nadal nie będzie ruszać to w Windows Repair zaznaczasz restore important windows services oraz set windows services to default startup.

Inne opcje to skorzystanie ze wbudowanego konta administratora, aby go aktywować musisz w powershellu wpisać komendę net user administrator /active:yes i zalogować się na to konto, po wszystkim (próba aktualizacji, aktualizacja, ewentualne ponawanie poprzednich kroków) deaktywuj je za pomocą net user administrator /active:no.

Inną opcją to skorzystanie z Media Creation Tools (jeśli jeszcze z niego nie korzystałeś a korzystałeś z asystenta aktualizacji) i stamtąd próba aktualizacji lub stworzenia bootowalnego pendrive (min. 8GB) i podjęcie się naprawy lub aktualizacji (pendrive wepnij w USB 2.0).

Opublikowano

@Anhin Niestety dopiero niedawno się za to zabrałem przez pewne sprawy i dalej nic z tego mi nie pomaga :/. nie probowałem przez net user adminstrator bo musialem podac haslo ktorego nie znam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...