Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

100% użycia dysku

Huracan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam problem z dyskiem ciągle mam 100% użycia dysku, komputer mi zamula całkowicie i nie mogę grać w ogóle w Fortnite bo od razu się wyłącza. Próbowałem już wszelakich metod z internetu i google, próbowałem wyłączać i szperać w regedit ale to nic nie daje skaczę dalej między 0-100% najgorzej jak uruchamiam zwykła przeglądarkę wtedy od razu wyskakuje do 100 i tak zostaje, nie wiem już co robić.

Opublikowano

Sprawdź przez aplikacje

https://www.hdtune.com/

czy nie ma błędów.

Opublikowano
1 godzinę temu, Vosly napisał:

Sprawdź przez aplikacje

https://www.hdtune.com/

czy nie ma błędów.

36S6VjF.png 

Tu aż mi skoczyło do czerwoności 

JHxZISH.png

Opublikowano

Bo miałeś sprawdzić czy nie ma błędów, a nie robić benchmark...

Opublikowano

Widzę, że problem jest z kernelem, może jakąś powiązaną usługą - standardowo:

1. Sprawdź przy problem występuje w trybie awaryjnym.

2. Polecam przeskanować system w poszukiwaniu malware (Malwarebytes, Zemana czy Emsisoft Emergency Kit, ewentualnie cały pakiet Malware Removal w narzędziu Windows Repair Toolbox).

3. Sprawdź pliki systemu za pomocą SFC:

sfc /scannow

Oraz obraz systemu za pomocą narzędzia DISM:

DISM /online /cleanup-image /restorehealth

Komendy wpisujesz w powershellu, który musi być uruchomiony z prawami administratora.

4. Aktualizacja sterowników (ręcznie lub za pomocą Snappy Driver Installer Origin, żadnym DriverShitterem od IObit).

Opublikowano

Heh. Wskakujący dysk na 100% to najczęściej przyczyna usługo windows update i/lub windows installer, rzadziej aktualizacja AV. 

Menedżer zadań > procesy > sortuj po użyciu dysku > zobacz jaki proces jest na początku i już wiesz co mieli dysk. Jeśli to host usługi to rozwiń i zrób screena.

Ta cierpliwa sygnatura czeka na wenę jego właściciela. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...