Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Spadki 144hz do 60hz przy dwóch monitorach

Filip Rybarczyk

Pytanie

Opublikowano

Witam forumowiczów,

pisze do Was z problemem dotyczącym spadków 144hz do 60hz przy dwóch monitorach.

Mam dwa monitory: 1. ACER 144hz, 2. DELL 60hz 

Na monitorze nr 1 mam ustawione 144hz i gram na nim w trybie pełnoekranowym w różne gry. Gołym okiem widać, że 144hz pieknie chodzi i nic się nie zacina, gry są płynne. W tym samym czasie na drugim monitorze mam uruchomionego teamspeak, spotify, przeglądarke chroma z przykładowo włączonym yt lub innymi stornami. Problem pojawia się wtedy gdy na przeglądarce włączę twitcha i oglądam jakiegoś streamera, który jest LIVE. W tym momencie na monitorze 1 odczuwam spadek hz z 144 do 60... nie jestem w stanie dojść do tego dlaczego tak się dzieje. Sam proces odkrycia, że to wszystko wina odpalonego twitcha był bardzo długi i żmudny. W pierwszej kolejności myślałem, że coś jest z kablem, później, że to wina Chroma lub spoify. Jednak wszystko sprowadza się do odpalonego twitcha. Monitor nr 1 podłączony mam na DISPLAY PORT do karty graficznej, monitor nr 2 podłączony jest na DVI z przejściówką na HDMI do karty głównej.

Mój sprzęt:

RYZEN 5 3600

RTX 2070

PNY 500gb SSD M2

MSI X570-A PRO

16gb ram hyperx

Zasilacz 550W

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spróbuj zamienić twitcha z jakąś inną aplikacją, która musi wykonać narzut na GPU (może furmark?). Obawiam się, że (tak jak w przypadku pamięci RAM) jeśli GPU musi wykonać jakieś zadania (nie wiem, renderujące? dekodujące video?) to zmusza procesor czy bufor ramek do takiej samej częstotliwości pracy zegara w rezultacie dostosuje się do najwolniejszego ekranu (tak jak w przypadku RAM do najwolniejszego modułu). Daj znać o teście.

Ta cierpliwa sygnatura czeka na wenę jego właściciela. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...