Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z pingiem przy wifi

Kalada

Pytanie

Opublikowano

Witam. Mam dosyć spory problem z moim ms, ale tylko w czasie gdy włączone jest wifi.

Do routera są podłączone 2 komputery i do czasu, gdy nikt nic nie ściąga mam maksymalnie 75ms. Problem zaczyna się gdy włączone jest wifi, z niego korzystamy w domu tylko na telefonach i na TV (w sumie 4 telefony).

Włączając wifi ms skacze od 600 do nawet 4k i nie wiem co jest problemem. Czy to możliwe, że te sprzęty tak bardzo obciążają internet? Da radę jakoś to obejść nie wyłączając wifi? Trochę to uciążliwe.

Pozdrawiam

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

na samym początku powinieneś napisać, jaki masz model routera oraz z jakiego internetu korzystasz, ale skoro ping skacze do 4k to zapewne mobilnego. Jest możliwość ,,obejścia'' tego, ale musiałbyś mieć np. QoS w routerze lub w ostateczności ograniczyć łącze dla urządzeń. Jeżeli nie masz potrzebnych opcji w routerze, to zawsze możesz sprawdzić OpenWrt czy obsługuje Twoje urządzenie oraz kwestia portu USB, bo zapewne pamięci za dużo nie ma.

Opublikowano
20 godzin temu, Vosly napisał:

Witam,

na samym początku powinieneś napisać, jaki masz model routera oraz z jakiego internetu korzystasz, ale skoro ping skacze do 4k to zapewne mobilnego. Jest możliwość ,,obejścia'' tego, ale musiałbyś mieć np. QoS w routerze lub w ostateczności ograniczyć łącze dla urządzeń. Jeżeli nie masz potrzebnych opcji w routerze, to zawsze możesz sprawdzić OpenWrt czy obsługuje Twoje urządzenie oraz kwestia portu USB, bo zapewne pamięci za dużo nie ma.

Mam internet kablowy z Orange, 20mb. Ping skacze tylko w momencie, kiedy włączone jest wifi, a nie ogólnie.

Co masz na myśli z ogarniczeniem łacza dla urządzeń? Wiesz, jestem zielona w te klocki, a niestety nie mogę mieć wifi wyłączonego.

Opublikowano

Mam na myśli coś takiego: (jeżeli chodzi o tp-linka w starszych modelach)

https://obrazki.elektroda.pl/4812129800_1310067690.jpg

ew. coś innego w asusie itd.

Mogłabyś podać model urządzenia na którym masz WiFi?

Jeżeli jest to urządzenie od Orange w którym możesz zarządzać tylko WiFi, to może niezbędne będzie kupno dodatkowego urządzenia. Chociaż na początek proponowałbym kontakt z dostawcą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...