Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polskie Hostingi Minecraft. Jak to wygląda w praktyce?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Temat raczej dla bardziej rozgarniętych w świecie administracji i zaplecza technicznego. Chciałbym rozpocząć dyskusję, dzięki której może dowiedziałbym się czegoś nowego w pewnej sprawie. W Polsce istnieje dużo firm oferujących usługi hostingowe serwerów Minecraft. Mamy takiego Enderchesta, Titanaxe, czy nawet starego jak świat "Craftserve", który już ładne parę lat istnieje na rynku. Wszystkie te Hostingi oferują za zadziwiająco niskie ceny, dość wyjątkowe specyfikacje serwerowe, że moje oko prawdziwego polaka zaczęło doszukiwać się podstępu. Najbardziej widać to na przykładzie wspomnianego Craftserve. Oferują oni "Nielimitowany ram i procesor", gdzie drobnym druczkiem jest napisane, że limit wynosi 8GB i ewentualnie, w razie potrzeby, może zostać on zwiększony do 24GB. To mnie nie dziwi, bo serwery są oparte na javie, przez co muszą mieć maksymalny heapsize. Z powodu jednak, że wiem jak wygląda sprawa z Javą, naszło mnie pytanie. A co, jeśli "Wasze" serwery są hostowane na tym samym RAMie? Już wyjaśniam. Serwer dedykowany ma jakąś ograniczoną wartość RAMu, tak jak np. każdy komputer osobisty. Co, jeśli serwer dedykowany na którym działają serwery minecraft od Craftserve ma np. 64GB RAMu, a działają na nim dla przykładu 10 serwerów? Zakładając że każdy serwer ma ustawiony limit 24GB(zwykłe, głupie -Xmx jak mniemam) oraz zakładając, że każdy z tych serwerów zapełni w tym samym momencie maksymalny limit RAMu? 24GB x 10 to 240GB, na maszynie dedykowanej 64GB(Przykładem może też być maszyna dedykowana 360GB i 200 serwerów. Nie ma to znaczenia. To tylko przykład.) Jak maszyna może uciągnąć 240GB, jeśli ma tylko 64GB RAMu? Nie może. W związku z tym, serwery muszą się wycrashować i dać komunikat "Out of memory", a z czego co słyszałem, rzeczywiście na tych hostingach serwery mają do tego tendencję. Sam fakt, że jest napisane że "Limit wynosi 8GB", a nie "Gwarantowany RAM 8GB" mówi sam za siebie. Pytanie jest, czy to w porządku? Zgaduję, że z hostingów korzystają osoby niedoświadczone w takich pojęciach jak Kernel, czy pingwinek i oferta wydaje się być dla nich atrakcyjna, bo w końcu nie muszą administrować serwerem na którym stoi serwer minecraft, tylko mogą zdać się na administratorów danego hostingu. Nadal jednak nie jestem pewny, czy to w porządku. Budowanie rzeszy klientów na "zakłamanych" parametrach wydaje się być delikatnym oszustwem, nie prawnie, bo nic tam nie ma o gwarantowanych zasobach, ale moralnie. Jakie macie zdanie na ten temat?

Opublikowano

Niesety tak jak mówisz serwery które oferowanie są za tak niskie pieniądze nie są stabilne ty skupiłeś się na poruszeniu kwestii ramu ale taki sam manewr jest robiony z procesorem. Robiłem parę testów na takich serwerach. Jeżeli twój virtualny serwer nie wykorzystuje przydzielonych zasobów są one dysponowane do innych wirtualnych maszyn, jeżeli potrzebujesz tych zasobów to jesteś w kolejce aż komuś innemu się zwolnią. Przez taki manewr w godzinach szczytowych czasem trzeba było czekać 30 minut żeby serwer nie lagował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...