Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagrzewanie się procesora

SEKET

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zwracam się z prośbą do was o pomoc, złożyłem PC i występuje taki problem, że CPU się grzeje do 90-100 stopni. Zrobiłem okablowanie, użyłem pasty thermal grizzly kryonaut(nie na socket), pompę podpiąłem pod pump_fan, założyłem poprawnie backplate, no generalnie wszystko zrobiłem tak jak powinno być. Wentylatory od samego odpalenia nawet gdy procesor jest chłodny, startują z bardzo dużymi obrotami, niczym odrzutowiec. Zauważyłem, że jeden wąż od pompy jest delikatnie cieplejszy od drugiego na całej długości, pompa chodzi, pukanie w nią nic nie daje, dociskanie również. Zauważyłem również bardzo dziwną zależność, w cpu-z pokazuje, że procesor chodzi w dużo wyższej częstotliwości niż standard - resetowałem bios, ustawienia fabryczne, nic nie pomogło. Dodam, że wszystkie części są nowe, udało mi się zainstalować windowsa, temperatura powoli ale podnosi się do ponad 90 stopni. Podczas instalacji sterowników do karty graficznej, komputer zgasł i po ponownym uruchomieniu pokazał się taki komunikat jak na zdjęciu. Jeżeli komuś uda mi się pomóc, z problemem chętnie zapłacę 30 zł, myślę że to odpowiednia cena. (W regulaminie nie ma nic napisane o tym, że mogę komuś zapłacić za udzielenie pomocy, nie jest to ogłoszenie)

Navis 280

I7 9700k

Mpg z390 gaming pro carbon

unnamed.jpg

unnamed2.jpg

unnamed3.jpg

unnamed4.jpg

unnamed5.jpg

unnamed6.jpg

unnamed7.jpg

graphic.png

Opublikowano

Procesor ma bazowo 3.6GHz, lecz boostuje wyżej, jest to opisane w specyfikacji Intela. Po każdym ściągnięciu pompy musisz nakładać na nowo pastę inaczej mogą występować właśnie takie problemy. Wentylatory podepnij pod cpu_fan, wpump/pump_fan w wielu przypadkach wymaga konfiguracji w UEFI, bo służą one do customów. Czemu UEFI działa w trybie UEFI?

Opublikowano
2 minuty temu, Anhin napisał:

Procesor ma bazowo 3.6GHz, lecz boostuje wyżej, jest to opisane w specyfikacji Intela. Po każdym ściągnięciu pompy musisz nakładać na nowo pastę inaczej mogą występować właśnie takie problemy. Wentylatory podepnij pod cpu_fan, wpump/pump_fan w wielu przypadkach wymaga konfiguracji w UEFI, bo służą one do customów. Czemu UEFI działa w trybie UEFI?

Zakładam zawsze nową pastę, podpiąłem wentylatory pod cpu, zaktualizowałem bios, teraz w cpu-z pokazuje stałe 3,6 ghz. Co to znaczy, że UEFI działa w trybie UEFI? Masło maślane

graphic.png

Opublikowano

UEFI to nowsza wersja BIOSu - Twój pokazuje, że działa w trybie Legacy (mój błąd) czyli w trybie BIOS, a nie UEFI. W płytach MSI jest chyba opcja zmiany w zakładce Advanced Settings.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...