Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile rdzeni do serwera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, będę budować sobie nowy komputer do hostowania serwera minecraft, do grania na tym serwerze i do nagrywania rozgrywki, chciałbym się dowiedzieć ile będzie potrzeba rdzeni w procesorze i ewentualnie pamięci ram (na serwerze będzie grać nie więcej niż 10 osób, a pluginy to authme i logblock). Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano

Min 8gb ram

Procesor np. Intel core i5-9400F w okolicach 650 zł (możesz też kupić starszej generacji (8xxx) nowe lub używane) 

Opublikowano

Procesor powinien dać radę na spokojnie przy nagrywaniu i hostowaniu serwera, ale jeśli masz budżet to zwiększyłbym ram do 16gb na przyszłość, bo podczas nagrywania i hostowania może nie wystarczyć

Pamiętaj, że do hostowania serwera trzeba mieć zewnętrzne ip lub hamachi i dobry internet. Według mnie już lepiej kupić serwer za te kilka zł. 

Opublikowano

Właśnie próbowałem miliarda hostingów i akurat w moim wypadku one po prostu ledwo działają, pluginów nie da się zainstalować, a moi znajomi takiego problemu nie mają

Opublikowano

To załatw osobę, która się na tym zna. Właśnie sprawdziłem ofertę hostingów (pukawka.pl, enderchest.pl, craftserve.pl ) i mogę powiedzieć, że do twoich potrzeb nie zapłacisz za serwer drożej niż 11 zł na miesiąc (2.5 GB ram całkowicie wystarczy, w przypadku enderchest musisz wybrać pakiet "Starter" żeby instalować pluginy). W przypadku najnowszych wersji wymagany będzie silnik paperspigot i dobra konfiguracja serwera.

Są też darmowe hostingi jeśli nie przeszkadza ci długa kolejka w godzinach szczytu, claimowanie co godzinę i reklamy na czacie (server.pro).

Opublikowano

dzięki za rady, w wolnej chwili popróbuję

To uruchomiłem serwer testowy na pukawka.pl (wcześniej go nie testowałem) i wszystko działa, craftserve i enderchest już wcześniej testowałem i nie działały mi. 

Opublikowano

Dlaczego polecacie ten beznadziejny "hosting" jakim jest enderchest?

Jeżeli masz problem z wgraniem pluginów na serwer, jest bardzo dużo poradników na ten temat w internecie. Natomiast nie może być czegoś takiego, że się nie da zainstalować pluginów, musi się dać, chyba że masz serwer, który uniemożliwia wgrywanie pluginów, ale taki serwer wykupujesz świadomie i jesteś o tym informowany. Natomiast hostingi takie jak titanaxe, pukawka, czy chociażby craftserv (którego support, kiedy ja pomagałem z serwerem, nie odpisywał przez miesiąc) mają możliwość wgrania pluginów.

Jeżeli przez panel nie da się wgrać pluginów, co oczywiście może się zdarzyć i w moim mniemaniu nie jest niczym dziwnym, to zawsze możesz połączyć się do serwera przez FTP (darmowy program - filezilla, winscp) i wrzucić pluginy do folderu "plugins" na serwerze.

Hosting serwera na swoim komputerze dawno stracił sens, na swoim komputerze można było hostować serwery za czasów wszechobecnego hamachi, bez którego większość nie wyobrażała sobie gry multiplayer. Natomiast te czasy dawno minęły i raczej już nie wrócą, gdyż dzisiejsza cena wypożyczenia serwera na hostingu jest tak niska, że nawet 12 latki na to stać (niestety).

Opublikowano

Przez winscp też nie chciało pujść, niby plugin się instalował, ale potem w grze wyskakuje komunikat że trzeba bazę MySQL włączyć/zresetować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...