Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Na czym się teraz gra?

Risen.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Część z Was może mnie pamięta, może nie. 😉 

Po kilku latach chcę stworzyć serwer, ale zatrzymałem się na etapie wersji 1.7 i 2014 roku, prowadziłem z większymi i mniejszymi sukcesami kilka serwerów na których łącznie zagrało kilkadziesiąt tysięcy ludzi (najpopularniejszy, który stworzyłem to chyba MCWG.PL). Potem nie śledziłem dokładnie rynku.

Stąd pytanie, na czym się teraz gra, jakiego trybu brakuje i czego oczekiwalibyście od nowego projektu serwera Minecraft?

Możliwości techniczne praktycznie nieograniczone, doświadczenie również (siedziałem w tym od 2012 roku nieprzerwanie przez kilka lat).

Czekam na rozbudowane odpowiedzi, będzie to pomocne, żeby stworzyć idealny serwer zgodny z potrzebami społeczności.

Chcę zrozumieć całość zmian jakie zaszły w ciągu ostatnich lat, jak teraz się promuje serwery i jak to wygląda od strony gracza.

Można się też ze mną kontaktować przez Telegram.

5465845486.png

Opublikowano

Podejrzewam, że przerwałeś swoją "karierę", gdy popularność zdobywał tryb EasyHc. Szczerze mówiąc, od tego czasu dużo się nie zmieniło. Przez trzy lata pomimo tego, że Mojang wypuszczał aktualizację do Minecraft'a większość serwerów nadal było postawionych na wersji 1.7-1.8.8. Powodem tego był m.in. nowy system walki wprowadzony wraz z aktualizacją 1.9. 

Był okres czasu, kiedy na EasyHc spadła fala hejtu, ponieważ większość community stanowiły młode osoby. Na takich serwerach nie sposób było się nie spotkać z toksycznością graczy, faworyzacją administracji oraz nastawiania gry pod P2W. Bardzo dużo youtuberów nagrywało serie typu "Jestem oszustem" lub "Rozwalam serwer". W tym okresie pojawiło się również dużo pseudoprogramistów Javy, którzy w swoich pluginach ustawiało backdoor'y, co powodowało liczne wycieki haseł oraz adresów IP graczy. 

Później nastała era SkyBlock'a. Do tej pory tryb cieszy się dużym zamiłowaniem oraz tym, że można na nim spotkać dojrzałych graczy, którzy stanowczo różnią się od typowych dzieciaków z EasyHc.

Na przełomie 2017 i 2018 roku popularność zdobyły serwery survival z cuboidami w terenie. Były to przeważnie małe hobbystyczne serwery, ale nie można powiedzieć, że nie dało się na nich znaleźć czegoś dla siebie. 

Cały czas, gdzieś w tyle, pojawiały się serwery RPG. Niestety, takich serwerów powstało mało, a jeszcze mniej przetrwało, ponieważ wymagały one mnóstwa pracy oraz poświęcenia, nie wspominając o budżecie na reklamy. 

Dziś trudno określić jakiego serwera szukają gracze. Z pewnością możesz sobie odpuścić EasyHc, nawet gdy posiadasz stosowną wiedzę jak prowadzić taki serwer -- po prostu konkurencja jest zbyt duża. SkyBlock'ów jest coraz więcej i o dziwo nie tracą one zainteresowania. Aktualnie jest duży hype na serwery typu Kwadratowa Masakra, ponieważ rozpoczęła się kolejna seria serwera na YouTube. 

Dawniej powstawało dużo serwerów. Dziś powstaje mnóstwo sieci serwerów. Od około trzech lat na popularności nie tracą tryby minigames, takie jak na przykład SkyWars lub BedWars. 

Sam widzisz, trudno jest wybrać najlepszy tryb. Jednak odbiegając całkowicie od tego co napisałem, to myślę, że dopracowany SkyBlock lub WaterBlock ze zbalansowaną ekonomią znajdzie prawo bytu na dzisiejszej scenie Minecraft'a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...