Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakup PC do 6k

xxerorxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno?

5k - 6k max

Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?

Marzec, w najgorszym wypadku w Kwietniu.

Do czego ma służyć komputer?

Pod gry, filmy

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?

Nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

Tak

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Nie chce procka od AMD tylko Intel

Czy części mogą być używane?

Nie

Tutaj zbudowałem swoją liste

https://www.x-kom.pl/lista/01mhpr08c

Ktoś coś, by zmienił? 🙂 Otwarty jestem na propozycje bo jeszcze sporo czasu do zakupu.

76561198375594763.png

Opublikowano

https://www.x-kom.pl/lista/4w4spj3bd cichy i wydajny zestaw, na którym będziesz mógł spokojnie podkręcić procesor/kartę graficzną. 

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

• Aive zmienił(a) tytuł na Zakup PC do 6k
Opublikowano

Komputer do 1080p jak mniemam? Data zakupu odległa, więc może się sporo pozmieniać, w szczególności, że na kwiecień zapowiedziana jest "nowa" generacja procesorów Intela.

Zakup i5 jest bezsensowny, a nawet i7 nie jest zbyt opłacalna. Zestaw, który złożyłeś jest choinką dla wyglądu, a nie komputerem do OC mającym zapewnić wydajność. Fera kompletnie nie nadaje się do żadnego OC, zasilacz to porażka w tym budżecie. Kart MSI bym unikał jeśli chodzi o RTX, a nawet małe Turingi im niezbyt wyszły - problemy z piszczącymi cewkami (nie obowiązuje tu gwarancja, częściej niż u innych występujące zjawisko), nadal lubią umrzeć i w niektórych modelach patologiczne power limity, do tego dochodzi serwis zlokalizowany w Polsce - długie oczekiwania na naprawę, a jakby mogli to by naprawiali karty w nieskończoność.

Moja propozycja opiera się na dwóch sklepach:

x-kom: https://www.x-kom.pl/lista/oof97b8sv

morele: https://www.morele.net/inventory/info/c3cd2b0c/

Tutaj osobiście skłoniłbym się ku zestawowi na morelach - świetne GPU Palita w wersji JetStream z DualBIOS (Zotac też jest bardzo dobrą kartą, z 5 letnią gwarancją po rejestracji), w niczym nie ustępuje Gaming X od MSI. Zasilacz Corsair RM650x - półka Seasonica Focus Plus/Focus GX, spokojnie wystarczy do mocniejszego GPU w przyszłości. No i Gelid Phantom - poziom wydajności Macho B, roznosi Fortisa kulturą pracy, wydajnością oraz jakością wykonania.

W obu jest Meshify - przewiewna obudowa z niezłym ofiltrowaniem, dzięki czemu wentylatory nie będą wkręcać się na wyższe obroty.

Opublikowano

W marcu zakup, to lepiej zgłoś się tydzień przed zakupem. Do tego czasu może się wiele zmienić.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W ostateczności zestaw prezentuje się tak gdzie w lutym mam zamiar go zakupić.  <<KLIK>>

Bo aktualnie w swoim PC mam SSD 256gb Adata SU800 więc go raczej na pewno wezme pod system, i tutaj pytanie który dysk brać crucial czy z adaty xpg sx6000 wiadomo pod gry itd

76561198375594763.png

Opublikowano

Tak, jak pisałem zgłoś się, powiedzmy tydzień przed zakupem. Za bardzo sie dynamicznie zmienia rynek. Jeszcze kilka dni temu SSD SU800 był tańszy.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...