Skocz do zawartości

Monitor nie włącza się za pierwszym razem


Polecane posty

Cześć.

Instalowalem ostatnio od nowa system, bo wyłączalo mi gry po jakimś czasie grania.

Już się tak nie dzieje.

 

Mam dwa monitory podłączone do komputera, jeden na który patrze(główny) i drugi jako pomocniczy, żeby coś tam wrzucic.

Główny monitor jest podłączony do mojej karty graficznej, a pomocniczy monitor do zintegrowanej karty.

Od momentu zainstalowania nowego systemu główny monitor za 1 razem jak wlacze komputer nie uruchamia sie, lampka mryga.

W momencie, gdy główny monitor się nie włącza system włącza się na pobocznym monitorze a główny monitor jest "czarny"

 

Główny monitor włącza się dopiero jak wyłącze i jeszcze raz wlacze komputer.

Wtedy jest ok.

Za kazdym razem gdy nastepnego dnia wlaczam komputer musze komputer wylaczyc i wlaczyc jeszcze raz.

 

 

Po instalacji systemu uzylem boostdrivera, znalazl mi jakies sterowniki do monitora acera, a ja mam monitor lg w2243s.

Mimo to działał, ale stwierdziłem, że je usune.

Nadal jest tak samo.

 

 

 

PS1. Gdy główny monitor nie zaskoczył, nie wyłączając komputera podłączylem go do integry. To widac  było obraz.

 

 

Czyli wina plyty/karty ? 

Kondensatorów na plycie ? 

 

PS1 Sprawdziłem kondensatory na płycie, zadne nie są wypukłe.

Edytowano przez ShastaMan
.
ie068n.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem czemu ludzie korzystają z syfu jakim jest Driver Booster, jak już korzystać z jakiegoś programu do aktualizacji sterowników to tylko SDIO, a najlepiej to instalować/aktualizować ręcznie sterowniki w trybie awaryjnym - nie boli i nie gryzie.

W UEFI ustawioną masz kartę grafiki PEG czy IGD?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Anhin napisał:

Nie rozumiem czemu ludzie korzystają z syfu jakim jest Driver Booster, jak już korzystać z jakiegoś programu do aktualizacji sterowników to tylko SDIO, a najlepiej to instalować/aktualizować ręcznie sterowniki w trybie awaryjnym - nie boli i nie gryzie.

W UEFI ustawioną masz kartę grafiki PEG czy IGD?

 

tttt.jpg

ie068n.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W UEFI wszystko ok. Winą nie jest raczej karta, bo inaczej nie dawałaby w ogóle obrazu na monitor główny. Polecałbym zaktualizować sterowniki do GPU oraz iGPU albo w ogóle zainstalować je na czysto.

Jaki system posiadasz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, Anhin napisał:

W UEFI wszystko ok. Winą nie jest raczej karta, bo inaczej nie dawałaby w ogóle obrazu na monitor główny. Polecałbym zaktualizować sterowniki do GPU oraz iGPU albo w ogóle zainstalować je na czysto.

Jaki system posiadasz?

Windows 10.

Sterowniki aktualne, pobierane aplikacją od NIVIDA    "NVIDIA Geforce Experience"

Moze włoże płyte od płyty glownej i zainstaluje stery ? Nie robilem tego bo windows 10 i tak sam pobiera.

Edytowano przez ShastaMan
ie068n.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sterowniki znajdziesz na stronie pomocy technicznej swojej płyty głównej, ale tego raczej robić nie musisz.

Wystarczy, że ściągniesz sterowniki z strony NVIDIA, nie wiem czy na starszych konfiguracjach WU ściąga i instaluje już sterowniki NVIDIA DCH czy standardowe więc musisz sobie to w informacjach panelu sterowania NVIDIA sprawdzić (pomoc -> informacje o systemie -> typ sterownika). Usuniesz sterowniki za pomocą DDU (w trybie awaryjnym, zablokuj jeszcze sterowniki z WU, po instalacji możesz je odblokować) i zainstalujesz je na nowo, usunie to dodatkowo monitory.

Aby się upewnić, że konfiguracja jest ok to polecam odpiąć drugi monitor i zostawić tylko główny, zrestartować komputer i dopiero wtedy podpiąć drugi monitor - no i sprawdzić czy wtedy dalej obraz pokazuje się pierw na drugim monitorze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • Aive zmienił tytuł tematu Monitor nie włącza się za pierwszym razem
6 godzin temu, Anhin napisał:

Sterowniki znajdziesz na stronie pomocy technicznej swojej płyty głównej, ale tego raczej robić nie musisz.

Wystarczy, że ściągniesz sterowniki z strony NVIDIA, nie wiem czy na starszych konfiguracjach WU ściąga i instaluje już sterowniki NVIDIA DCH czy standardowe więc musisz sobie to w informacjach panelu sterowania NVIDIA sprawdzić (pomoc -> informacje o systemie -> typ sterownika). Usuniesz sterowniki za pomocą DDU (w trybie awaryjnym, zablokuj jeszcze sterowniki z WU, po instalacji możesz je odblokować) i zainstalujesz je na nowo, usunie to dodatkowo monitory.

Aby się upewnić, że konfiguracja jest ok to polecam odpiąć drugi monitor i zostawić tylko główny, zrestartować komputer i dopiero wtedy podpiąć drugi monitor - no i sprawdzić czy wtedy dalej obraz pokazuje się pierw na drugim monitorze.

Już chyba wiem co sie dzieje, lecz nie jestem pewien.

 

 

Zrobilem test programem OCCT, po minucie test sie wylaczyl i wyskoczyla informacja 

"PRZEGRZANIE"

 

No ale to by bylo bez sensu ;/ Bo Heroes 4 tez sie wylaczaja, a ta gra ma prawie zadne wymagania.

 

 

 

// Edit. Przeczytalem na internecie ze w sterownikach ktore mam 431.60 

"Wydane na początku tygodnia sterowniki NVIDIA GeForce Game Ready Driver 431.60 WHQL okazały się wadliwe. Na szczęście producent szybko naprawił swój błąd.

Na czym polegał problem? Niektórzy z użytkowników raportowali nietypowe zachowanie kursora po wyjściu z pełnoekranowej gry 3D. Wskaźnik albo znikał, albo był renderowany w błędny sposób. Aby uporać się z tą przypadłością, należało ponownie uruchomić komputer."

 

 

 

Moze nie tylko z kursorem i dlatego wywala mi gre ? 

Edytowano przez ShastaMan
.
ie068n.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bez informacji o temperaturach nie pomogę tak samo bez informacji o specyfikacji, jasnowidzem nie jestem. Nie wiem też co dokładnie testowałeś i w jaki sposób.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
18 godzin temu, Anhin napisał:

Bez informacji o temperaturach nie pomogę tak samo bez informacji o specyfikacji, jasnowidzem nie jestem. Nie wiem też co dokładnie testowałeś i w jaki sposób.

3 piny w przejściowce urwane z VGA na DVI i

Edytowano przez ShastaMan
ie068n.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
Okienko zamknie się za 5 sekund...