Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Brzęczenie z laptopa

ar_turok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Ostatnio w moim laptopie pojawił się bardzo irytujący problem.

Mianowicie podczas grania w bardziej wymagające gry ( Wiedźmin 3 , nowy Need for speed etc.) po kilku minutach w lewej dolnej części przy głośniku zaczyna wydobywać się dziwny dźwięk brzęczenia Link  głośność tego stopniowo rośnie co doprowadza do tego że muszę po prostu wyłączyć lapka .

Dodam , że jak wyłączę dany tytuł i kilka minut poczekam wszystko wraca do normy .

Mój sprzęt to Acer Predator 793.

Liczę na pomoc 🙂

Modki to dźiffki

Opublikowano

Nie nawala Ci grafika?
Laptop z dedykowaną grafiką (przykład) 1050Ti i IntelHD G działają na zasadzie zasobu.

Czyli jak potrzeba więcej niż 128MB z IntelHD Graphic to uruchamia się 1050Ti i Intel się dezaktywuje w pewnym tego słowa znaczeniu.

Jak jesteś na pulpicie działa Intel, jak w grach to działa GTX 

Sprawdź gdzie masz grafikę, czy nie wydobywa się pisk z niej, może po prostu umiera już, jakiś kondensator czy coś mogło się już wypalić.

I oby to było to, bo taka wymiana to mały grosz w porównaniu go naprawy układu GPU na laptopie.

Sprawdziłbym na początek test CPu a potem GPU wykluczysz wtedy procesor i możesz iść w stronę grafiki.

Bo piszczenie i to coraz głośniejsze nie jest dobrym znakiem, jakaś część może się nagrzewać i przegrzewać w ostateczności.

A ten dźwięk do złudzenia przypomina mi łuk elektryczny 

Tutaj przykład jeden

https://youtu.be/yk1O97rn9v0

A tutaj dwa

https://www.sadistic.pl/luk-elektryczny-vt101160,15.htm

Dźwięki podobne i to mocno, zalecałbym oddanie do serwisu zanim coś mocniej się zepsuje.

Nie zalałeś, nie zadrapałeś płyty, kabelki całe?

Bo taki dźwięk wydaje albo zwarcie albo spięcie

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

@Nekrosmanteia

Nic z tych rzeczy. Ogólnie bardzo staram się dbać o sprzęt i żadne zalanie nie wchodzi w grę .

Zadrapanie i kabelki też raczej nie . Co prawda raz rozkręciłem go od spodu , bo chciałem zainstalować dodatkowe 8GB ramu , ale tylko zdjąłem pokrywę  i założyłem spowrotem .

I w tym lapku nie mam zintegrowanej grafy

.Edit2 

Odpaliłem gierkę , pojeździłem trochę i temperatury osiągnęły po 95 stopni na CPU/GPU , jednak żadnego brzęczenia nie było tym razem .

Modki to dźiffki

Opublikowano
1 godzinę temu, ar_turok napisał:

@Nekrosmanteia

Nic z tych rzeczy. Ogólnie bardzo staram się dbać o sprzęt i żadne zalanie nie wchodzi w grę .

Zadrapanie i kabelki też raczej nie . Co prawda raz rozkręciłem go od spodu , bo chciałem zainstalować dodatkowe 8GB ramu , ale tylko zdjąłem pokrywę  i założyłem spowrotem .

I w tym lapku nie mam zintegrowanej grafy

.Edit2 

Odpaliłem gierkę , pojeździłem trochę i temperatury osiągnęły po 95 stopni na CPU/GPU , jednak żadnego brzęczenia nie było tym razem .

95*C to ogromna temperatura 

Ja mam średnio 65*C i w laptopie 75*C 
Wyczyścić laptop, sprawdzić chłodzenie, powąchaj czy nie śmierdzi z wylotu.

Pasta i czyszczenie 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Zaopatrzyłem się w pastę be quet dc1  , jutro przystąpię do wymiany i przedmuchania lapka .

Ale pomyślałem , że warto byłoby wspomóc chłodzenie dodatkową podstawką .

Czy byłby ktoś w stanie polecić jakiś sprzęt na 17 cali ?

I czy lepiej żeby podkładka miała 1/2 wentylatory duże czy np kilka małych lub stosunek 2/4 (duże/małe) jakie prędkości powinny utrzymywać wiatraki ? 🙂

Modki to dźiffki

Opublikowano
5 godzin temu, ar_turok napisał:

Zaopatrzyłem się w pastę be quet dc1  , jutro przystąpię do wymiany i przedmuchania lapka .

Ale pomyślałem , że warto byłoby wspomóc chłodzenie dodatkową podstawką .

Czy byłby ktoś w stanie polecić jakiś sprzęt na 17 cali ?

I czy lepiej żeby podkładka miała 1/2 wentylatory duże czy np kilka małych lub stosunek 2/4 (duże/małe) jakie prędkości powinny utrzymywać wiatraki ? 🙂

podkładka niewiele daje, raz, że chłodzisz obudowę a nie bebechy a dwa wentylatory tam działają gorzej niżbyś sam dmuchał.

Możesz zainwestować w takie coś 

gaming_laptop_fan_cooler_1200x1200.jpg?v

Ewentualnie robisz jak Ja kiedyś.

Frezarka w dłoń, lokalizujesz CPU i GPU wycinasz tam otwór i projektujesz sobie podkładkę, wentylatory ustawiasz na te wycięte dziury i chłodzisz bezpośrednio procka i grafikę.
Ta opcja pomaga i to ogromnie, jedynie musisz potem plastikową siateczkę załatwić, żeby nie mieć odsłoniętego środka lapka

Mój zestaw

Opublikowano
13 godzin temu, ar_turok napisał:

@Nekrosmanteia Niby fajne urządzenie , ale chyba nie sprawdzi się przy tym modelu ( wyloty są z tyłu na całej długości ) , a nie jak to bywa 5-cm po lewej stronie .

To polecam kupić dół obudowy na allegro, używka albo nowy.

W tym co kupisz, wytnij otwór w miejscu gdzie masz grafikę i procesor i zrób swoją podkładkę, umieszczając wentylatory pod wyciętymi miejscami.

Ja tak robiłem na 1050Ti, pod spód wiatraki 2 000RPM i temperatury spadały o jakieś 20*C nawet, bo chłodziłeś od razu radiator i grafikę a nie obudowę.

Sprawdź, pomyśl bo waro

Mój zestaw

Opublikowano

Wymieniłem pastę , porządnie przedmuchałem i jest spoko.

Temperatury GPU do 75 , ale utrzymują się na poziomie 69/71 stopni.

Cpu trochę cieplejsze , bo widziałem nawet 80* , ale z reguły to też 72-75*

Żadnych dziwnych dźwięków nie słyszałem .

Mimo wszystko pomyślę nad podstawką , jednak nic w obudowie nie będę wiercił - to nie dla mnie 😜 znając życie , coś upierdole .

Dzięki za pomoc bo pewnie sam bym nie wpadł na pastę i zapierdzielałbym do serwisu i bulił hajs

Pozderki , temat do zamknięcia 

Modki to dźiffki

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...