Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytania dotyczące bankowości

Krolik328

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam trochę dziwne pytanie. Ale od października posiadam swoje  konto w życiu w banku i mam pytanie. Bank Pko bp, konto dla młodych. Wczoraj pierwszy raz użyłem karty do płacenia, więc teraz juz mam odblokowane płacenie zbliżeniowo do 50 zł tak? i druga sprawa, zapłąciłem 11 zł tą kartą i przeszło mi to na zakładkę ''blokada'' o co chodzi?

Opublikowano

Transakcje płacone kartą zwykle są rozliczane z opóźnieniem wynikającym z sesji bankowych, gdzie są księgowane pieniądzy między bankami i środki są "blokowane", a później normalnie rozliczane i będziesz miał dostępne w historii transakcji informacje o tej płatności jak ją rozliczą.

Co do pierwszego pytania, to nie jestem do końca pewny, ale do płatności zbliżeniowych wymagana jest aktywacja karty (a pewnie pierwsza płatność ją aktywuje), więc zakładam, że tak 😉

EXPmIpC.gif

Opublikowano
Dnia 21.11.2019 o 12:56, Krolik328 napisał:

Hej, mam trochę dziwne pytanie. Ale od października posiadam swoje  konto w życiu w banku i mam pytanie. Bank Pko bp, konto dla młodych. Wczoraj pierwszy raz użyłem karty do płacenia, więc teraz juz mam odblokowane płacenie zbliżeniowo do 50 zł tak? i druga sprawa, zapłąciłem 11 zł tą kartą i przeszło mi to na zakładkę ''blokada'' o co chodzi?

Transakcje zbliżeniowe kartę są zawsze odblokowywane po 1 transakcji kartą. Transakcja ta musi być wykonana przy użyciu kodu PIN. Transakcje zbliżeniowe są do 50 zł ten limit możesz zmniejszyć lub zwiększyć (ale nie może on przekroczyć 50 zł, ponieważ ten limit jest ustalany bodajże przez KNF ) w dowolnej chwili (musisz udać się do placówki Banku) możesz tez je całkowicie wyłączyć. Możesz płacić zbliżeniowo powyżej 50 zł ale terminal poprosi cię o podanie pinu do karty. Zgodnie też z regulacjami PSD II co 5 transakcji (lub gdy ich suma przekroczy 160 €) będzie trzeba podać pin do karty. 

Jeżeli zapłaciłeś 11 zł kartą to środki są blokowane. Oznacza to że zapłaciłeś kartą na określoną kwotę i środki czekają na rozliczenie. Gdy środki zostaną rozliczone (maksymalnie 7 -14 dni) to transakcja pojawi się w historii twojej karty i konta. Gdy jednak środki nie rozliczą się w tym przedziale blokada zostaje zdjęcia. Ale UWAGA! w każdej chwili może nastąpić rozliczenie i gdy nie masz środków na koncie wkroczysz na saldo niedozwolonego debetu (tutaj nie wiem ile dokładnie jest na uregulowanie ale prawdopodobnie do 30 dnia później odsetki w skali roku bodajże 14%, staraj się unikać takich sytuacji). 

Kiedy zostaną rozliczone środki?

Wtedy kiedy sprzedawca rozliczy transakcje z centrum autoryzacji zazwyczaj jest to do 1-3 dni. Zależy od sklepu, daty płatności itd.

Jeżeli odpowiadasz na moją odpowiedź użyj opcji "Cytuj" lub oznacz mnie w poście @adam23450

• Aive zmienił(a) tytuł na Pytania dotyczące bankowości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...