Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Optymalna wersja pod serwer?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka wersja jest najbardziej zoptymalizowana pod względem wydajności dużej ilości graczy? Głównie zależy mi na nowych przedmiotach i blokach 1.10+, znalazłem kilka tematów w internecie i zdania są w średnim stopniu podzielone. Jedni piszą że 1.12.2 jest super, a drudzy że 1.14+ jest bardziej zoptymalizowana pod względem wczytywania chunków. 

Pomogłem kliknij 'Lubie to'!

Opublikowano

Nie wiem skąd masz takie info, ale nawet papermc bez pluginów na 1.14.4(AI pillagerow, nietoperze, wczytywanie chunkow) ssie gorzej od forge 1.12.2 na 40 modach.

Już lepiej postawić serwer na 1.15, w którym podobno poprawili optymalizacje jeśli masz wybierać 1.14+.

I tak 1.12.2 jest najlepszy, najbardziej stabilny.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o optymalizację - pierwsze co to silnik PaperSpigot - najlepszy
Kolejna sprawa - wersja 1.12.2 albo 1.15.2 tak jak kolega wyżej napisał (niższe od 1.12 nie wnoszą nic ciekawego, a 1.13 i 14 to tak jakby sobie samemu nogę podłożyć)

Zainteresuj się też konfiguracją bukkit.yml, spigot.yml oraz paper.yml - rozsądna zmiana kilku wartości może mocno ograniczyć wykorzystanie procesora (opisy znajdziesz na internecie)

Jeżeli masz otwartą mapę (powiedzmy nether albo zwykły świat survival) - ustaw na niej granicę na kilka tys kratek (wedle preferencji) i wygeneruj chunki wewnątrz niej, aby nie działo się to w momencie gdy gracz eksploruje teren.

Opublikowano

A więc tak, wprowadzę tutaj więcej światła. W 1.15 NIE wprowadzono ŻADNYCH szczególnych optymalizacji względem 1.14.4. Silnik jest praktycznie tak samo źle zoptymalizowany. Tak jak i na 1.14.4 mogłem uciągnąć 55 graczy na CPU i7-8700 tak samo na 1.15 mogę 55 graczy. Również trochę dyskutowaliśmy na te tematy na forum spigota i wszyscy jednogłośnie mówią, że 1.15 nie wprowadza optymalizacji. Jeśli chcesz serwer stawiać na VPSie a nie na dedyku to nie pchaj się w wersje powyżej 1.12 bo to tragedia. Owszem, są nowe wieśniaki, rybki, żółwiki i nie wiadomo co jeszcze ale to jest masakra dla procesora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...