Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

OBS pogarsza płynność

SITOFPS

Pytanie

Opublikowano

Witam. Mam od kilku dni nowy sprzęt i próbuje nagrywać przykładowo CS:GO w 1080p 60 fps. ShadowPlay nagrywa w ładnej jakości 30k bitratu i płynnie to wygląda, natomiast OBS wygląda bardziej jak 30 :P.

Kombinuje od 3 dni z ustawieniami i nie mogę sobie z tym poradzić, co może być przyczyną takiej różnicy? Nagrywam 30k bitrate kodek NVENC ( new ), oczywiście próbowałem na innych opcjach ale jest to samo.

PC :

Ryzen 5 3600

RTX 2070 Super Armor OC 

2x8GB Ballistix DDR4 3000mhz 

Dysk m.2 nvme także nie powinno tu być żadnego problemu.

Proszę o pomoc bo strasznie mnie to męczy, gdy widzę że na takim PC wychodzi taka bezsensowna jakość. Nie czuję w ogóle płynności na tych materiałach bo jej nie ma. 

Pozdrawiam

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, SITOFPS napisał:

Witam. Mam od kilku dni nowy sprzęt i próbuje nagrywać przykładowo CS:GO w 1080p 60 fps. ShadowPlay nagrywa w ładnej jakości 30k bitratu i płynnie to wygląda, natomiast OBS wygląda bardziej jak 30 :P.

Kombinuje od 3 dni z ustawieniami i nie mogę sobie z tym poradzić, co może być przyczyną takiej różnicy? Nagrywam 30k bitrate kodek NVENC ( new ), oczywiście próbowałem na innych opcjach ale jest to samo.

PC :

Ryzen 5 3600

RTX 2070 Super Armor OC 

2x8GB Ballistix DDR4 3000mhz 

Dysk m.2 nvme także nie powinno tu być żadnego problemu.

Proszę o pomoc bo strasznie mnie to męczy, gdy widzę że na takim PC wychodzi taka bezsensowna jakość. Nie czuję w ogóle płynności na tych materiałach bo jej nie ma. 

Pozdrawiam

OBS ma spore obciążenie.

Jak kartę zielonych od Nvidii  RTX to pobierz sobie program Nvidia Expierence.

Tam masz pechwytywanie ekraniu i Ja przykładowo mając 2500FPS w grze, włączając nagrywanie mam nadal jakieś 2300 2400FPS (starsza gierka) 

W GTA 5 podczas normalnej gry mam 120 a przy nagrywaniu jakieś 80FPS 

https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce/geforce-experience/

W ustawieniach masz jakie ma być nagrywanie, rozdziałka albo z gry albo z monitora.

W ilu FPS jaka jakość, ogólnie to samo co reszta przy minimalnym obciążeniu GPU i CPU 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Spoko ale zauważ, że przy takim sprzęcie nie powinno coś takiego się dziać. Mam w CS'ie po 500 FPS i mi podczas nagrywania spada o kilka ja tego nawet nie zauważam na liczniku. Stream lepiej wygląda niż nagranie, poza tym Experienca mam... ale nic mi to nie da zmiany bo w OBS'ie mam nakładki, filtry do mikrofonu które poprawiają jakość etc.

Opublikowano
3 minuty temu, SITOFPS napisał:

Spoko ale zauważ, że przy takim sprzęcie nie powinno coś takiego się dziać. Mam w CS'ie po 500 FPS i mi podczas nagrywania spada o kilka ja tego nawet nie zauważam na liczniku. Stream lepiej wygląda niż nagranie, poza tym Experienca mam... ale nic mi to nie da zmiany bo w OBS'ie mam nakładki, filtry do mikrofonu które poprawiają jakość etc.

Ale RTX nie jest magiczną kartą, 2060 jest słabsze niż 1070Ti GTX 
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-2060-vs-Nvidia-GTX-1070-Ti/4034vs3943

RTX poza ray tracing'iem nie oferuje wzrostu wydajności i lepszego grania.

RT jest jedyną rzecza, która się zmieniła w tych kartach.

Wciąż lepiej wybrać 1080Ti niż 2070 czy podobną kartę.

Ja przy nagrywaniu każdej gry mam spadek tylko o 20FPS max, a mam 1070Ti i i7 6700 (ale RAM mam 24GB) 

Więc nie licz, że na 2060 będziesz miał lepsze wyniki niż ktoś z 1070Ti albo i nawet 1080 czy 1080Ti 
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-2060-vs-Nvidia-GTX-1080-Ti/4034vs3918

https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-2060-vs-Nvidia-GTX-1080/4034vs3603

RTX jest najsłabszy z porównania 1070Ti/1080/1080Ti vs 2060 

Karta RTX 2060 jest mocniejsza od 1070 o 6% tylko

https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-2060-vs-Nvidia-GTX-1070/4034vs3609

Więc albo dołóż RAM bo nie wiem ile OBS go wymaga do płynnego nagrywania, albo musisz poszukać w opcjach i pogrzebać, bo podobno są  optymalne ustawienia, które nie obciąża PC.

Nvidia też ma nakładki w grze, a do dźwięku możesz osobny program dobrać lżejszy 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Ale czemu porównujesz mi zwykłą 2060 kiedy ja mam 2070 SUPER armor OC ? 

Poza tym dobrze wiem, że to kwestia ustawień i dlatego zakładam ten temat ( ewentualnie jakiś tip którego nie mogę znaleźć na necie ) bo na słabszym starym sprzęcie tego nie miałem więc tutaj winy w moim PC nie ma po prostu. Wydajnościowo nie ma problemu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...