Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie gier w Unity 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do was pytanie odnośnie tworzenia gier w Unity 3D. Otóz od pewnego czasu tworzę grę na tym silniku. Jestem początkujący więc mam i natchnienia oraz wątpliwości, dlatego piszę tu. Czy w dzisiejszych czasach warto tworzyć jakiekolwiek gry w Unity 3D, grywalne oraz które by przykuły uwagę chociaż setki ludzi? Jeśli tak to jaka tematyka gry was by interesowała, co byście chętnie zobaczyli w takiej grze?

Trochę o projekcie...

-3D

-Widok z pierwszej osoby

-Średnia powierzchnia gry

-Paski Zdrowia i Energii

-Mała ilość przedmiotów do zebrania (kamień, patyk, latarka, toporek)

-Podnoszenie przedmiotów

-Wyświetlanie ekwipunku, a w nim podniesione przedmioty

-Stackowanie, Dzielenie stacków oraz przestawianie przedmiotów

-Wyświetlanie przedmiotów w dłoni

Gra jest nastawiona na eksplorację mapy w celu poszukiwania różnych przedmiotów, poczynając od patyka do toporka

Kolejne nurtujące mnie pytanie to, to czy grę warto zrobić pod eksplorację w mrocznych warunkach (noc, dziwne/straszne odgłosy, muzyka trzymająca w napięciu) oraz nie zostać zjedzonym przez jakiegoś tam potwora... coś w typie Slendermana czy może jednak dodać NPC z którymi będziemy mogli walczyć?

Czekam na opinie oraz rady :)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej!
W zależności zależy to jak dobrze jesteś obeznany w temacie, jeżeli jest to twój jeden z  pierwszych projektów to nie radzę Ci zaczynać od razu od jakiegoś masywnego przedsięwzięcia, warto na początek stworzyć prostą gierkę w 2D chociażby tego snake, który nie zawsze okazuje się takim prostym w zależności jak na to spoglądać. 
Jeżeli chodzi o tworzenie gier na Unity to warto, jeżeli chodzi o tworzenie własnych silników to już średnio. W dzisiejszej dobie jest wiele silników do gier które są bardzo dobrze skonstruowane jednym z nich Jest Unity czy UE4. Ja rówież już trochę tworzę z większymi przerwami, projekty o którym mówisz, może wydawać się dobry, ale napotka wiele problemów, to też zależy od ciebie jeśli jesteś nastawiony na tworzenie gier tego typu musisz wiązać się z tym, że musisz umieć programować, tworzyć własne animacje, grafikę i wiele innych rzeczy, bądź zainwestować w grafików co z początku nie jest zbytnio opłacalne, ja np. nie mam cierpliwości do nauki grafiki zaś do programowania jak najbardziej, więc nauka tworzenia własnych modeli w blenderze to dla mnie męczarnia ;/

Opublikowano

Another Minecraft in Unity :o

Unity to prawdziwy wylew syfu xD...

To twoje trochę o projekcie nic nikomu raczej nie mówi to tak jakby:

Trochę o projekcie:

- Ma przycisk "Nowa Gra" i "Załaduj grę"

- Jest w 3D

- Można tam chodzić

- Można tam grać

- Jest ekwipunek z przedmiotami ale tylko tymi podniesionymi - te z questa i item shopa so niewidoczne xDDD

- Jest kolorowa i barwna !...

Ja kolejnym jak i poprzednimi minecraftami w Unity się nie zainteresuję :)...

Co ja bym chętnie zobaczył ?...

Fajnego RTS-a z możliwośćią rozwoju ekonomi armii oraz technologii z dużym naciskiem na eksploracje morską

Na głównej wyspie walka z przeciwnikami ( mogą być komputery ) a na oceanie dbanie o stałe zaopatrzenie np. handel z 

innymi oceanicznymi platformami ruchomymi i stacjonarnymi budowanie własnych platform napadanie i grabienie platform przeciwnika

możliwość poprowadzenia abordażu innych statków i projektowania pułapek

Wszystko chciałbym w czasach może nie jakiejś dalekiej przyszłości ale aby przynajmniej były fajne nowoczesne bronie

i żeby zamiast z pre-templejtowych statów były statki które można samemu konstruować aby liczyła się nieco strategia :)

Wygrać możesz jak ograbisz wszystkich innych i zatopisz ich statki

Przegrać możesz jak stracisz wszystkie statki lub swoją bazę

Baza musi mieć stałe zaopatrzenie w paliwo które możemy zdobywać na platformach morskich w przeciwnym razie przeciwnicy

lub neutralne czyli dla każdego wrogie potwory zniszczą nam bazę... da to nacisk na nie tylko handel morski i wojny morskie

ale też na ciągłe dostawy i inwestowanie w potęgę morską... nie ma paliwa = nie ma wygranej

Fajnie jakby na środku wspólnej wyspy była specjalna konstrukcja która zapewnia jakieś specjalne bonusy lub handel / technologie

co położy tez nacisk nie tylko na obronę a tez na atak w głąb lądu, i w sumie baza powinna się stale ulepszać bo platformy wiertnicze

na nieskończonym oceanie wymieniały by swoje paliwo tylko na produkty z wyspy :)...

Więc jak chcesz więcej paliwa to i więcej musisz wyprodukować na wyspie i koło się zamyka bo aby utrzymać coraz 

to większą produkcję potrzebujesz też coraz więcej paliwa na utrzymanie wszystkiego :)...

Zrób grę o której myślę a zapłacę za nią nawet 199,99 zł na Steam :)...

Tylko wykonaj to porządnie ;)...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...