Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Dyski - połączenie partycji

Eru Iluvatar

Pytanie

Opublikowano

Witajcie.

Przychodzę z zapytaniem.

Podzieliłem sobie kiedyś dysk na dwie partycje.

Chciałbym je teraz znów połączyć, jednak nie mam pojęcia jak to zrobić, nie usuwając z jednej z nich żadnych plików. 

Jest to wykonalne?

Dodam, że z jedną partycją jest mały problem. Nie można jej nawet sformatować, bo wywala zaraz jakieś błędy...

Druga sprawa... Nie mogę zdefragmentować dysku C. Nie ma go w ogóle na liście  (w tym miejscu w którym defragmentuje się dyski).

Próbowałem zrobić to przez cmd, ale po wpisaniu komendy nic się nie dzieje...

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przekopiuj z jednej na drugą pliki i skasuj partycję, drugą rozszerz ot tyle filozofii. 

To że masz problem z dyskiem świadczy o używaniu plikó albo zrypanym dysku.  Kompletnie nie wiadomo o co chodzi bo nie udzieliłeś żadnych informacji z czym problem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Właśnie problem w tym, że z jedną partycją nie mogę zrobić kompletnie nic. Ani nie mogę jej sformatować, ani usunąć. W zarządzaniu dyskami takie opcje jak np. "Formatuj" czy "Usuń wolumin" są wyłączone.

Kiedy próbuję sformatować ją przez Eksplorator plików, pojawia się okienko:

"Nie można sformatować tego dysku. Zakończ działanie wszystkich narzędzi dyskowych i innych programów, które korzystają z tego dysku oraz upewnij się, czy w żadnym oknie nie jest wyświetlana zawartość dysku. Wtedy ponów formatowanie."

Na tej partycji nie ma żadnych plików, żadne programy z tego dysku nie korzystają...

Z drugą partycją takich kłopotów nie mam. Ostatnio sformatowałem ją bez problemu...

Dodam, że kiedyś na tej partycji instalowany był Ubuntu, którego w późniejszym czasie usunąłem. Nie mam pojęcia czy może mieć to jakikolwiek związek z tym, co pisałem powyżej.

Pobrałem jakiś program MiniTool Partition Wizard i wszedłem w tą partycję. Było na niej kilka jakichś folderów oraz plik pagefile.sys, którego nie mogę usunąć.

Edit:

Ok. Problem rozwiązany.

Okazało się, że miałem na tej partycji ustawioną jakąś pamięć wirtualną. Po jej usunięciu wszystko wróciło do normy. Dało się bez problemu połączyć obie partycje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...