Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Adres IP - co i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ciekawi mnie kwestia adresu ip - kto go może zobaczyć? Kiedyś czytałam, że każdy administrator strony może zobaczyć moje ip, nie wiem czy to prawda.

Da się je zmienić z ustawień komputera?

Każdy komputer ma własne ip - i to je wykrywa jako moje - czy widoczne jest z routera/dostawcy internetu?

Komputer i telefon na wifi z tego samego routera mają różne ip?

IP dynamiczne zapewnia większą anonimowość? 

• Aive zmienił(a) tytuł na Adres IP - co i jak?
Opublikowano

ip twojej sieci określa operator, a router przydziela wewnętrzne ip lokalne indywidualne dla każdego urządzenia przykładowo twój komputer ma 192.168.0.2 a twój telefon 192.168.0.3

ip publiczne twojej sieci możesz sprawdzić np na https://whatismyipaddress.com/pl/moj-ip

Jeśli ustawisz dynamiczne ip w routerze to router co jakiś czas będzie zmieniał lokalne adresy ip na kompletnie inne

a, no i jak chcesz zmienić publiczne ip to dzwonisz do dostawcy i powinien na luzie zmienić

Zawszę chętny do pomocy ^^

Opublikowano

Tak, każdy Administrator strony może sprawdzić Twoje IP (a nawet robią to praktycznie cały czas)

Adres IP który posiadasz na komputerze (o ile jesteś podłączony/podłączona do routera) przydzielany jest przez DHCP z ustalonego przedziału. Zmiana tego Adresu nic Ci nie da. Dynamiczne/Stałe IP przeważnie konfigurowane jest przez dostawce, zatem jeżeli chciałabyś/chciałbyś takie uzyskać, to musisz się z nim skontaktować. Komputer i Telefon wewnątrz sieci mają inne Adresy IP, natomiast zewnątrz już jedno takie samo.

Samo ustawienie Dynamicznego IP nie daje anonimowości. Jeżeli zależy Ci na prywatności, to zalecam pobranie Firefoxa i aktywowanie DNS-over-HTTPS (Opcje -> Sieć) i skorzystanie z DNS'ów Cloudflare (1.1.1.1, 1.0.0.1)

Dodatkowo możesz zakupić jakiś serwer VPN (lub skorzystać z darmowych typu: betternet, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie przez słabą lokalizacje i ograniczenia) i skorzystać z aplikacji W10Privacy.

Pozdrawiam,

Damian V.

Opublikowano

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi 🙂

Tak myślę - nawet gdy ktoś ma moje IP i je rozpowszechni bez mojej wiedzy to i tak mogę spać spokojnie, bo nie jest w stanie dokładnie mnie namierzyć? Jednakże widziałam linki do programów przez które można przy posiadaniu cudzego IP zobaczyć skąd dany adres pochodzi, a w komentarzach sam autor tekstu zaprzeczał temu że da się to zrobić. 

Opublikowano

Nie ma możliwości uzyskania dokładnej Twojej lokalizacji. Nie musisz się niczego obawiać, ale masz również możliwość skonfigurowania proxy lub korzystania z przeglądarki Opera (posiada wbudowany VPN)

Opublikowano
6 godzin temu, Anastazja8112 napisał:

Dziękuję 🙂

Obecnie mam chrome, ale jak działa VPN w operze? Losowo przyznaje mi nowy adres? 

Łączy z mniej obciążonym serwerem VPN i udostępnia współdzielony adres IP (bez limitu transferu). Na chrome były dodatki typu: FreeVPN, więc możesz poszukać i wypróbować.

Opublikowano

Wow, nawet nie wiedziałam że istnieje takie rozszerzenie. Zainstalowałam ZenMate, myślę, że wystarczy. Na geolokalizacji pokazuje mi Niemcy 😄 Coś pięknego. Teraz każdy admin będzie widział to co ja? 

Opublikowano

Super, dziękuję ślicznie 😄

Jeszcze jedno pytanie, zmiana adresu IP następuje tylko w przeglądarce, ale nie w pobranych grach multiplayer? Na TS też pokaże zmienione IP?

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo, to dodatki nie działają na zewnętrzne aplikacje. Do tego potrzebujesz normalnego klienta VPN typu: WireGuard lub OpenVPN i Serwer.

Jeżeli chcesz:

- darmowe rozwiązanie: Betternet

- najtańsze: Serwer VPS na Arubacloud/Nazwa lub lepszych OVH/Hekko (Jestem w stanie pomóc w konfiguracji WireGuard)

- tradycyjne: NordVPN (Nie korzystałem, więc musisz popytać na forum o najlepszy wybór)

Niemniej jednak radzę uważać z darmowymi serwerami (Patrzeć na recenzje), bo czasami to bardziej zaszkodzi niż pomoże.

Opublikowano

Ok, dziękuję. Teraz już sama nie wiem, mam "ZenMate" jako rozszerzenie do chrome, póki co pokazuje inną lokalizację, ale zobaczę co będzie się działo po 7 dniach od zakończenia okresu próbnego. 

Jak ze wszystkim opinie są podzielone, a przy tym rozszerzeniu są dodatkowo przestarzałe, głównie sprzed 3-5 lat, już sama nie wiem co mam myśleć o tej aplikacji, bo ktoś napisał, że zapisuje moje dane, mimo że miała tego nie robić. Z drugiej strony anonimowość w sieci nie istnieje, a z tą aplikacją przynajmniej osoby nieodpowiednie nie będą wiedziały o mnie za dużo... W jaki sposób może mi zaszkodzić ta aplikacja? Myślę, że zostanę tylko przy zmianie ip w przeglądarce, wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem.

WebRTC protect - to ustawienie w tym rozszerzeniu powinno być włączone, czy przeciwnie? 

@Vosly

Opublikowano

@Anastazja8112

Dobrym pytaniem jest: Skąd ten użytkownik wie o zbieraniu danych?

Zapewne cały ruch jest szyfrowany, więc mogą zbierać co najwyżej podstawowe dane (Kto połączył się, kiedy itp.) co jest normalne.

WebRTC Protect wiele nie zmienia, ale jeżeli masz taką możliwość to możesz włączyć.

[Po 7 dniach minie okres próbny i będziesz korzystać z darmowej wersji]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...