Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer z modami, czyli o co w tym w ogóle chodzi i jak zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym się dowiedzieć na czym polega dokładnie postawienie swojego serwera, oraz jaką wiedzę trzeba posiadać, aby to zrobić. Chciałbym wykupić jakąś mocną maszynę i wgrać tam wiele modów. Ogólnie ma to być serwer dla mnie, ewentualnie dla zaprzyjaźnionych osób, tylko jak się za to wszystko zabrać, żeby miało ręce i nogi?

1. Zacznijmy od tego, czy trzeba posiadać jakąś wiedzę związaną z programowaniem, aby to zrobić?

2. Jak sprawdzić czy moda można używać na serwerze? Przykładowo chcę to: https://www.curseforge.com/minecraft/mc-mods/jei to gdzie mogę sprawdzić, czy modyfikacji można używać na serwerze?

3. Czy maszyna, którą kupię do obsługi w pełni przyjmie na siebie obciążenie w postaci modów, które będą wgrane, a mój komputer będzie zużywał tyle pamięci, co gdyby miał normalny świat single włączony?

4. Jeśli chcę serwer na modach, ale tak sporo ich, około 150 zakładając, że te które używam są dostępne to ich wgranie sprowadza się tak jak na świat grany lokalnie?

5. Jeśli chciałbym coś więcej oprócz modów, jakieś pluginy, to czy jedno i drugie może ze sobą współgrać?

6. Nawiązując do pytania powyżej, czy są lub mogą być jakieś limity, jeśli serwer jest "bez limitu dla pluginów"? Pytam, bo bajki w stylu nielimitowany ram to ja nie wierzę.

7. Czym powinienem się kierować przy wyborze hostingu? Załóżmy, że chcę mody, pluginy,dodatkowo gra w wersji 1.12.2. Skąd mam wiedzieć czy dany serwer będzie to obsługiwać?

8. Czy na takim serwerze może grać każda osoba, która dostanie do niego dostęp?

9.  Chciałbym coś porządnego, mogę płacić za to i 150zł/msc jeśli będzie tego wart.

10. Modów zazwyczaj szukam na http://www.9minecraft.net/ lub https://www.curseforge.com/ - co z pluginami?

11. Czy pluginy tak jak mody są darmowe i można w pełni za darmo ich używać?

12. Jeśli jest coś, co powinienem wiedzieć a zapomniałem, to dodaj ?

// Jeśli chciałbym zmienić recepturę w jakimś modzie, to już nie ważne czy single czy multi to jak się za to zabrać?

Opublikowano

1. Aby postawić swój serwer mc nie trzeba mieć wiedzy o programowaniu, lecz taka wiedza jest przydatna w późniejszych konfiguracjach.

2. Większość jak nie wszystkie mody można używać na serwerze, lecz nie każde się łączą z innymi graczami.

3. Tak

4. Wygrywasz na maszyne, a dodatkowo wszystcy gracze muszą mieć te mody na kompie.

5. Tak

6. Limiy zawsze są, lecz gdy pisze bez limitu pluginów, to jedynym ograniczeniem jest RAM.

7. Kierując się przy wyboże hostingu najlepiej sprawdzić czy spełnia to co chcesz. Najlepiej patrząc na FAQ i pisząc do pomocy technicznej.

8. Wystarczy, że taka osoba ma te mody.

9. Nie wiem czy ci tyle starczy

11. Niektóre są darmowe a niektóre płatne.

Opublikowano

@Pendrive64GB

Okej, to może się wypowiem na ten temat. Nie jestem profesjonalistą w tej dziedzinie, lecz zacznijmy może tak.

1. Nie trzeba, jednakże jeżeli chciałbyś zrobić serwer, który będzie dość dobrze skonfigurowany, to powinieneś mieć takową wiedzę. Wiedza ta przydaje się też, do tworzenia własnych modyfikacji, których nie ma dostępnych w internecie za darmo / płatne, a chciałbyś, aby była ona na Twoim serwerze.

2. Tak jak kolega wyżej, większość modyfikacji nie łączy się z innymi graczami, przez co mogą występować problemy.

3. Oczywiście, należy pamiętać, aby wybrać dobre parametry maszyny, która będzie utrzymywała serwer.

4. To jest tak, jeżeli modyfikacja jest na serwerze - to każdy gracz, który wchodzi na serwer, też musi ją posiadać.

5. Oczywiście, że tak. Są do tego odpowiednie silniki.

6. Tak jak kolega wyżej.

7. Bardzo trafne pytanie, jeżeli masz na myśli hosting, który oferuje już gotowe serwery to lepiej sobie to odpuścić. Dlaczego - moim zdaniem, lepiej kupić czystego VPS lub dedyka, wtedy mamy pewność, że zasoby naszego serwera są wykorzystywane w 100% tylko i wyłącznie przez nas.

8. Tak, oczywiście musi mieć takie same mody, jak na serwerze.

9. Oczywiście rozumiem, polecam w takim razie https://www.ovh.pl/

10. Mody i pluginy można znaleźć wszędzie - należy pamiętać, aby najlepiej nie pobierać modów z podejrzanych źródeł - niektóre mody mają nawet swoją własną stronę internetową np. https://www.enderio.com/

11. Tak jak kolega wyżej.

12. To chyba wszystko ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...