Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Po dołożeniu 4GB RAM komputer się nie włącza

Kamciu ;v

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Posiadam płytę główną GA-EG41MFT-US2H, z tego co wyczytałem obsługuje ona 8GB RAM'u DDR3. Do tej pory było w niej 4GB RAM w Dual-Channel i wszystko działało bez problemu, ale teraz po dołożeniu dodatkowych 4GB takiego samego ramu (model: KVR1333D3N9/2G) komputer resetuje sie kilka razy, ale nie odpala się nawet BIOS, po prostu czarny ekran.

W samym biosie nic nie modyfikowałem.

Dodam, że nic nie daje zamiana kości - te nowe w trybie dual channel normalnie działają.

Co mogę zrobić, aby działały one w 4 bankach pamięci? Czytałem w Internecie na jakimś anglojęzycznym forum, że ludzie coś zmieniali w BIOSie i po tych zmianach działało u nich bez problemu, ale w moim przypadku nie wiem co dokladnie zmienic, aby nic nie zepsuc.

Z góry dzięki za pomoc ?

Opublikowano

Twoim problemem jest to, że Twoje pamięci są Dual Side a nie Single Side, ze względu na ograniczenia chipsetu Gigabyte zaleca korzystanie z pamięci SS jeśli obsadzane są wszystkie 4 banki pamięci.

Opublikowano
3 godziny temu, Anhin napisał:

Twoim problemem jest to, że Twoje pamięci są Dual Side a nie Single Side, ze względu na ograniczenia chipsetu Gigabyte zaleca korzystanie z pamięci SS jeśli obsadzane są wszystkie 4 banki pamięci.

Pamięci są single side (wyczytalem w internecie co to jest) jeśli o to chodzi, mają po jednej stronie te "czarne prostokaty".

Opublikowano

Zrób reset biosu , zworka na płycie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Według producenta pamięci kości są DS. Według Gigabyte tak samo - pamięci 2GB są DS, 1GB SS, więc skoro wszystkie pamięci są po 2GB to są DS.

Wszystkie pamięci muszą być SS i tyle. Jeśli rzeczywiście masz wszystkie SS to wyjmij wszystkie pamięci, zresetuj BIOS albo wyjmij baterię na 20 minut i ponownie włóż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...