Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

CS:GO ścina się przez OBS-a

kubuS_1337

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zdecydowałem się na zakup drugiego monitora ACER PREDATOR XB241YUbmiprz, ma on 144hz i gsynca. Mam też podpięty drugi monitor fhd 60hz pod streamy (żebym miał podgląd przy streamowaniu/nagrywaniu). CS:GO chodzi jak marzenie na nowym acerze no chyba, że na drugim monitorze mam odpalonego OBS-a... Gra wygląda wtedy jakby lekko klatkował (jakby spadly HZ/fps-y, albo GSYNC się wyłączył), bez nagrywania, wystarczy że mam po prostu odpaloną aplikacje, chyba, że OBS Studio ustawie też na monitorze głównym (ACERZE) za grą, wtedy problem znika. Tylko potrzebuję widzieć podgląd w czasie rzeczywistym ;c (przy chromie, steamie itd. działa normalnie). Warto dodać, że komputer generuje około 250-300klatek w csgo więc to nie jego wina.Przekopałem już troche forów internetowych i nie znalazłem na to odpowiedzi. 

PS. Póki co problem występuje tylko z CS:GO. Jestem kompletnym laikiem w tych sprawach więc potrzebuje mieć jasno wytłumaczony krok po kroku! 

Opublikowano

Wyłącz G-Sync - nie ma on sensu w CS:GO a dodatkowo musi mieć ustawiony na sztywno fps cap aby działał poprawie. G-Sync i Freesync są technologiami, które mają zapewnić płynność obrazu przy niedostatecznym klatkażu. Łopatologicznie - w przypadku monitora 144Hz, gdy Twój komputer generuje mniejszą ilość fps w grze niż częstotliwość matrycy to wtedy jest sens korzystania z G-Sync/Freesync, które sterują tak odświeżaniem monitora aby zapewnić uczucie płynności obrazu, skoro więc Twój komputer generuje 2x więcej fpsów niż może wyświetlić Twój monitor to nie ma sensu korzystać z G-Sync, bo aby działał poprawnie musiałbyś ustawić fps capa na 141 fps.

OBS działa tak, że stara się zebrać jak najwięcej zasobów dla siebie. Dodatko jak masz coś poustawiane w panelu sterowania dla profilu CS:GO to najlepiej przywrócić ustawienia domyślnie. Kolejna sprawa, że OBS potrafił gryźć się z G-Sync gdy ten był ustawiony na działanie z aplikacjami pełnoekranowymi oraz w oknie. Co ja osobiście bym zrobił? Wyłączył G-Synca i zainteresowałbym się ULMB. Jeśli chcesz uparcie korzystać z G-Sync to musisz niestety wyłączyć okienko podglądu z drugiego monitora.

Opublikowano

Problemem jest DWM (Desktop Window Manager) i musisz czekać aż Microsoft łaskawie się tym zajmie. Musisz po prostu wyłączyć podgląd i tyle. Ewentualnie spróbować SLOBS (Streamlabs OBS), bo podobno SLOBS tego problemu nie ma.

Opublikowano

Tylko zastanawia mnie jak to robią inni youtuberzy, czy też streamerzy przecież mają podgląd na żywo i w 99% korzystają oni z OBS-A

A i inne gry działają mi normalnie np. Minecraft (gram w pełnym oknie), na spokojnie mogę mieć podgląd na drugim monitorze i działa płynnie.

Opublikowano

Nie wiem czy każdy ma podgląd na żywo na drugim monitorze, najczęściej mają włączony tylko i wyłącznie czat, albo korzystają z takich zabawek jak Elgato, ale problemu nie ma jak się posiada monitory z tym samym odświeżaniem.

Niektórym działają takie sztuczki jak wyłączenie akceleracji (przyśpieszenie) sprzętowej, zmiana skalowania na obu monitorach z monitor na gpu w panelu sterowania NVIDIA, a niektórzy uważają, że włączenie iGPU (zintegrowanej karty graficznej w procesorze) i podłączenie do niej drugiego monitora pomaga. Ile ludzi tyle sposobów na naprawę tego. Podobno Streamlabs tego problemu nie ma, jak masz czas i chęci możesz sprawdzić, ewentualnie OBS.Live. Głównym problemem jest tutaj DWM - system nie potrafi ogarnąć przyśpieszenia sprzętowego dwóch aplikacji 3D na monitorach o różnej częstotliwości odświeżania. Możesz też pobawić się w wyłączanie optymalizacji pełnoekranowej w cs:go/obsie. Grę odpalasz w oknie czy na pełnym ekranie - jeśli grasz na natywnej rozdzielczości w pełnym ekranie to możesz zmienić na okno bez ramek, też może pomóc.

Niestety ale aktualnie tylko 2 sposoby są pewne - wyłączenie panelu poglądu w obsie lub dokupienie drugiego monitora 144Hz.

Opublikowano

Gram w rozciągniętym 4:3 - pełny ekran Szkoda fest... Mam streamlabs OBS zainstalowane i problem dalej występuje, nawet gdy okno jest zminimalizowane... 

Nie sądziłem, że będę się borykać z takimi problemami tak szczerze ?

Opublikowano

Windows nie obsługuje programów akcelerowanych przez GPU w konfiguracji z wieloma monitorami o różnych częstotliwościach odświeżania. Problem będzie występował tylko w przypadku włączonego podglądu w obsie, a także jak włączysz przeglądarkę z twitch/youtube z włączoną akceleracją. W przypadku OBS musisz wyłączyć podgląd, w przypadku przeglądarki musisz wyłączyć w niej akceleracje sprzętową.

Opublikowano

Najbardziej właśnie mi zależy na podglądzie w obsie ;c Z przeglądarką działa wszystko płynnie

Z wyłączonym podglądem tez czuje niepłynność mimo 200-300 klatek ;x

Opublikowano

Wyłącz dla csgo.exe optymalizacje pełnoekranowe, dodatkowo wyłącz w ustawieniach systemu pasek gry oraz tryb gry i sprawdź czy działa płynnie. No i jaką w ogóle posiadasz specyfikację?

Opublikowano

Ustaw skalowanie w panelu nvidia obu monitor na karte graficzną. Ogólnie ten filmik może Ci pomóc

Opublikowano

Zastosowałem sie do powyższych porad i filmu, niestety brak efektu. Zauważyłem jednak, że zwykły OBS Studio dziala lepiej niz ten streamlabs, jednak nawet przy wyłączonym podglądzie gra jest niegrywalna.

Opublikowano

To całkiem możliwe, że masz źle ustawionego obsa - na tym akurat się nie znam za bardzo więc nie będę wprowadzał w błąd. Jeśli streamujesz enkoderem x264 (CPU) to spróbuj za pomocą NVENC (GPU), albo na odwrót. 

Jak znajdę czas na dniach to postaram się przetestować scenariusz 144Hz+60Hz i zobaczyć czy rzeczywiście jest aż tak tragicznie czy po prostu coś u Ciebie się gryzie.

• N3ST0 zmienił(a) tytuł na CS:GO ścina się przez OBS-A
Opublikowano

Tu nie chodzi o ustawienia obsa, gra ścina nawet gdy nagrywanie/streamowanie jest wyłączone. Tu jest problem z samą aplikacją. Próbowałem też w wariancie z wyłączonym podglądem ale cały czas to samo - dopiero gdy obsa ustawie na monitorze nr 1 jest okej, ale dalej potrzebuje podglądu na żywo do streamowania

Opublikowano

Jeśli nie masz jeszcze wersji systemu 1903 to zalecam zaktualizować system. Rozumiem, że próbowałeś już przechwytywać okno/grę/monitor i dalej problem był?

Opublikowano

W ustawieniach systemu w zakładce system->informacje na samym dole. Aktualizacja powinna się pojawić w zakładce Windows Update, czasem trzeba wymusić szukanie, jak nie ma to stąd ściągniesz - https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Nie chce mi się teraz zagłębiać w cały changelog, ale całkiem możliwe, że coś tam podziałali z tym.

Opublikowano

Możliwe, że nic nie pomoże. Zastanawia mnie dlaczego przy wyłączonym podglądzie nadal masz spadki Hz na głównym monitorze, skoro nie powinny występować. Całkiem prawdopodobne, że masz coś skopane z konfiguracją monitorów.

Opublikowano

Całkiem możliwe, jestem w tym kompletnie zielony - pierwszy raz w życiu mam możliwość zabawy z dwoma monitorami ?

Sprawdzę potem czy z innymi grami działa to normalnie, póki co mam pobranego tylko minecrafta i CS:GO, z minecraftem problemu nie ma, normalnie mogę streamować z podglądem na drugim monitorze. 

Opublikowano

Dlatego na przyszłość najlepiej dwa modele z taką samą rozdzielczością oraz częstotliwością odświeżania, wtedy nie ma z nimi problemów. Wszystko wskazuje na to, że to ograniczenie sprzętowe, a go nie da się przeskoczyć w żaden software'owy sposób. U ciebie ten problem się potęguje przez różne rozdzielczości natywne i tutaj może być pies pogrzebany. Jedynym sensownym wyjściem bez kupowania drugiego monitora byłaby możliwość podpięcia drugiego monitora do zintegrowanej karty graficznej w procesorze, ale niestety twój Ryzen jej nie posiada.

Opublikowano

Ten monitor jest kupiony specjalnie do "GAMINGU", ten drugi jest po prostu stary, kiedyś z niego korzystałem, a teraz służy mi za dodatkowy monitor. Średnio mi się widzi kupować drugiego ACER-a. Przed zakupem nie sądziłem, że będą takie problemy.

Idę aktualizować ten system, jutro sprawdzę czy problem pojawia się też w innych grach m.in. w GTA V i ETS2 ?

No tak jak się spodziewaliśmy - bez rezultatu ;c

• Aive zmienił(a) tytuł na CS:GO ścina się przez OBS-a
Opublikowano

Posiedziałem, pokminiłem i wykminiłem! To obejście było w zasadzie proste, ale trzeba było na to wpaść!  Masz na obrazku jak to zrobiłem. Wszystkie powiadomienia które były mi potrzebne z podglądu tak jakby wyodrębniłem, tzn. powiadomienie o subskrybcji miałem ze streamlabs (da się odpalić taki symulator tego alertu w oknie z przeglądarki (nie umiem tego dobrze wytłumaczyć)), a powiadomienie o dotacjach wyodrębniłem z obsa, z tego co zauważyłem nie zacina mi głównego ekranu co jest najważniejsze! Chat oczywiście też jest z przeglądarki więc nie powoduje on żadnych zacięć! Mam to co dla mnie najważniejsze, a za razem płynność gry ! 

rozwiązanie problemu.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...