Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Cooler Master V650 - zasilacz dziwne trzeszczy

Troley

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Parę miesięcy temu zasypiając zacząłem słyszeć dziwnie dźwięki pochodzące od mojego komputera, były one wtedy dosyć rzadkie więc ciężko było je złapać "na gorącym uczynku" ale pewnej nocy mi się udało i doszedłem do wniosku, że pochodzą one od zasilacza. Nigdy do tej pory nie słyszałem ich podczas gdy komputer pracował, zawsze kiedy był wyłączony. Postanowiłem wtedy wejść na internety i dowiedzieć się o tym czegoś więcej. Po połowie nocy spędzonej pewnego weekendu na poszukiwaniach, przeczytałem na kilku forach że zasilacz może umierać i jak się spali to może zabrać ze sobą inne części komputera. No wiec po takiej informacji oczywiście nieźle się przestraszyłem i w poniedziałek zawiozłem PC do serwisanta który mi go składał parę lat temu. Wyjaśniłem mu problem, że słyszę takie i takie dźwięki, serwisant podłączył zasilacz do prądu i nasłuchujemy. Minęło z 20 minut i nic. Serwisant mnie wyśmiał że coś mi się chyba przesłyszało albo przyśniło. No nic pomyślałem, wychodząc na wszelki wypadek kupiłem nową listwę bo poprzednia była już dosyć stara i od tego momentu postanowiłem zawsze odłączać zasilacz od prądu jak nie korzystam z komputera od czasu do czasu słyszałem ten trzask podczas korzystania z PC ale to były pojedyncze epizody i bardzo bardzo rzadkie i krótkie ... aż do dzisiaj.

Dzisiaj włączając komputer od razu było słychać te trzaski zarówno kiedy PC był włączony jak i wyłączony. Nagrałem jak brzmią te trzaski podczas wyłączonego komputera aby było lepiej słychać, a nie ma różnicy w natężeniu tych trzasku kiedy komputer jest włączony bądź nie.

Video Trzeszczenia

Co to może być? Czy to coś poważnego? Powinienem jak najszybciej wymienić zasilacz? Czy jednak mógłbym jeszcze z niego trochę korzystać?

Mam pewną teorie wczesniej uważałem to za przypadek ale może to nie jest przypadek. W moim pokoju jest oddzielna instalacja elektryczna niz w reszcie mieszkania, czasami obserwuje jak miga żarówka albo idantycznie trzeszczy mój piecyk elektryczny. Wczoraj piecyk też zaczął tak samo trzeszczeć co mój zasilacz. Czy to może być wina instalacji elektycznej?

Proszę o pomoc, pozdrawiam!

Opublikowano

Wezwij elektryka z uprawnieniami, niech sprawdzi co jest nie tak z instalacją, przecież nagle kilka urządzeń elektrycznych humorów nie dostało. Pewnie trzeszczenia i przygasajace światło ma związek z bezpiecznikami - elektryk sprawdzi i da Ci znać, oczywiście charytatywnie Ci tego nie zrobi a wujka "elektryka" bym na Twoim miejscu nie wołał do instalacji elektrycznej, która może Cie pozbawić mieszkania.

• Aive zmienił(a) tytuł na Cooler Master V650 - zasilacz dziwne trzeszczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...