Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lagi podczas gry

Ziene13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minecraft używa u ciebie karty zintegrowanej. Jeżeli masz drugą kartę graficzną, spróbuj się na nią przełączyć. W sieci znajdziesz mnóstwo poradników do tego, nieważne czy to Nvidia czy AMD.

Edit: W tym temacie znajdziesz poradnik do tego, jak chwilę poszukasz to znajdziesz i po polsku.

https://www.reddit.com/r/Minecraft/comments/42z38o/minecraft_using_cpu_graphics_instead_of_gpu/

Opublikowano

Wcześniej Minecraft chodził ci dobrze czy na tym sprzęcie zawsze tak było?

Spróbuj przeinstalować Minecrafta (kopiując wcześniej savy, screenshoty itp.), a jeśli to nie pomoże to także Jave i sterowniki karty graficznej.

Opublikowano

Tak, około 2-3 mies temu minecraft działał na tym sprzęcie normalnie zcinki zaczęły się tydzień temu, kiedy pobrałem minecrafta od nowa

Edit: Nadal się minecraft na 1 sek "freezuje" i po 2-3 minutach normalnego grania jest tak jak za screenie. Jest sposób aby to zniwelować?

• Biter. zmienił(a) tytuł na Lagi podczas gry
Opublikowano

Otwórz eksplorator windows i wpisz w pasku u góry %appdata% (pogląd tutaj) i usuń wszystko związane z minecraftem (przeważnie wszystko co z kropką - klik).

Następnie na nowo zainstalować minecrafta + najnowsze sterowniki od karty graficznej.     

8372383248.png
Opublikowano

Niestety nic nie działa, minecraft się nadal co chwile zcina na 0 fps. I do mojej karty graficznej nie ma nowszych sterowników niż z 2016 roku.

Dodam jeszcze, że wcześniej miałem windows 7 na laptopie a teraz mam windows 10, wcześniej również minecraft działał normalnie na win 10

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hmm, możliwe, że na komputerze masz procesy, które zużywają procesor i RAM, a co przekłada się na wydajność minecraft. Spróbuj kliknąć na klawiaturze Ctrl+Alt+Del, potem kliknąć w Menadżer zadań i poszukać procesu, który ,,zżera" dużo RAMu i czynności procesora (poza Minecraft'em). Jeśli jest to jakiś niepotrzebny proces kliknij raz na niego i na dole masz zakończ proces.
Spróbuj w ustawieniach minecraft coś popatrzeć, może tam jest problem.

Opublikowano

optifine mam, nic mi nie zżera tak dużo ramu, a laptopa mam Asusa Model X54C z 2012 roku

A gdyby tak zresetować laptopa do ustawień fabrycznych czy coś albo go zresetować do 0 dałoby to coś?

Opublikowano

Na innych wersjach też masz ten sam problem? 

Jeśli w poście masz do mnie sprawę dodaj @dawidex335

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...