Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Postawienie serwera na starym lapku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, postawiłem serwer na starym lapku i5-5200 2.20ghz ,, 8gb ram. Na localhoście postawiłem natomiast chciałem aby kolega także sie podłączył i musze zmienić porty w routerze. Posiadam funboxa 3.0, szukałem poradników na necie ale nic mi nie działa. Robił ktoś to i mógłby mi pomóc? Juz nie mam pomysłów.

Opublikowano
26 minut temu, AlexsanderARG napisał:

Hmm, jeżeli jeszcze coś takiego istnieje, spróbujcie na hamachi postawić

myslalem po tym, ale kazdy z 5 znajomych musiałby to ogarnac, a pozatym czytałem, że laguje przez hamachi. Tu z tego co wyczytałem musze:

Cytat

Jak udostępnić serwer dla znajomych z Internetu?

Tak łatwo, niestety, nie jest, gdy chcemy zaprosić do serwera znajomych z Internetu. Osoby spoza naszej sieci Wi-Fi nie mogą użyć naszego adresu sieciowego – znajomi, którzy chcą połączyć się przez Internet muszą otrzymać od Ciebie twój zewnętrzny adres IP.

Swój zewnętrzny adres IP sprawdzisz na stronie WhatIsMyIp. Co więcej, musisz w ustawieniach routera przekierować port 25565 na swój adres wewnętrzny IP (ten, który został wpisany w ustawieniach serwera). Jeśli zatem twój wewnętrzny adres IP to 192.168.0.10, to musisz w ustawieniach routera przekierować właśnie na ten adres port 25565 (TCP i UDP).

Jeśli nie wiesz, jak przekierować porty, to zachęcamy do zapoznania się z naszym poradnikiem przekierowywania portów na routerze. Z kolei jeśli nie wiesz, jak się zalogować na router, to sprawdź nasz poradnik o tym, jak sprawdzić login, hasło oraz adres do routera w swojej sieci.

Po przekierowaniu portów wystarczy, że swoim znajomym podasz swój zewnętrzny adres IP. Znajomi po wpisaniu twojego zewnętrznego adresu IP w trybie wieloosobowym zobaczą twój serwer i będą mogli się z nim połączyć.

@edit: udało mi sie chyba. W ustawieniach serwa mialo byc lokalne IP, a w routerze przekierowanie na 25565 i podanie zewnetrznego IP znajomym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...