Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem - freeze systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i znów coś się zwaliło w PC

Mam dziwne zawieszanie się systemu, zawiesza się pulpit na grafice zintegrowanej jak i dedykowanej.
Mam 2 monitory 1080p jeden pion drugi poziom, oba działają na innych grafikach.

MOBO udostępnia mi opcję uruchomienia grafiki zintegrowanej i dedykowanej razem.

Nie jest to powód grafiki, bo zacinają się obie grafiki.

Przeskanowałem dyski, nie jeden raz, HD Tune, zrobiłem test MemTest na bootowalnym USB.

Procesor sprawdzany, IDT testowany, cały test przeszedł.

Paski dysków całe, program nie wykazał błędów w połączeniu.

Mam 4 dyski 3 2.5" i jeden 3.5" 

2x SSD system 120GB i gry 500GB + HDD 750GB na gry i 250GB na programy 

Brak przegrzewanie się układów.

Mam obudowę Modecom Oberon Pro White - zmodyfikowaną własnoręcznie.
Na przodzie wyciąłem 2 wejścia 140mm na wiatraki, aby mocniej zaciął się powietrzem.

Przód 2x 140mm 2 000RPM Corsair 

Góra 2x noname około 1200RPM 

Tył 1x noname około 1200RPM 

System przeskanowany przez AVG, Anti-MalwareBytes, ADWCleaner.

Wszystko co było (jakieś trainery i kilka popup) usunięte.

Cały zestaw widać w stopce.

Ostatnio instalowałem programy: 

OperaGX - przeglądarka dla graczy

AVG TuneUP - coś CCleaner

Pobrałem grę Kingdom and Castles z igggames (pirackie wersje malware nie wykazał problemu z stroną i plikami) 

Do komputera podpięte mam 2 monitory, klawiaturę, mysz, tablet graficzny.

Jedyna poważna zmiana przy przycinaniu (nie pamiętam czy przed też były) to przeniesienie z obudowy open air do modecom.

Nałożenie nowej pasty na procesorze i grafice.

MX4 pasta nałożona dobrze, nie rozlała się poza IHS (czy jak się ta płytka stalowa nazywa na rdzeniu)

Zacinki są dziwne, myszka działa płynnie, poza resztą systemu.
otwieranie folderu, PPM na pulpicie jest zawieszony.

Filmy się zacinają, podczas pisania tekstu znacznik miga cały czas, ale tekst się zacina.

Gry łapią krótsze zacięcia niż przeglądarka.

W menadżerze urządzeń nie skacze mi zużycie CPU ani GPU 

Dyski w normie, nie osiągają 10% ledwo nawet przy zacięciu łapią 50% 

Procesor i grafika to samo.

Procesy jakie skaczą (czasami) to "Przerwania systemowe" 

Najdziwniejsze są odstępy w jakim komputer się przycina.
Jest to równo co 4 minuty i 20 sekund.

ZAWSZE, tyle samo mija, różnica to kilka sekund, ale nie przekracza to 4:30 

Dodam, że zasilacz z certyfikatem 80Bronze

Nie robiłem żadnego OC na sprzęcie, wszystko fabryczne

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

• Aive zmienił(a) tytuł na Problem - freeze systemu
Opublikowano

W trybie awaryjnym występuje to samo?

Do wywalenia wszystko, co jest Avasta (AVG, CCleaner) i produkty IObit jeśli posiadasz także - wszystko za pomocą Revo Uninstaller.

Potem odpalasz Powershella jako administrator i wklepujesz te komendy:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

SFC /scannow

DISM to podstawa - sprawdza obraz systemu pod kątem błędów, po czym ściąga i zastępuje uszkodzone pliki z serwerów Windows Update, więc dobrze by było, żeby nic nie blokowało usługi Windows Update. System File Checker sprawdza błędy na zainstalowanym systemie, gdy wykryje uszkodzone pliki, to zastępuje je z lokalnego obrazu. Powinna to być pierwsza rzecz do zrobienia, gdy coś niedobrego dzieje się z Windowsem 10.

Do skanu systemu polecałbym użyć Emsisoft Emergency Kit lub Zemana Anti-Malware oraz jako skaner drugiej opinii HitmanPro.

Opublikowano
9 godzin temu, Anhin napisał:

W trybie awaryjnym występuje to samo?

Tak, w podobnych odstępach czasu.

Avasta (AVG, CCleaner) i produkty IObit

AVG mam już tylko antywirusa, bo mialem go od miesięcy a problem występuje od kilku dni tylko. iOrbita nie mam.

DISM to podstawa

Skanowałem i usuwałem te pliki,co prawda przez CMD bo powershell mi nie pasuje, ale te komendy już używałem.

System File Checker

Nic nie wskazał, aktualizacje nawet usunąłem i pobrałem ponownie.

Do skanu systemu polecałbym użyć Emsisoft Emergency Kit lub Zemana Anti-Malware oraz jako skaner drugiej opinii HitmanPro.

ADW, Malware, AVG wykrywały mi ogrom i wciąż wykrywają ogrom niechcianego oprogramowania, mam premium malware i nawet podejrzana strona jest blokowana, zanim w ogóle zacznie się ładować.

Pliki tak samo, jak już pobiorę jakimś cudem wirusa to  tak AVG + Malwarebytes wykryje w nim coś, 99.9% programów jest usuwanych po kliknięciu aby się program odpalił, tak samo skompresowane zip czy rar są skanowane i przy rozpakowaniu są skanowane i jak coś tam znajdą to plik jest blokowany do rozpakowania i usuwany.

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

AVG to padło jak cały Avast w mojej opinii, w sumie to to samo w innej szacie graficznej. Lepiej zostawić w systemie Defendera oraz skonfigurować go za pomocą ConfigureDefender, ewentualnie zmienić AV na Kaspersky Free lub Bitdefender Free, choć w moim odczuciu w dzisiejszych czasach więcej roboty robi utwardzenie systemu i SRP niż AV. Polecam wywalić AVG i sprawdzić, czy wróciło wszystko do normy lub wyłączyć ochronę proaktywną MBAM i także sprawdzić, czy wszystko ok - możliwe, że się po prostu programy zaczęły gryźć.

Czy DISM i SFC uruchamiałeś za pomocą powershella czy CMD nie ma różnicy - ważne, aby było jako administrator, by narzędzia miały dostęp do chronionych obszarów systemu.

Podstawa zrobiona, więc sprawdź latencję za pomocą LatencyMon - odpalasz program i monitorujesz czy jakiś sterownik powoduje latencję.

Opublikowano
6 minut temu, Anhin napisał:

AVG to padło jak cały Avast w mojej opinii, w sumie to to samo w innej szacie graficznej. Lepiej zostawić w systemie Defendera oraz skonfigurować go za pomocą ConfigureDefender, ewentualnie zmienić AV na Kaspersky Free lub Bitdefender Free, choć w moim odczuciu w dzisiejszych czasach więcej roboty robi utwardzenie systemu i SRP niż AV. Polecam wywalić AVG i sprawdzić, czy wróciło wszystko do normy lub wyłączyć ochronę proaktywną MBAM i także sprawdzić, czy wszystko ok - możliwe, że się po prostu programy zaczęły gryźć.

Czy DISM i SFC uruchamiałeś za pomocą powershella czy CMD nie ma różnicy - ważne, aby było jako administrator, by narzędzia miały dostęp do chronionych obszarów systemu.

Podstawa zrobiona, więc sprawdź latencję za pomocą LatencyMon - odpalasz program i monitorujesz czy jakiś sterownik powoduje latencję.

AVG i Malware z ADW właśnie działają u mnie od kilku miesięcy, to jest to, że antywirusy mam zawsze w ilości większej niż 1

I nigdy nie miały problemu ze sobą, działały dobrze a przycięcia były równe 0 

Ostatni tydzień jakoś się zaczęło walić, a że zrobiłem praktycznie wszystko co mogłem to szukam nowych rozwiązań.

Nie wiem czy latencymon coś wykaże, bo ostatnia aktualizacja była w tamtym miesiącu, po aktualizacji nic się nie działo.

Myslałem nad przeglądarką OperaGX bo jakoś tak kilka dni po niej pojawił się kłopot, ale po instalacji innej wciąż jest ten kłopot.

Odłączylem też tablet graficzny bo też jakoś tak go podłączyłem jak to się zaczęło.

Dziś zrobię reinstall systemu, możliwe, że złapałem jakiegoś uporczywego robaka

Mój zestaw

Opublikowano

MBAM nie jest antywirusem tylko Anti-Malware.

Z problemami na Win 10 jest tak, że coś mogło się sknocić dawno temu, ale ostatnio dało objawy, wystarczyła aktualizacja systemu - powodem może być program typu ShutUp 10, TuneUp i mu podobne i inne dzikie programi z syfem od IOBit na czele. Polecam Ci ze względu na to, że dysków trochę masz i raczej nie szkoda Ci będzie 100GB na backupy program Macrium Reflect - jeden pełny backup partycji systemowej, oraz np. dodatkowe 4 różnicowe co tydzień i w razie jakichkolwiek problemów przywracasz kopie.

Problemem nie powinna być raczej przeglądarka, choć przyznam że OperaGX nazywana "dla graczy" to śmiech na sali, czekam na inne programy "dla graczy".

Jak LatencyMon wykaże opóźnienie w sterownikach, to wystarczyć powinna czysta instalacja tychże sterowników, format powinien być ostatecznością.

Cały twój problem wygląda mi na jakieś dławienie się sterownika/usługi czy komponentu systemu. Możesz zajrzeć do systemowego podglądu zdarzeń i przejrzeć raporty, które system przygotowuje gdy wystąpi jakiś błąd - często są tam wskazówki co powoduje problem.

Opublikowano
20 minut temu, Anhin napisał:

MBAM nie jest antywirusem tylko Anti-Malware.

Z problemami na Win 10 jest tak, że coś mogło się sknocić dawno temu, ale ostatnio dało objawy, wystarczyła aktualizacja systemu - powodem może być program typu ShutUp 10, TuneUp i mu podobne i inne dzikie programi z syfem od IOBit na czele. Polecam Ci ze względu na to, że dysków trochę masz i raczej nie szkoda Ci będzie 100GB na backupy program Macrium Reflect - jeden pełny backup partycji systemowej, oraz np. dodatkowe 4 różnicowe co tydzień i w razie jakichkolwiek problemów przywracasz kopie.

Problemem nie powinna być raczej przeglądarka, choć przyznam że OperaGX nazywana "dla graczy" to śmiech na sali, czekam na inne programy "dla graczy".

Jak LatencyMon wykaże opóźnienie w sterownikach, to wystarczyć powinna czysta instalacja tychże sterowników, format powinien być ostatecznością.

Cały twój problem wygląda mi na jakieś dławienie się sterownika/usługi czy komponentu systemu. Możesz zajrzeć do systemowego podglądu zdarzeń i przejrzeć raporty, które system przygotowuje gdy wystąpi jakiś błąd - często są tam wskazówki co powoduje problem.

najdziwniejsze jest to, że jest to cykliczne.

Większość sterowników by wyrzuciła błąd w postaci popup' na ekran, że coś jest nie tak.

A tu w stałych odstępach się przycina, nie ważne co robię.

Podejrzewam jakiś syf, który co 4 minuty wysyła albo robi coś z komputerem.

Bo przycięcie to kwestia kilku sekund.

Zobaczę jak będzie po reinstalacji, pobiorę sterowniki, reszta dysków będzie nietknięta.

Jak dalej będzie ten problem, to poodpinam dyski i sprawdzę, na którym się ten błąd robi 

Mój zestaw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...