Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z hasłem do biosu i GRUB Rescue

ress3

Pytanie

Opublikowano

Mialem na laptopie zainstalowanego windowsa 7 i ubuntu, lecz postanowilem odinstalowac ubuntu, usunalem partycje, lecz podczas nastepnego wlaczania pojawil sie czarny ekran z grub rescue, mowiacym, ze taka partycja nie istnieje. Chce on uzyc partycji z ubuntu, ktora juz nie istnieje na dysku. Na dysku sa jedynie 4 partycje z windowsa i 1 pusta, a zmiana partycji w grub rescue sprawia, ze pojawia sie blad, ze nie sa to prawidlowe partycje (tak wiec w grub rescue chyba nic nie moge zrobic). Nastepnie postanowilem uzyc narzedzia do naprawy windowsa 7 poprzez usb, lecz nie wlacza sie ono podczas startu laptopa, przeczytalem w internecie, ze moze to byc przez to, ze w biosie jest wylaczona ta opcja. Tu pojawia sie kolejny problem, zeby zmienic ta opcje potrzebuje hasla, ktorego nie znam. Probowalem odlaczac baterie cmos na 30min, 1h, 24h ale nic sie nie zmienilo, po wpisaniu 3 razy hasla blednie nie pojawia sie zaden kod. Nie ma w laptopie jumperow, wiec tak tez nie moglbym zresetowac hasla. Wydaje mi sie ze bios to InsydeH20, a laptop to eMachines E732ZG.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jumpery w laptopie są, lecz nie w takiej postaci jak w PC. Jeżeli nie uda Ci się odnaleźć tych zworek, to pozostaje tylko programator.

Znalazłem kilka ciekawych artykułów, zobacz je:

https://www.manualslib.com/manual/509875/Emachines-E732.html?page=149

Ewentualnie spróbuj dostać się do kreatora aktualizacji biosu (Może być ciężko) i wcisnąć mu nowy software biosu.

Tu masz link do biosu: //global-download.acer.com/GDFiles/BIOS/BIOS/BIOS_eMachines_1.11_A_A.zip?acerid=634441485307637502&Step1=NOTEBOOK&Step2=E SERIES&Step3=E732ZG&OS=ALL&LC=en&BC=EMACHINES&SC=EMEA_20E

Poradnik: 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus a nisi molestie, ultricies justo id, pharetra sem. Aliquam tempus hendrerit lorem non maximus. Duis rutrum quam id ipsum pellentesque blandit. Praesent quis massa arcu. Praesent cursus accumsan orci, venenatis facilisis orci accumsan quis.

Opublikowano
35 minut temu, lukasz7689 napisał:

Jumpery w laptopie są, lecz nie w takiej postaci jak w PC. Jeżeli nie uda Ci się odnaleźć tych zworek, to pozostaje tylko programator.

Znalazłem kilka ciekawych artykułów, zobacz je:

https://www.manualslib.com/manual/509875/Emachines-E732.html?page=149

Ewentualnie spróbuj dostać się do kreatora aktualizacji biosu (Może być ciężko) i wcisnąć mu nowy software biosu.

Tu masz link do biosu: //global-download.acer.com/GDFiles/BIOS/BIOS/BIOS_eMachines_1.11_A_A.zip?acerid=634441485307637502&Step1=NOTEBOOK&Step2=E SERIES&Step3=E732ZG&OS=ALL&LC=en&BC=EMACHINES&SC=EMEA_20E

Poradnik: 

Probowalem sposobu z filmu ale bez podlaczonego usb i przez to chyba nie zadzialalo. Po wcisnieciu Fn+Esc podczas wlaczania pojawil sie inny screen niz normalnie i od razu weszlo do grub rescue. Jedyne co udalo mi sie przeczytac to to zeby przycisnac f2 zeby wejsc do biosa w ktorym dalej bylo haslo.

Probowalem takze sposobu ze strony i wydaje mi sie ze zepsulem cos w plycie glownej poniewaz po wcisnieciu przycisku zasilania laptop wlacza sie (slychac wiatrak i miga swiatlo mowiace ze laptop jest wlaczony ale ekran sie nie wlacza) i wylacza i tak caly czas dopoki nie wcisne przycisku zasilania jeszcze raz (wtedy sie wylacza). Nie bylem pewny co dokladnie mam shortowac ale uznalem ze chodzi o te trojkaty (2 pary). Byly one oznaczone J2 i J3 (brak J1). Odlaczylem baterie, HDD, DIMM i kabel od zasilania a nastepnie polozylem srubokret najpierw na 1 jumperze a potem 2, potem podlaczylem kabel od zasilania, wcisnalem przycisk od zasilania i polozylem srubokret na tych jumperach (1 srubokret na 1 jumperze, a 2 na 2 jumperze), ale laptop wlaczal sie i wylaczal caly czas. Po okolo minucie postanowilem wlozyc wszystko znowu do laptopa i uruchomic go, ale jak poprzednio wlaczal sie i wylaczal, wlaczal i wylaczal dopoki nie wcisnalem przycisku zasilania zeby go wylaczyc. Probowalem trzymac przycisniety przycisk zasilania przez minute, lecz nic to nie dalo, sprawdzilem czy wszystko bylo dobrze wsadzone i bylo, potem rozkrecilem plyte glowna, zeby sprawdzic czy cos sie tam nie spalilo i wszystko wygladalo dobrze (nie jestem pewny czy byloby to nawet widoczne), a laptop dalej nie dzialal. 

Opublikowano

Wpadłem na taki pomysł... Spróbuj doprowadzić do stanu aby konputer uruchomił się do trybu grub rescue i go wyłącz, następnie wyjmi dysk z komputera i postaraj się na nim zainstalować system za pomocą innego pc, bios ma bootować z dysku, lecz do zmiany cię nie dopuści bez hasla. Więc spróbuj na tym dysku postawić np. Windowsa 7 za pomocą innego komputera i wtedy z poziomu windowsa zmusić komputer do aktualizacji biosu a to dlatego ponieważ podczas aktualizacji biosu następuje proces czyszczenia (Zabierze on też ze sobą hasło). Przepraszam jeżeli są tu jakieś błędy ortograficzne lub interpunkcyjne, lecz odpisuje szybko i spontanicznie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus a nisi molestie, ultricies justo id, pharetra sem. Aliquam tempus hendrerit lorem non maximus. Duis rutrum quam id ipsum pellentesque blandit. Praesent quis massa arcu. Praesent cursus accumsan orci, venenatis facilisis orci accumsan quis.

Opublikowano
7 minut temu, lukasz7689 napisał:

Wpadłem na taki pomysł... Spróbuj doprowadzić do stanu aby konputer uruchomił się do trybu grub rescue i go wyłącz, następnie wyjmi dysk z komputera i postaraj się na nim zainstalować system za pomocą innego pc, bios ma bootować z dysku, lecz do zmiany cię nie dopuści bez hasla. Więc spróbuj na tym dysku postawić np. Windowsa 7 za pomocą innego komputera i wtedy z poziomu windowsa zmusić komputer do aktualizacji biosu a to dlatego ponieważ podczas aktualizacji biosu następuje proces czyszczenia (Zabierze on też ze sobą hasło). Przepraszam jeżeli są tu jakieś błędy ortograficzne lub interpunkcyjne, lecz odpisuje szybko i spontanicznie.

Mialem taki sam pomysl ale na zainstalowanie ubuntu uzywajac laptopa brata, ale do tego potrzebowalbym specjalnego usb albo rozkrecic i zmienic HDD, a usb nie chce tam dzialac, a jakbym zmienil HDD to tam pojawialoby sie grub rescue i nie moglbym nic tam zrobic. Ponadto laptop dalej nie chce sie wlaczyc (ciagle wlacza sie i wylacza), probowalem wlaczac bez baterii (tylko zasilanie), wyjmowac DIMMy i wsadzac je znowu, wyjmowac HDD, przytrzymywac przycisk zasilania przez minute z zasilaniem i bez ale nic to nie pomoglo. Plyta glowna jest zimna mimo zostawienia jej wlaczajacej sie i wylaczajacej przez prawie godzine nawet z wyjetym wiatrakiem.

Opublikowano
1 minutę temu, ress3 napisał:

Mialem taki sam pomysl ale na zainstalowanie ubuntu uzywajac laptopa brata, ale do tego potrzebowalbym specjalnego usb albo rozkrecic i zmienic HDD, a usb nie chce tam dzialac, a jakbym zmienil HDD to tam pojawialoby sie grub rescue i nie moglbym nic tam zrobic. Ponadto laptop dalej nie chce sie wlaczyc (ciagle wlacza sie i wylacza), probowalem wlaczac bez baterii (tylko zasilanie), wyjmowac DIMMy i wsadzac je znowu, wyjmowac HDD, przytrzymywac przycisk zasilania przez minute z zasilaniem i bez ale nic to nie pomoglo. Plyta glowna jest zimna mimo zostawienia jej wlaczajacej sie i wylaczajacej przez prawie godzine nawet z wyjetym wiatrakiem.

Możesz nagrać jak komputer się zachowuje? Koniecznie uchwyć kontrolki.

Opublikowano
19 minut temu, lukasz7689 napisał:

Możesz nagrać jak komputer się zachowuje? Koniecznie uchwyć kontrolki.

https://youtu.be/dzBdg3SjnWo

Jest to tylko plyta glowna z bateria CMOS, DIMM i HDD ale to samo dzieje sie jak podlacze wszystko. Miga swiatlo w okolicach przycisku zasilania a to na dole swieci sie przez 2 sekundy. 

Opublikowano

Po czym się tak stało?

Opublikowano
7 minut temu, lukasz7689 napisał:

Po czym się tak stało?

Shortowalem 2 razy te jumpery ale po 1 razie dzialo sie tak przez chwile podczas wlaczania laptopa i jak nastepny raz wlaczylem to dzialalo normalnie ale nie usunelo hasla (kiedy shortowalem podczas wlaczania laptopa z podlaczonym zasilaniem laptop wlaczal sie i wylaczal tak jak na filmie wiec nie wlaczylo sie to POST bios mode) a po 2 shortowaniu laptop caly czas sie wlacza i wylacza. Niewazne czy sprobuje shortowac kolejny raz, trzymac przycisk od zasilania przycisniety przez minute, wkladac DIMM, HDD jeszcze raz to nic sie nie zmienia.

Opublikowano

Złączyłeś zworki podczas pracy komputera? Czy jesteś pewny, że to były te zworki? Może było to odprowadzenie masy lub luty na jakieś wejście, którego producent nie zaaplikował do płyty.

Opublikowano
11 minut temu, lukasz7689 napisał:

Złączyłeś zworki podczas pracy komputera? Czy jesteś pewny, że to były te zworki? Może było to odprowadzenie masy lub luty na jakieś wejście, którego producent nie zaaplikował do płyty.

Najpierw z wylaczonym laptopem a pozniej podczas wlaczania tak jak pisalo w instrukcji. Nie jestem 100% pewny ze chodzilo o to ale te ktore zlaczylem byly jedynymi oznaczonymi J2 i J3 (brak J1), byly to te 2 pary trojkacikow. Nie wiem co to znaczy, robilem to poprzez polozenie 2 srubokretow na obu jumperach.

Opublikowano

Myślę, że najlepszym sposobem będzie pójście do jakiegoś punktu i przeprogramowanie BIOS.

Opublikowano
4 minuty temu, lukasz7689 napisał:

Myślę, że najlepszym sposobem będzie pójście do jakiegoś punktu i przeprogramowanie BIOS.

Laptop ma juz prawie 10 lat, wiec przydaloby mi sie kupic cos nowszego, ale w tej chwili jest to niezbyt mozliwe wiec mialem nadzieje ze bede w stanie go jakos naprawic, no ale coz, chyba zrobilem gorzej niz bylo. Tak czy inaczej dzieki za pomoc, pewnie jeszcze bede probowac jakichs sposobow na naprawienie go, ale chyba jedynym sensownym wyjsciem bedzie kupienie nowego laptopa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...