Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Automatyczne generowanie szablonowych światów dla każdego gracza

Ferros®

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, czy jest możliwość zrobienia automatycznego tworzenie nowego świata z gotowym schematem (coś jak skyblock) nowemu graczowi? Po wykonaniu jakieś czynności gracz zostaje przeniesiony na domyślną mapę, po czym już nie może nigdy wrócić na mapkę startową i serwer też nie może go już tam zrespić, a jego mapa (skyblock usuwa się).

To jak ma zostawać rozpoznawany między nowym i starym graczem, czyli tym, który zrobił te czynności, a ten który nie zrobił, będzie weryfikować permisja.

­Zs8CEbP.png

Opublikowano

Coś takiego jest możliwe, lecz po co od razu tworzyć każdemu graczowi oddzielny świat? To bez sensu. No chyba, że masz tyle pamięci, żeby udźwignąć nowy świat dla każdego gracza. Licz się z tym, że będą gracze, którzy wbiją sobie i wyjdą z serwera bez powrotu, zostawiając na Twojej maszynie parę mb swojego świata. Po prostu tworzenie świata dla każdego gracza z osobna jest głupim pomysłem. Skyblock działa inaczej, pluginy przeważnie wydzielają na jednym świecie kwadratowy region. Coś, żeby gracz nie mógł dalej budować poza terytorium, jak rozbuduje swoją wyspę. Podobny system do działek od PlotMe.

Opublikowano

Nie głupi, kiedy doda się argumenty, po których spełnieniu mapa automatycznie się usuwa o czym wspomniałem. Poza tym wspomniałem też, że może być ala skyblock, czyli 1 mapa, ale oddzielne "działki z szablonem" dokładnie tak jak skyblock, tylko pytanie jak coś takiego zrobić?

Plotme to ta sama sytuacja co skyblock, tylko różni się przeznaczeniem, a jak zrobić to bez pluginów, czy wymagana jest jakaś duża wiedza, czy wystarczy skript?

­Zs8CEbP.png

Opublikowano

Do tego, co masz na myśli potrzeba i dużej wiedzy, nawet jeśli chcesz coś takiego zrobić w jakichś tam skryptach. Do pisania czegokolwiek potrzebna jest wiedza.

Jest to możliwe, lecz polecam zaznajomić się z javą lub wynająć programistę.

Opublikowano

nie nie, spokojnie wiedzę w javie mam dużą dość, pluginy pisać umiem jako tako (takie podstawowe), ale pytam tutaj, czy do takiego pytania to co posiadam wystarczy, czy trzeba umieć więcej. a chcialem w skripcie/denizenie, bo wydaje się lżejszy i łatwiej go łączyć z pluginami oraz nie trzeba pisać tak dużo kodu.

­Zs8CEbP.png

Opublikowano
8 godzin temu, Ferros® napisał:

nie nie, spokojnie wiedzę w javie mam dużą dość, pluginy pisać umiem jako tako (takie podstawowe), ale pytam tutaj, czy do takiego pytania to co posiadam wystarczy, czy trzeba umieć więcej. a chcialem w skripcie/denizenie, bo wydaje się lżejszy i łatwiej go łączyć z pluginami oraz nie trzeba pisać tak dużo kodu.

Nie wiem, na jakim poziomie jesteś, jeśli chodzi o javę i bukkit. Nie potrafię tego wywnioskować tylko z tego, co napisałeś. Skrypty nie są wcale lżejsze. No jeśli chodzi o wagę, to tak, ale o zjadanie zasobów, to skript rządzi w topce zjadania ramu, wydajniejsze są pluginy. Coś podobnego do systemu działek powinieneś znaleźć w necie. W sumie, to nawet taki plotme, czy tam plotsq powinien mieć chyba możliwość zmienienia wszystkich spawnujących się bloków przez generator na blok zerowy (powietrze). Później wystarczy wychwycić event przejęcia działki i wykonać metodę z własnego pluginu, która by dodawała na tę pseudo działkę jakieś bloki z szablonu, czy coś. Co do czasu, to robisz własny obiekt w pluginie, który będzie przechowywał jakieś tam id działki i czas zajęcia działki.

Opublikowano
3 godziny temu, Ferros® napisał:

Ok wiem już jak to zacznę pisać, mam nadzieję że mi się uda. 

Rybek ty zdaje się nie jesteś w temacie... 

Mogę Ci pomóc, tylko nie wiem, czy znajdę czas. Ale możesz napisać na pw, to jakoś ustalimy co i jak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...