Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer za 3000 zł - 3500 zł

Squidder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno : 3000 zł max. 3500 zł 

Kiedy zamierzasz kupić zestaw : W tym roku.  

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora :  i3-4170, Radeon R7 360, 8GB DDR3 1600 MHz, Gigabyte GA-H81M-S1

Do czego ma służyć komputer : Głównie do gier. cs;go Rust (moje ulubione) 

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia : Chciałbym, kupić w przyszłości monitor Acer KG251QDBMIIPX piszę to tylko dlatego, żeby się spytać co o nim myślicie. 

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny : nie (mam win 10 oryginalnego) 

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły : Jeżeli będzie taka możliwość to czemu nie. 

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu : Moja aktualna karta graficzna strasznie szumi podczas wymagających gier chciałbym tego uniknąć. 

Podoba mi się obudowa SilentiumPC Signum SG1 TG nwm czy jest dobra to pozostawiam wam do oceny, myślałem jeszcze o jakimś chłodzeniu typu CPU be quiet, ale także nwm czy będzie potrzebne. 

Czy części mogą być używane : nie 

Żeby zaoszczędzić, chciałbym ze starego komputera zostawić zasilacz (antec 500w) i dysk HDD 1TB.

Opublikowano

Jeśli to jest ten sławetny Antec VP-500 to zalecam jego wymianę. Mam dwie propozycje:

Pierwsza za 3400zł: https://www.x-kom.pl/lista/kyhiu48i5

• AMD Ryzen 5 2600
  • MSI B450-A Pro MAX
  • SPC Fera 3
  • MSI GTX 1660Ti Armor OC
  • Crucial Ballistix Sport LT 16GB 3000MHz CL15
  • PNY CS900 480GB
  • Be Quiet! System Power 9 500W
  • SPC Signum SG1 TG

Drugi zestaw za 3500 zł: https://www.x-kom.pl/lista/e258ep7e9

• AMD Ryzen 5 3600
  • MSI B450-A Pro MAX
  • Gigabyte GTX 1660Ti OC
  • Crucial Ballistix Sport LT 16GB 3000MHz CL15
  • PNY CS900 240GB
  • Be Quiet! System Power 9 500W
  • SPC Signum SG1 TG

Pierwszy zestaw posiada większy dysk SSD oraz dodatkowo chłodzenie na procesor. Drugi natomiast posiada lepszy procesor (ok. 15% wydajniejszy), kosztem mniejszego dysku i braku dodatkowego chłodzenia na procesor (boxowe nadal jest). 

• Aive zmienił(a) tytuł na Komputer za 3000 zł - 3500 zł
Opublikowano

Nie miałem, żadnych problemów z tym zasilaczem. Coś jest z nim nie tak? (Nie jest z czarnej listy, choć zapewne to wiesz).  

Wolałbym go zostawić jeśli to w niczym nie przeszkadza i rozdysponować te 230 zł na inne komponenty. 

Opublikowano

Antec ma 400W na linii 12V, chińskie kondensatory i grupową regulację napięć, dodatkowo jego wentylator nie jest jakiś super cichy. Taki Vero L2 zostawia go daleko w tyle za sprawą tajwańskich kondensatorów czy niezależnej regulacji. Nie zalecam oszczędzania na zasilaczu, który jest najważniejszym komponentem w komputerze, ale to już twój wybór.

Te 230zł możesz wpakować w RTX 2060, np. Gainward RTX 2060 Phoenix GS - to się tyczy zestawu pierwszego.

Natomiast w drugim możesz zamienić dysk na 480GB oraz dodać chłodzenie CPU - Fera 3 lub Fortis 3.

Oczywiście z aktualnym nie polecam podkręcania czegokolwiek i zachęcam jak najszybciej doinwestować w zasilacz - absolutnym minimum to Vero L2 lub System Power 9, półka wyżej to Supremo M2.

Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienie, zrobię tak wybiorę pierwszą opcję i wezmę RTX 2060 i po prostu w styczniu kupie nowy zasilacz. Myślę, że przez te ponad 3 miesiące Antec może na razie zostać .

Gdy będę kupował ten zestaw jeszcze zaglądnę tutaj, żeby się spytać czy nic się nie zmieniło jeśli chodzi o komponenty.

Dzięki za pomoc @Anhin

Opublikowano
18 godzin temu, Squidder napisał:

Dzięki za wyjaśnienie, zrobię tak wybiorę pierwszą opcję i wezmę RTX 2060 i po prostu w styczniu kupie nowy zasilacz. Myślę, że przez te ponad 3 miesiące Antec może na razie zostać .

Gdy będę kupował ten zestaw jeszcze zaglądnę tutaj, żeby się spytać czy nic się nie zmieniło jeśli chodzi o komponenty.

Dzięki za pomoc @Anhin

Poradzi sobie bez OC tym bardziej. Chłodzenie do procesora również możesz kupić w późniejszym czasie wystarczy stokowe choć nie będzie ciche.

Gigabyte GeForce RTX 2060 WindForce 2X OC 6GB GDDR

SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...