Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skoki temperatury CPU

Arialq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam procesor i7 6700k podkręcony na 4.5Ghz przy napięciu 1.305v, siedzi na płycie msi z-170a pc mate, ostatnio wymieniłem chłodzenie w nim bo miałem wrażenie że te z którym został mi sprzedany był za słaby gdyż temperatury były stosunkowo wysokie i mocno oscylowały (np skoki o 30*C przy włączaniu przeglądarki ). Wymieniłem na chłodzenie BeQuiet Dark Rock 4 (bez pro) który potrafi odprowadzić 200W TDP a TDP mojego procka to 91W (powinno takie być bo na auto przy 4.0Ghz ciągnął wiecej voltów niż na moim podkręceniu) jednak problem pozostał , dalej są bardzo wyraźne skoki temperatury przy włączeniu nawet przeglądarki , a gdy dołącze do tego jakaś mini gre (w tym przypadku Tibia -> prosze bez śmieszków) to przy samym ekranie logowania procek nie schodzi niżej niz 55*C, jest nagły skok z 33-35 stopni na solidne 60-65.

Moja pasta termoprzewodząca to Thermal Grizzly Kryonaut z której jestem mega zadowolony ale tylko w lapku , gdzie przy zmianie ze stockowej na TG spadły temperatury o 15*C i zmiany temp są +- 3*C.
Co do obudowy mam SCP Gladius M35 , na froncie 2 wciągające wiatraczki BeQuiet , z tyłu jeden i u góry jeden wyciągające z obudowy. Próbowałem już 3krotnie montować na nowo to chłodzenie (za każdym razem rzecz jasna zmieniając paste) i efekty takie same. Czego to może być wina ? źły montaż z mojej strony ? Czy może takie skoki to normalna rzecz ? Proszę o pomoc i z góry dziękuję za każdy komentarz 🙂

https://prnt.sc/qmqyoh

Opublikowano

Najbardziej prawdopodobny problem - glut pod IHS. Rozwiązanie problemu: delidd procesora. Sprawdzałeś jak wyglądają temperatury podczas mocnego obciążenia? AIDA, Prime95 czy jakiś RealBench choćby.

• Aive zmienił(a) tytuł na Skoki temperatury CPU
Opublikowano

Tak sprawdzałem , nie przekraczają 72*C i to jest peak temperatury , oscyluje w podobnych wartościach 58-68*C , wczoraj jak pisałem ten temat to jeszcze miałem panel boczny zdjęty i próbowałem na siłe docisnąć chłodzenie podczas stresu w Intel XTU (extreme tuning utility) a potem w Prime95 , temperatury spadały o około 2-3 stopnie średnio , ale np raz gdy testowałem w XTU to niechcący zatrzymałem na dłużej wiatrak to temperatury podskoczyły może o 4*C (wiatrak był zatrzymany może z 15 sekund) więc dziwne troche że tak mało wzrosły według mnie

w prime95 około 76*C w peak'u

Opublikowano

Peak 76 stopni w jakim dokładnie teście prime95? Small-FFT? Jak długo trwał test? Jeśli peak w Small-FFT po godzinie nie przekracza 85 stopni, to nie masz czym się przejmować, wina gluta pod IHS - jeśli to skoki były od początku zakupu tego procesora to nie dość, że glut to czasem zdarzały się nierówne IHS - super jakość Intela innymi słowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...