Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

maniek1

Pytanie

Opublikowano

Witam wszystkich i dziękuje z góry za przeczytanie mojej wiadomości. Przez jakiś czas nie jestem wstanie w pełni korzystać z komputera, ponieważ w różnych momentach pracy  wyświetla się bluescreen , którego zdjęcie załączyłem do posta.  Nie znam się na komputerach i chciałem się was poradzić jak rozwiązać ten problem. Bluescreen tak jak napisałem wcześniej pojawia się czasami chwilę po uruchomieniu komputera, czasami po kilkunastu minutach, a nawet po godzinie. Nie zaobserwowałem jakiejś zależności pomiędzy nimi.  Jeżeli spotkaliście się już wcześniej z takim problemem lub po prostu wiecie jak sobie z nim poradzić  to będę wdzięczny za każdą informacje.

Pozdrawiam

69790675_502489820528208_2960165608718598144_n.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawdopodobnie uszkodzona kość pamięci RAM. 

Jaką masz pamięci RAM? Podłączałeś przenośne urządzenia w ostatnim czasie?

#edit

Podaj specyfikację komputera

Pobierz ComboFix i wklej raport z niego

Opublikowano

Kurde ni przyczyn może być naprawdę wiele, zamieszcze ci przykładowe rozwiazania jakie znalazlam w necie:

Przywracanie systemu: jeżeli błąd pojawił się pierwszy raz, warto spróbować skorzystać z tego systemowego narzędzia. Przywróci ono sterowniki, pliki rejestru oraz inne ważne dane do stanu sprzed wystąpienia awarii. Jeżeli metoda zadziała, problem najprawdopodobniej był czysto software’owy.

Usunięcie Malware: szkodliwe oprogramowanie wiąże się z plikami systemowymi, co powoduje niestabilną pracę całego komputera i w niektórych przypadkach wyświetlanie BSoD. Jedyny sposób to usunięcie szkodnika za pomocą specjalnego oprogramowania.

Instalacja najnowszych sterowników:nieprawidłowo zainstalowany lub wadliwy sterownik również może powodować zawieszanie się systemu. Przy każdej instalacji nowego podzespołu, zaleca się pogranie najnowszej wersji sterownika ze strony producenta.

Tryb awaryjny: Jeśli Windows wyświetla BSoD każdorazowo podczas rozruchu, warto uruchomić komputer w trybie awaryjnym. Do pamięci ładowane są wtedy jedynie niezbędne elementy systemu, co pozwala na sprawdzenie i usunięcie np. wadliwego sterownika.

Reinstalacja systemu: to ostateczny sposób – usuwając system oraz wszystkie zainstalowane aplikacje, pozbędziemy się też uszkodzonych plików (sterownika lub wpisu rejestru). Jeśli jednak w świeżo zainstalowanym Windowsie nadal wyświetlany jest komunikat, oznacza to problem ze sprzętem.

Sprzęt: jeżeli problemu z BSoD nie udało się rozwiązać za pomocą żadnej z powyższych metod, najprawdopodobniej przyczyna leży w uszkodzonej pamięci RAM lub przegrzewającym się procesorze. Zalecana jest wizyta w serwisie, w którym specjaliści naprawią bądź wymienią wadliwy element.

image.png

Opublikowano

1 minutę temu, ILui napisał:

Kurde ni przyczyn może być naprawdę wiele, zamieszcze ci przykładowe rozwiazania jakie znalazlam w necie:

Przywracanie systemu: jeżeli błąd pojawił się pierwszy raz, warto spróbować skorzystać z tego systemowego narzędzia. Przywróci ono sterowniki, pliki rejestru oraz inne ważne dane do stanu sprzed wystąpienia awarii. Jeżeli metoda zadziała, problem najprawdopodobniej był czysto software’owy.

Usunięcie Malware: szkodliwe oprogramowanie wiąże się z plikami systemowymi, co powoduje niestabilną pracę całego komputera i w niektórych przypadkach wyświetlanie BSoD. Jedyny sposób to usunięcie szkodnika za pomocą specjalnego oprogramowania.

Instalacja najnowszych sterowników:nieprawidłowo zainstalowany lub wadliwy sterownik również może powodować zawieszanie się systemu. Przy każdej instalacji nowego podzespołu, zaleca się pogranie najnowszej wersji sterownika ze strony producenta.

Tryb awaryjny: Jeśli Windows wyświetla BSoD każdorazowo podczas rozruchu, warto uruchomić komputer w trybie awaryjnym. Do pamięci ładowane są wtedy jedynie niezbędne elementy systemu, co pozwala na sprawdzenie i usunięcie np. wadliwego sterownika.

Reinstalacja systemu: to ostateczny sposób – usuwając system oraz wszystkie zainstalowane aplikacje, pozbędziemy się też uszkodzonych plików (sterownika lub wpisu rejestru). Jeśli jednak w świeżo zainstalowanym Windowsie nadal wyświetlany jest komunikat, oznacza to problem ze sprzętem.

Sprzęt: jeżeli problemu z BSoD nie udało się rozwiązać za pomocą żadnej z powyższych metod, najprawdopodobniej przyczyna leży w uszkodzonej pamięci RAM lub przegrzewającym się procesorze. Zalecana jest wizyta w serwisie, w którym specjaliści naprawią bądź wymienią wadliwy element.

Po co mu podajesz rozwiązania skoro nie wiesz dlaczego mu to wyskakuje i wpierw trzeba zbadać problem? Widzę zbędne nabijanie sobie postów. 

Błąd 0x0000008E sugeruje, że problem może leżeć po stronie pamięci, chodź niekoniecznie. 

5 minut temu, Sztalixon napisał:

Prawdopodobnie uszkodzona kość pamięci RAM. 

Jaką masz pamięci RAM? Podłączałeś przenośne urządzenia w ostatnim czasie?

#edit

Podaj specyfikację komputera

Pobierz ComboFix i wklej raport z niego

Na początek może niech kolega poda nam specyfikacje swojego komputera. 

Następnie niech wykona Combofixa i wklei raport nam tutaj. 

Opublikowano

Jak mi takie coś wyskoczyło to wyczyściłem wpierw wewnątrz obudowy z kurzu, a było trochę tego. Następnie zrobiłem tylko formata, wgrałem najaktualniejsze sterowniki bo np, od karty graficznej miałem 1300 ponad dni przestarzałe. Pół roku i nie wyskoczył mi jeszcze ten problem. 

Sprawdziłbym też czy któraś kostka RAM nie jest uszkodzona. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...