Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Na jaką wersji oraz jaki silnik wybrać przy zakładaniu serwera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, nurtuje mnie aktualnie kilka pytań.

1. Na jakiej wersji najlepiej stworzyć serwer SkyBlock (chciałbym użyć pluginu uSkyBlock)? Tylko poproszę bez odpowiedzi typu : "Na jak najnowszej".

2. Jaki silnik jest aktualnie polecany aby stworzyć serwer?

3. Co myślicie o hostingu serwera CraftHost.pl? Ewentualnie jakie są dobre, tanie alternatywy tego (tylko hostingi)?

4. Jaki jest aktualnie najlepszy plugin na drop ze stone?

5. Kanał głosowy lepiej stworzyć na TeamSpeak czy Discord?

Uprzedzam, że nie chcę tworzyć profesjonalnego serwera rywalizującego z Hypixelem, tylko serwera żeby pograć ze znajomymi i dla każdego, kto by po prostu chciał wejść, dlatego też proszę o niepisanie, że nie dam rady stworzyć serwera, więc mam sobie darować 🙂

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

1. Jakiej odpowiedzi oczekiwałeś? Na najnowszej. Co to inne mają wady? Nie, nowa wersja ma zazwyczaj wprowadzonych więcej elementów niż poprzednia, a pluginy się teoretycznie niczym nie różnią.

2. Bukkit, Paperspigot - ta druga opcja, jak chcesz, aby Ci się serwer uruchamiał 3 dni.

3. Dobry wybór.

4. Nie ma, że najlepszy plugin. Patrzysz, co ma jakie funkcje i na jaką wersję gry jest dostępny. OtherDrop jest przykładem dobrego pluginu. Tak przy okazji, to każdy plugin jest dobry (no chyba, że ktoś napisze plugin, który nie wnosi nic).

5. Skoro to serwer dla znajomych, to się popytaj znajomych, co im bardziej odpowiada.

Hypixel gwarantowany

Opublikowano
8 minut temu, Ekrahb napisał:

1. Jakiej odpowiedzi oczekiwałeś? Na najnowszej. Co to inne mają wady? Nie, nowa wersja ma zazwyczaj wprowadzonych więcej elementów niż poprzednia, a pluginy się teoretycznie niczym nie różnią.

Tutaj bardziej mi chodziło o dostępność pluginów na daną wersję 😛 Chciałbym stworzyć ten serwer na jak najnowszej wersji, ale nie wiem na jakiej wersji jest dostępna większość tych podstawowych pluginów, żeby stworzyć SkyBlock.

Opublikowano

Myślę, że jeżeli chodzi o SkyBlock, to najlepiej na wersji 1.12.2, ponieważ jest dużo pluginów na tą wersję. Najlepszym wyborem pluginu na drop będzie OtherDrops, o ile umiesz go skonfigurować. Co do hostingu, to craftserve lub lvlup, a kanał głosowy załóż na Discord.

Opublikowano

Na jakiej wersji ? osobiscie uwazam ze najlepsza wersja to 1.12.2, jak pisali wyżej ze wzgledu na duża ilosc pluginow, w nowszych cos pozmieniali i szybko duzej ilosci nie bedzie, a w szczegolnosci stabilnych,  ja osobiscie najbardziej polecam spigota, albo paperspigot, jak ja uzywalem roznych silnikow to chyba te dwa wyszly najlepiej(moze szybko sie nie wlaczaly, ale za to stabilniejsze), jesli chodzi o hosting to albo tak jak podawali wyzej, albo ewentualnie pukawka.pl.

Najlepszy plugin na drop ? jak pisali OtherDrops, aczkolwiek ja u siebie zawsze robiłem drop poprzez skrypty, rownie dobrze chodzily. A serwer glosowy ? zalezy od upodoban znajomych, osobiscie mysle ze teamspeak, moim zdaniem mniej zasmieca kompa, aczkolwiek moge sie mylic, ale na pewno ts3 prostszy

Opublikowano
17 minut temu, RomekP napisał:

Na jakiej wersji ? osobiscie uwazam ze najlepsza wersja to 1.12.2, jak pisali wyżej ze wzgledu na duża ilosc pluginow, w nowszych cos pozmieniali i szybko duzej ilosci nie bedzie, a w szczegolnosci stabilnych,  ja osobiscie najbardziej polecam spigota, albo paperspigot, jak ja uzywalem roznych silnikow to chyba te dwa wyszly najlepiej(moze szybko sie nie wlaczaly, ale za to stabilniejsze), jesli chodzi o hosting to albo tak jak podawali wyzej, albo ewentualnie pukawka.pl.

Najlepszy plugin na drop ? jak pisali OtherDrops, aczkolwiek ja u siebie zawsze robiłem drop poprzez skrypty, rownie dobrze chodzily. A serwer glosowy ? zalezy od upodoban znajomych, osobiscie mysle ze teamspeak, moim zdaniem mniej zasmieca kompa, aczkolwiek moge sie mylic, ale na pewno ts3 prostszy

Tak się wtrącę, pod jakim względem paperspigot, czy też spigot jest stabilniejszy od przykładowego bukkita?

Opublikowano

Jak uzywalem kiedys jednego a drugiego, robilem maly test, te same wersje pluginow (lecz w zaleznosci na ktory silnik) te same mapy  itd, spigot okazywal mniejsze zuzycie ramu oraz mniej awari w logach ewentualnych podczas pracy, z reszta kiedys robilem troche chory serwer(nie mowie o tym z testu) z poczatku na bukkit, nie ukrywam ze troche przesadzilem, pare trybow z lobby i z roznymi czatami oraz oddzielnie dzialajacymi pluginami na jednym serwerze, bukkit czasami nie dawal rady a po zmianie na spigota sie unormowalo i problemy zniknely, a przy tym po zaktualizowaniu pluginow na spigota bylo mniej awari i konsola byla czysta (awarie i tu i tu staralem sie redukowac do 0, ale nie raz nie bylo wyjscia gdyz konieczny byl jakis plugin, z reszta dlugo opowiadac.

W skrocie dzialal tak jakby spigot lepiej sobie radzil z roznymi elementami niz jezeli bukkit

Opublikowano
11 godzin temu, RomekP napisał:

Jak uzywalem kiedys jednego a drugiego, robilem maly test, te same wersje pluginow (lecz w zaleznosci na ktory silnik) te same mapy  itd, spigot okazywal mniejsze zuzycie ramu oraz mniej awari w logach ewentualnych podczas pracy, z reszta kiedys robilem troche chory serwer(nie mowie o tym z testu) z poczatku na bukkit, nie ukrywam ze troche przesadzilem, pare trybow z lobby i z roznymi czatami oraz oddzielnie dzialajacymi pluginami na jednym serwerze, bukkit czasami nie dawal rady a po zmianie na spigota sie unormowalo i problemy zniknely, a przy tym po zaktualizowaniu pluginow na spigota bylo mniej awari i konsola byla czysta (awarie i tu i tu staralem sie redukowac do 0, ale nie raz nie bylo wyjscia gdyz konieczny byl jakis plugin, z reszta dlugo opowiadac.

W skrocie dzialal tak jakby spigot lepiej sobie radzil z roznymi elementami niz jezeli bukkit

Chciałbym tylko przypomnieć, że powiadomienia typu "INFO" nie zawsze znaczą o awariach xDD Jeśli chodzi i użycie RAM, to myślisz, że dlaczego Ci się serwer szybciej odpala na spigocie?

Opublikowano
5 godzin temu, Ekrahb napisał:

Chciałbym tylko przypomnieć, że powiadomienia typu "INFO" nie zawsze znaczą o awariach xDD Jeśli chodzi i użycie RAM, to myślisz, że dlaczego Ci się serwer szybciej odpala na spigocie?

Wiem przeciez xdd pisalem skrypty, pluginy (ale to gorzej szlo), mase serwerow przekonfigurowalem, dla mnie dokladne przekopiowanie kazdego serwera mc moze zajac z 5h max, wliczajac to te same mapy, skrypty i wszystkie funkcje ustawione, kity, itd(zaczynajac od kompletnego 0), oczywiscie mowie o serwerze rozbudowanym, a nie jakims malym pobocznym. Wiem co jakie komunikaty oznaczaja w konsoli i umiem bledy wylapac XD i wiem ze z tego powodu sie dluzej moze spigot uruchamia, ale to o sam rozruch chodzi, po uruchomieniu dziala tak samo jak bukkit, tylko mniej ramu zjada przez co wiecej zostaje na pozostale procesy. 

Opublikowano
23 godziny temu, RomekP napisał:

dla mnie dokladne przekopiowanie kazdego serwera mc moze zajac z 5h max, wliczajac to te same mapy, skrypty i wszystkie funkcje ustawione, kity, itd(zaczynajac od kompletnego 0), oczywiscie mowie o serwerze rozbudowanym, a nie jakims malym pobocznym. 

Typie, Ty byś nawet tego nie zrobił w 24 godziny. Ty tutaj piszesz o serwerze jakimś rozbudowanym, ale Tobie, jak i każdemu proste tryby by zajęły trochę czasu, bo tak jest zawsze. Konfiguracja pluginów to pestka, ale dobranie ich to już problemik.  Ja miałem zawsze zużycie ramu większe na spigocie i na paperze niż na bukkicie, to nie wiem, ale Ty chyba jakąś alphę instalowałeś.

Opublikowano
23 godziny temu, RomekP napisał:

Wiem przeciez xdd pisalem skrypty, pluginy (ale to gorzej szlo), mase serwerow przekonfigurowalem, dla mnie dokladne przekopiowanie kazdego serwera mc moze zajac z 5h max, wliczajac to te same mapy, skrypty i wszystkie funkcje ustawione, kity, itd(zaczynajac od kompletnego 0), oczywiscie mowie o serwerze rozbudowanym, a nie jakims malym pobocznym. Wiem co jakie komunikaty oznaczaja w konsoli i umiem bledy wylapac XD i wiem ze z tego powodu sie dluzej moze spigot uruchamia, ale to o sam rozruch chodzi, po uruchomieniu dziala tak samo jak bukkit, tylko mniej ramu zjada przez co wiecej zostaje na pozostale procesy. 

To jesteś jakiś chyba niesamowity, bo ludzie zbierają zespoły do długiej wielomiesięcznej pracy nad serwerem, który Ty potrafisz stworzyć w 5h 😮

Tylko czekać aż zaczniesz otrzymywać wiadomości z prośbą o stworzenie serwera w Twoje magiczne 5h, który zarobi miliony i podbije majkrafta (Chociaż sam mógłbyś sobie z nudów w 5h stworzyć serwer pff)

Już kobiety się pytały, czy nie znam RomekP słynnego kopiowacza serweruf

Opublikowano
31 minut temu, Ekrahb napisał:

Typie, Ty byś nawet tego nie zrobił w 24 godziny. Ty tutaj piszesz o serwerze jakimś rozbudowanym, ale Tobie, jak i każdemu proste tryby by zajęły trochę czasu, bo tak jest zawsze. Konfiguracja pluginów to pestka, ale dobranie ich to już problemik.  Ja miałem zawsze zużycie ramu większe na spigocie i na paperze niż na bukkicie, to nie wiem, ale Ty chyba jakąś alphę instalowałeś.

A co za problem dobierac pluginy ? widziałem już setki pluginów i wiem jak one działają i kazdy sie w jakis sposób różni od siebie. Wchodze na serwer podany, patrze co jak wygląda oraz jak działa i już znam plugin, dla mnie nie ma w tym wiekszej filozofi, w ciagu 5-10 minut miałem juz wypisane pluginy uzyte na serwerze (z resztą te widoczne od strony gracza) Instalowałem pełne wersje zawsze i przy moich konfiguracjach spigot wykazywał lepsze właściwości, teraz nie ukrywam zajelo by mi ciut dluzej, bo nie siedziałem nad tym juz jakiś czas

13 minut temu, Vosly napisał:

To jesteś jakiś chyba niesamowity, bo ludzie zbierają zespoły do długiej wielomiesięcznej pracy nad serwerem, który Ty potrafisz stworzyć w 5h 😮

Tylko czekać aż zaczniesz otrzymywać wiadomości z prośbą o stworzenie serwera w Twoje magiczne 5h, który zarobi miliony i podbije majkrafta (Chociaż sam mógłbyś sobie z nudów w 5h stworzyć serwer pff)

Już kobiety się pytały, czy nie znam RomekP słynnego kopiowacza serweruf

Robiłem serwery kiedyś, kiedyś owszem zajmowało mi to strasznie dlugo, ale nigdy nie mogłem na nikim polegać, z czasem serwery zajmowały mi coraz mniej czasu, poznawałem pluginy, skrypty, budowanie, triki, itd. Uwierz ze robie serwery 4Fun, nie robie dla kogoś, nie chce mi się, doslownie. A serwery kopiuje się bardzo prosto, latwiej skopiowac i szybciej niz wybudowac wlasny.

mapa cała ? nie powiem ci jak, ale podaj mi dowolny serwer a ja ci wyślę mapę z tego serwera w ciągu paru minut (w zalezności ile bedzie wazyla mapa i zajmie przesyl)

pluginy ? znając tonę pluginow wchodząc na serwer oraz sprawdzając komendy i jak działają też nie problem określić plugin, problem jest gdy go nie znam i nie znajde, to pisze, chociaz często to są drobnostki w skrypcie do napisania.

Kumpel się kiedyś ze mną założyl, że skopiuje mysg.pl, lobby + wybrany tryb, zajęło mi to troche czasu, bo lobby mają spore oraz dużo na trybie, ale w ciagu nawet nie jednego dnia uruchomiłem serwer na kompie z prawie identycznym odwzorowaniem (prawie bo paru drobnych szczegolow z lenistwa nie dopracowałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...