Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak pisać skrypty na serwer Minecraft

AlexsanderARG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, słowem wstępu chciałbym Wam powiedzieć, że może nie ma i nie będzie tutaj wszystkich najlepszych rozwiązań - ponieważ wypadłem już z formy pisania skryptów, ale postaram się coś sensownego Wam tutaj skleić. Poradnik będzie podzielony na części (każda część będzie tutaj, ale będzie dorabiana z czasem), proszę też Was o pomoc, jeżeli widzicie, że napisałem coś źle, albo że czegoś nie napisałem, to poprawcie mnie w komentarzu.

Spis treści:

1. Eventy
  2. Trochę o zmiennych
  3. Warunki
  4. Argumenty
  5. Event on command

Także serdecznie zapraszam do zapoznania się z tym poradnikiem.

1. Eventy

Zacznijmy od eventów, czyli moim zdaniem od fundamentu skryptów, bez których znajomości zbytnio nic nie zrobimy. Nie będę się tutaj rozczulał nad eventami, ale warto wiedzieć, że od eventu wszystko się zaczyna, czyli choćbyśmy robili skrypt na spolszczenie komend, czy skrypt na logowanie, to potrzebujemy naszych wspaniałych eventów. Listę eventów znajdziecie tutaj (sam z niej korzystam) https://en.njol.ch/projects/skript/doc/events

2. Trochę o zmiennych

Zmienne jak mówi definicja, jest to symbol oznaczający wielkość, która może przyjmować rozmaite wartości. Zacznijmy od przykładu

variables:
	{zmienna} = true
	{zmienna2} = 1
	{zmienna3} = "Coś"

Na powyższym przykładzie możemy zauważyć, że {zmienna} jest ustawiana na true, czyli na tak. Pierwsza zmienna jest tak zwaną zmienną boolean, czyli zmienną, która przyjmuje zawartość true bądź false.

Druga zmienna przyjmuje wartość 1, czyli numer. Zmienna ta jest zmienną int, czyli zmienną, która przyjmuje wartości numeryczne.

Trzecia zmienna jest natomiast zmienną string, zmienna ta przyjmuje ciągi znaków, zdania, wyrazy etc.

Zmienne możemy wykorzystać to zapamiętywania różnych informacji, ale możemy też definiować wartość zmiennych, zobaczcie to na poniższym przykładzie.

variables:
	{zmienna} = false

command /zmien:
	trigger:
		set {zmienna} to true

Od początku, ustawiamy naszą zmienną o nazwie zmienna na wartość false, później jeżeli wykonujemy komendę /zmien zmieniamy tę zawartość na true. Tak samo dzieje się z innymi przykładami, możecie sprawdzić sobie sami efekt.

3. Warunki

Warunki są nam potrzebne do sprawdzania czegoś, idealnym przykładem będzie sprawdzenie, czy gracz wykonujący komendę ma uprawnienia do wykonania jej

command /sprawdz:
	trigger:
		if player has permission "mam.uprawnienie":
			send "Masz uprawnienie!"
		else:
			send "Nie masz uprawnienia!"

Wykonując komendę /sprawdz musimy mieć uprawnienie "mam.uprawnienie", jeżeli je mamy to kod przychodzi dalej, natomiast jeżeli go nie mamy, wykonuje się w tym przypadku else, który wysyła nam powiadomienie, że nie mamy uprawnienia.

Możemy też sprawdzić, czy zmienna ma wartość true albo false, ale możemy też sprawdzić, czy zmienna ma wartość równą, większą lub mniejszą niż np. 1000

variables:
	{zmienna} = false

command /sprawdz:
	trigger:
		if {zmienna} is true:
			send "Zmienna ma wartosc true"
		else:
			send "Zmienna ma wartosc false"

I przypadek sprawdzania, czy jest równa, większa lub mniejsza niż 1000

variables:
	{zmienna} = 700

command /sprawdz:
	trigger:
		if {zmienna} is less than 1000:
			send "Mniejsza niż 1000"
		if {zmienna} is equal to 1000:
			send "Równa 1000"
		if {zmienna} is greater than 1000:
			send "Większa niż 1000"

Podziękowania dla:

No narazie dla nikogo

TODO:

• Dodanie reszty punktów
  • Poprawienie czytelności poradnika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...