Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana karty graficznej

Bmbr97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dość starym komputerze padła mi karta graficzna ( czarny ekran). 

Szukam czegoś na wymianę co by pasowało. Totalnie się na tym nie znam więc proszę was o radę by wejścia itd pasowały.

Mam do przeznaczenia około 1000zl. Więcej raczej nie ma sensu inwestować w stary sprzęt 

Tutaj obecna konfiguracja:

IMG_20191208_183135.jpg

Mój monitor to:

IMG_20191209_105621.jpg

Opublikowano

Max co możesz włożyć to RX 570 - bottlenecki mogą się pojawić w kilku tytułach, szczególnie w miejscach procesorowych.

Za 650zł masz ASUS RX 580 Dual OC, mocniejsza niż RX 570, ale tańsza. Dzisiejsze karty złącza VGA już nie posiadają, więc resztę możesz zainwestować w monitor lub bawić się w adaptery.

Większych inwestycji nie ma sensu robić i lepiej zbierać fundusze na nową platformę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
1 godzinę temu, Bmbr97 napisał:

Odswieze temat. 

Chciałbym żebyś polecił mi procesor do tej karty. Z góry dziękuję 

To jest zależne od Twojego budżetu.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Wybierz kartę GTX 960/970, przy kartach graficznych typu GTX 1050/1060 wystąpi bottleneck i twój procesor nie obsłuży karty graficznej choć gry nadal będą grywalne (programy również będą działać)..

GTX 970: https://www.x-kom.pl/p/208790-karty-graficzna-pci-e-msi-geforce-gtx970-4096mb-256bit-gaming.html

Bottleneck źródło:

https://forums.tomshardware.com/threads/would-a-i3-4160-bottleneck-a-gtx-970.2264154/

https://forums.tomshardware.com/threads/will-an-i3-4160-bottleneck-a-gtx-1060.2801664/

Jestem programistą, zaufaj mi :)

Opublikowano
Dnia 1.01.2020 o 16:26, Gajwer napisał:

To jest zależne od Twojego budżetu.

Jezeli uda się dobrać  procesor do 1000zl 

Oczywiście o ile to opłacalne. Jeżeli wydajnosc w grach ma być taka sama jak moje i3 + Asus rx580 to szkoda ładować kasę. 

Chce kupić GeForce GTX 1650 plus procesor do 1000zl. 

Czy będzie to duża różnica w grach? 

Opublikowano

A jaki to będzie procesor?, nie mamy kryształowej kuli która czyta w myślach..

Opublikowano

Proszę o czytanie ze zrozumieniem. 

Poprosiłem Gajwera, który zaproponował mi kartę GeForce GTX 1650 a potem szybką wymianę procesora, o radę jaki to procesor mi poleca w kwocie do 1000zl 

Opublikowano

Nie załadowały mi się poprzednie komentarze bo przewijanie stron u mnie nie działa poprawnie, sora :)

Opublikowano

i7-4770/4790 (byle nie te z dopiskiem T lub S) - do 600/700 zł znajdziesz spokojnie te procesory, jeśli nie będą miały chłodzenia, to dokupujesz dodatkowo Spartana 3 Pro, jeśli planujesz wymianę platformy w tym roku lub przyszłym to możesz kupić coś bardziej przyszłościowego - Fortisa 3 lub najlepiej Gelida Phantom - koszt obu to ~150 zł.

Oczywiście chodzi Ci o GPU 1650 SUPER, a nie zwykłą 1650 - przy i7 możesz spokojnie zastanowić się nawet nad zakupem GTX 1660.

Opublikowano
12 minut temu, Anhin napisał:

i7-4770/4790 (byle nie te z dopiskiem T lub S) - do 600/700 zł znajdziesz spokojnie te procesory, jeśli nie będą miały chłodzenia, to dokupujesz dodatkowo Spartana 3 Pro, jeśli planujesz wymianę platformy w tym roku lub przyszłym to możesz kupić coś bardziej przyszłościowego - Fortisa 3 lub najlepiej Gelida Phantom - koszt obu to ~150 zł.

Oczywiście chodzi Ci o GPU 1650 SUPER, a nie zwykłą 1650 - przy i7 możesz spokojnie zastanowić się nawet nad zakupem GTX 1660.

Dokładnie tak jak mówisz 1650 super. 

Cena tego procka to za używany egzemplarz prawda? 

Opublikowano

Tak za używany - nie ma sensu pakować pieniędzy w nowy egzemplarz, bo cena nieadekwatna do oferowanej wydajności, szczególnie gdy za ~1200 zł masz wydajniejszą platformę w postaci Ryzena 5 1600, MSI B450-A PRO MAX oraz 16 GB pamięci RAM lub w okolicach 1000 zł ten sam zestaw z tańszą płytą główną.

Opublikowano

Zdecydowanie lepiej w przypadku kupna nowej platformy kupić nowszą rewizję AF niż AE, którą w ofercie posiada x-kom - wiadomo już, że istnieje Ryzen 5 1600 wykonany w litografii 12nm, który jest szybszy niż rewizja AE.

Procesor ten można dostać choćby na Amazonie wraz z darmową dostawą lub kupić go na Neonet lub Zadowolenie.pl także z darmową dostawą.

Płytę i pamięć RAM w szarej kolorystyce można dostać w proline troszeczkę taniej:

Wydaje mi się, że warto zaryzykować kupno rewizji AF - a nuż będzie to naprawdę Pinnacle Ridge w 12nm, a co za tym idzie wydajność będzie zbliżona do Ryzena 2600.

Opublikowano

Ryzen 5 1600 to poziom mniej więcej i7-4790, lecz w niższej kwocie, z większą ilością rdzeni i wątków a przede wszystkim ze sporymi możliwościami modernizacji - B450-A PRO MAX jest w stanie spokojnie obsłużyć Ryzeny 7 3700X/3800X, do tego obsługa pamięci DDR4 oraz dysków NVMe. Naprawde nie ma sensu pakować pieniędzy w umarłą podstawkę.

Opublikowano

Ewentualnie nawet wersję bez X, podkręcić samemu. Płyta jest do tego przystosowana.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...