Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozbudowa komputera

tm_WIII

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój sprzęt teraz:
  Zasilacz: Masterwatt Lite 500 (500W)
  Mobo: MSI B75MA-P45
  Procesor: Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 4(4) x 3.20Ghz
  Chłodzenie: SILENTIUMPC SPARTAN 3 LT HE1012
  Pamięć ram: GoodRam 8gb ddr3 1600mhz
  Karta graficzna: Nvidia GTX 760
  Dyski: SSD GOODRAM IRDM 120GB ; HDD Toshiba P300 1TB

Cały budżet to coś około 3000zł
Myślę o jakimś ryżenie, bo podobno chcą rozwijać socket am4.
Najwięcej na pewno będę grał w gry, renderował filmy i może w przyszłości streamował. 
Myślałem właśnie nad AMD Ryzen 5 2600 3.9GHz i gtx 1050ti 
I pewnie zmiana ramu bo "ryżeny lubią wysokie ramy"
Inne spostrzeżenia:
Rozdzielczość: 1680 X 1050
Pewnie będę robił oc (i tu pytanie wystarczy moje chłodzenie do oc?) 

Części raczej chciałbym nowe ale nie wykluczam używanych.
Zestaw chciałbym złożyć na początku lipca. 

Edit

Zmieniam cenę wszystkich podzespołów
Git by było jakby w pobliżu mnie były jakieś sklepy które mają dostępne te części, żebym nie musiał bawić sie w odsyłanie jakby czasem coś padło.
Dostępne sklepy u mnie to: media expert, alsen. Niestety nie widzę więcej jedynie mogę podjechać w stronę Nowego targu (Małopolska) jeśli będzie taka potrzeba
Bumpuję

nmexyu-2.png

oznacz mnie jeśli chcesz żebym odpowiedział @tm_WIII

Opublikowano

Na początku lipca mają pojawić się już nowe procesory AMD Ryzen więc po prostu podbij temat.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

To sobie policz i przemyśl czy sie zmieścisz przy nowym procesorze.

Do wymiany płyta, pamięci no i zasilacz jak planujesz OC .  W taki zestawieniu to chyba Nvidię sobie warto odpuścić i pomyśleć o nowszej grafice AMD . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Gajwer Dobra postaram się 7 lipca z tego co widzę wychodzą ryżeny zobaczym wtedy co będzie się działo do tego czasu się będę zastanawiał

@Ktosiu Pytanie czy grafa amd dobrze pociągnie? I czy obejdzie się bez zmiany podstawki lub płyty, żeby to razem współgrało?

nmexyu-2.png

• Aive zmienił(a) tytuł na Rozbudowa komputera
Opublikowano

Zmieniasz platformę z Intela na AMD to chyba logiczne że bardziej dopasowane sprzętowo będą części  jednego typu producenta.

Przecież i tak musisz zmienić płytę. 

Twój wybór gtx 1050ti  jest raczej niezbyt trafiony jeśli planujesz powoli rozwijać na lepsze.

Zostań na chwilę ze starą kartą , sprzedaj resztę co będzie wymieniana i kup nowy procesor , płytę i pamięci , ewentualnie obudowę jak nie wejdzie nowa płyta albo kup taką co wejdzie. 

Jeśli masz więcej kart albo planujesz o nie rozbudować sprzęt zawsze możesz kupić odpowiednią większą  płytę  bo jak widać w dobie miniaturyzacji coraz więcej płyt jest po prostu mała .  Masz 4 podstawowe rozmiary płyt do wyboru pod swoją albo nową obudowę jak zdecydujesz zmienić wszystko  co chyba jest najlepszym wyjściem moim zdaniem przy niskim budżecie.  Najlepszym wyborem przy obawach o miejsce  była by płyta ATX i obudowa pod nią. 

Nie pomogę w wyborze masz od tego lepszych znawców na forum, nie składam taniego sprzętu do gier tylko serwery lub stacje robocze ( DTP, CAD, RIP ) np na płytach ASRock X399 Taichi albo czasami na gry MSI X470 Gaming Pro Carbon ( pełna obsługa CrossFireX i  SLI Nvidii ) . 

Po prostu jak doradzono, poczekaj jak  coś sie przejaśni w temacie procesorów i grafik AMD  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu Nie wiem czy chcę zmieniać platformę, po prostu widzę co się dzieje z ryżenami, i że po podkręceniu doganiają intela, a do tego są wielo rdzeniowo/wątkowe, co właśnie w moim przypadku by mi pomogło. No i do tego am4 ma być rozwijane jeśli nadal się nie mylę. Jeśli się opyla zmieniać podstawkę i jest to przyszłościowe rozwiązanie to ładuję się w to wszystkim. Mogę także sprzedać części które mi pozostawały z dawnych lat, jeśli ten budżet jest naprawdę mały. A mój cooler zostawić czy kupić też nowy?

nmexyu-2.png

Opublikowano

Czemu boisz się kupna przez internet? Przecież media-expert i alsen wezmą za to więcej niż jakikolwiek inny sklep internetowy z przesyłką.

W budżecie da się wybrać Zen 2, jednakże - 3/4 płyt B450/X470 mają najnowsze UEFI, które tylko wspierają Zen 2, przez co np. PBO nie działa. Aby Zen 2 były w pełni obsługiwane to producenci muszą wydać UEFI z AGESA 1.0.0.3AB, inaczej pewne funkcjonalności nowych procesorów będą ograniczone. Musisz zdecydować czy zmieniasz pierw grafikę, a w późniejszym czasie resztę czy pierw resztę, a później grafikę.

Opublikowano

@Anhin u góry były propozycje żeby zmienić wszystko na raz, także chyba tego jak na razie się trzymam
Nie boję się kupowania w sklepach internetowych, chodzi o gwarancję żebym nie musiał wysyłać za 20ziko gdzieś karty czy tym podobnych. 
chyba wolę trochę dopłacić niż później wysyłać coś na gwarancję

nmexyu-2.png

Opublikowano

Dla mnie i dla wielu sprawa jest prosta - lepiej kupić taniej i potem wysyłać na gwarancję za 20zł niż dokładać do interesu od 50 do 150zł, bo zaoszczędziło się 20zł na przesyłkach, a sprzęt zepsuje się dopiero po gwarancji. Naprawdę ciężko dostać coś DOA - ostatni takie przypadki to RTX w tamtym roku.

Jasne, najlepiej zmienić wszystko na raz, ale to Ty kupujesz sprzęt a poprzednie wypowiedzi były propozycjami. Wszystko zależy od Ciebie - jeśli wiesz, że kupując teraz procesor, płytę, ram i zasilacz nie będzie Cie stać, żeby dokupić do końca roku grafiki to kupuj wszystko, tak samo działa to w drugą stronę - kupując grafikę teraz, ale nie dokupisz reszty do końca roku to kupujesz teraz wszystko. Dodatkowo do OC najlepiej kupić Fortisa 3, spartan to dobry zamiennik chłodzeń boxowych ale nie nadaje się do OC. Zdecyduj się co Ci najbardziej odpowiada. W przypadku Zen 2 już widać, że nie mają praktycznie żadnego potencjału do OC, Zen+ też nie miał go jakoś specjalnie, no chyba, że ktoś katował procesor napięciem 1.4/1.45 tylko, że takie napięcie degraduje procesor.

Opublikowano

@Anhin Sam zastanawiam się czy warto lecieć w oc i stwierdzam że chyba nie warto, te układy i tak dobrze chodzą bez oc, także chodzi mi tylko o to żeby chodziło wszystko w miarę dobrze.
Pieniędzy mogę dać trochę więcej na to wszystko, na pewno zależy mi też na szybkości dysku. Jeśli mam wkładać na kompa na lata to już tak żeby on był na lata.

A i jeszcze coś, nie sprawdzałem jakie są tam różnice cen, ale wiem że trudność z dostępnością będą w tych sklepach, mają po prostu mały asortyment.
To może być jakiś zestaw złożony na alledrogo lub x-kom wiem że akurat te nowe procki tam są tylko pewnie na zamówienie, w sumie to może być w obojętnie jakim sklepie online.
Zapomniałem dodać że do zestawu przydała by się jakaś obudowa.
A no i nie mam wejścia hdmi w monitorze, mam tylko DVI-D, VGA, ale w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej będę zmieniał monitor

nmexyu-2.png

Opublikowano

W przypadku Zen+ warto, bo nadganiasz dzięki temu procesory z dopiskiem X. Zen 2 zmieści się w budżecie tylko jeśli będziesz dokupował kartę pod koniec roku, jako całość nie starczy Ci budżetu. W grach nic więcej jak zwykłe SSD na SATA Ci nie potrzebne, ale jak tak bardzo będziesz chciał NVMe to problemu większego nie ma.

Ja bym zrobił to tak - poszedłbym tym co zaproponował Ktosiu - zmiana platformy bez grafiki, sprzedaż wszystkiego co aktualnie posiadasz zostawiając tylko HDD. Do końca roku spięcie budżetu na grafikę. Tutaj x-kom jako jedyny oferuje aktualizacje UEFI za darmo, a to jest wymagane do Zen 2. Podaj dokładny budżet, to skleje zestaw z grafiką i bez niej.

Opublikowano

@Anhin niech będzie te 4k na razie nie mam kiedy sprzedać tych części i nie wiem też za ile to wszystko by poszło.
Ale 4k to na razie mój maksymalny budżet.

nmexyu-2.png

Opublikowano

Ok, mam dwie propozycje. Pierwsza to upgrade bez grafiki za 3k zł:

https://www.x-kom.pl/lista/c7vgc2grp

AMD Ryzen 3600

MSI B450 Tomahawk

Crucial Ballistix Sport LT 3200MHz CL16

SPC Fortis 3

Seasonic Focus Plus 650W

Crucial MX500 500GB

Fractal Design Meshify C

Wszystkie części nie są najtańsze jakie mogą być, ale są po prostu porządne, w końcu zestaw ma być na lata. Procesor Zen 2 - prawda jest taka, że tego się podkręcić praktycznie nie da a bezpieczne napięcie to 1.325, więc chłodzenie tak naprawdę daje tylko w celu lepszej kultury pracy - owszem może być tańsze, owszem może go wcale nie być. Płyta wymaga nowego UEFI, x-kom oferuje darmowy upgrade, płyta posiada także opcję flashback, więc możesz sam to zrobić - jednakże są z tym problemy podobno. Pamięci na kościach Microna E-Die, potrafią wskoczyć na 3600MHz bez zmiany timingów, zależy od szczęścia. Zasilacz to aktualnie najlepsza propozycja do 400zł z 10 letnią gwarancją. Dysk SSD, który jest często polecany, nie ma z nim problemów i daje sobie radę. Przewiewna obudowa bez dupereli typu RGB, żeby +100zł do ceny było, bardzo dobrze wykonana, jedna z lepszych obudów w tej cenie. 1000zł sobie zostawiasz i zbierasz na kartę graficzną.

Kolejna propozycja jest już na gorszych jakościowo częściach i wykorzystuje cały budżet. W koszyku nie ma grafiki, ze względu na to, że dostępna będzie dopiero jutro.

https://www.x-kom.pl/lista/g7pc7en93

AMD Ryzen 2600

MSI B450-A PRO

Crucial Ballistix Sport LT 3000MHz CL15

Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC

SPC Supremo M2 550W

Crucial MX500 500GB

SPC Regnum RG4T

Procesor Zen+, który jest wolniejszy względem Zen 2 średnio o 15%. Pamięci tak samo jak poprzednio - kości Micron E-DIE jednakże mniejsze taktowanie i timing (wydajnościowo identyczne na stockowych ustawieniach). Zasilacz to już oszczędności - Supremo M2 to nie ta sama klasa co Seasonic, jednakże jest wystarczający - 5 lat gwarancji i dosyć sensowne wnętrze. Dysk SSD bez zmian. Obudowa znowu przewiewna, ale jakościowa gorsza od Meshify. Na koniec karta graficzna - RTX 2060 Super Gaming OC od Gigabyte, jeśli cena będzie taka sama jaka widnieje aktualnie na x-komie, czyli 1900zł to jest super - jeśli nie, to będziemy myśleć. No i będzie potrzebna odpowiednia przejściówka, wszystko zależy jaki przewód posiadasz.

Wybierz co Ci bardziej odpowiada, albo czekaj na propozycje innych. W przypadku pierwszej propozycji, jeśli się uczysz a mamy wakacje to przy pracy wakacyjnej na sierpień plus sprzedaży starszych podzespołów spinasz budżet już w wrześniu - tutaj proponuję RTX 2060 Super, Radeon RX 5700 XT albo RTX 2070 Super, zależy jaki budżet osiągniesz. W przypadku drugiej propozycji po sprzedaniu starszych podzespołów dokupujesz chłodzenie i podkręcasz, a w przyszłości zmieniasz procesor na Zen 2.

Opublikowano

@Anhin Ale opłaca się zmieniać podstawkę? I w ogóle jako tako to będzie chodziło na mojej grafie? Jeśli chodzi o płytę główną to na pewno muszę ją zmienić
A no i ten zasilacz nie może być 750w żebym miał jakiś potencjał na oc, na przyszłość? 
I jeszcze jedno co z nowymi kartami amd? Czy one się nie opylają bardziej? 

nmexyu-2.png

Opublikowano

Hmm, czy się opłaca? To zupełnie takie samo pytanie "czy opłaca się kupić coś teraz, czy poczekać" - sam sobie odpowiedz na to pytanie, czy warto. Jak dla mnie to sobie możesz siedzieć aż do wyjścia DDR6 na tej platformie, nie zmuszam do przesiadek przecież. Czy jako tako? Grafika będzie ograniczała cholernie procesor, dlatego to od Ciebie zależy jaki kierunek obierasz, ja dałem wybór, ale nie podejmę decyzji za Ciebie.

Co do płyty głównej - wyszło dzisiaj, że MSI ma problemy z UEFI, że tną je na potęgę aby ruszyły Zen 2, producent już udostępnił wersje beta sterowników, gdzie UEFI cofa się wstecz z szatą graficzną, nie działa RAID, płyty nie obsługują pewnych mniej istotnych procesorów, aby tylko uszczuplić rozmiar UEFI. Póki co inni producenci z tym problemu nie mają, ale wszystkie płyty na B450 mają taki sam rozmiar na UEFI, jak to zostanie rozwiązane tego nie wiem. Tak to już jest jak się oszczędza dolara na kościach...

Procesor nie zżera tyle energii, żebyś potrzebował 750W, szczególnie, że OC jest symboliczne na Ryzenach tak naprawdę. Nie pakuje zasilaczy "na styk" do zestawów.

Jasne, że się opłacają bardziej - problemem jest to, że referenty Radeonów są suszarkami, a autorskie konstrukcje pojawią się wstępnie w połowie sierpnia.

Opublikowano

Bardziej bym się skłaniał w drugą konfigurację, do pierwszej maksymalnie włożysz GTX1660ti ewentualnie GTX1660. Grafika będzie niezbędna do odpalenia zestawu chociaż jakaś starsza.

Moja propozycja po kilku zmianach https://www.x-kom.pl/lista/fffad8n99

Patriot 16GB 3200MHz Viper 4 CL16 (2x8GB)

SilentiumPC 550W Supremo M2 Gold

Crucial 500GB 2,5" SATA SSD MX500

AMD Ryzen 5 2600

SilentiumPC Armis AR3 TG z oknem

MSI B450-A PRO

MSI Geforce RTX 2060 SUPER ARMOR OC 8GB GDDR6 

Co już wychodzi ponad budżet, a przydałoby się jeszcze dedykowane chłodzenie do procesora.

Opublikowano

Części z poprzedniego komputera sprzeda i ma chłodzenie. Pierwszy zestaw to propozycja kupna samej jednostki bez GPU, w celu dozbierania na coś lepszego.

Ballistixy to aktualnie najlepszy wybór ze względu na E-Die. 3200MHz CL16 = 3000MHz CL15. Tylko Patriotów raczej nie wykręci na 3200MHz CL14 albo 3600MHz CL16/17.

2200zł za Armora, gdy za 50zł więcej może mieć Gaming X? Lepiej zostać przy Gaming OC.

Co do MOBO - przy aktualnych jajach w wykonaniu MSI i oszczędności dolara na kostkach UEFI, gdzie teraz nie potrafią upchać swojego ulańca i planują wydać cały szereg płyt na A320, B450M, B450 i X470 z dopiskiem MAX gdzie znajdą się 256MB zamiast 128MB nie mam zamiaru iść aktualnie w żadne MOBO od MSI.

Opublikowano

Gdyż wczoraj wydaje mi się że były zupełnie inne ceny, lecz bez dwóch zdań masz rację.

MSI Geforce RTX 2060 SUPER GAMING X 8GB GDDR6

Choć ja bym się zastanowił nad tańszą wersją

Gigabyte GeForce RTX 2060 SUPER GAMING OC 8GB GDDR6 zostaje spokojnie na chłodzenie.

Opublikowano

@Gajwer @Anhin
Myślę że wezmę tą tańszą grafikę ogółem to pójdzie mi na tym już wszystko?
A jeśli chodzi o dyski ssd czy nie lepszy byłby irydm? 
bo nie wiem czy nie zrobię tak jak na moim kompie tym co mam teraz tzn. ssd na system + hdd 
Wiem że mój irdm trzyma się dość dobrze tylko pytanie który będzie szybszy, chyba że jeszcze można by było wrzucić m2 ale tu już chyba nie będę widział różnicy?

Właśnie a co z gtx 1660 ti podobno dorownuje mocą któremuś rtx'owi, tyle że jest dużo tańszy, nie wiem czy opyla się tyle dokładać dla samego raytracingu.
Czyżby już naprawili b450? 
Co do pieniędzy to nie jestem profesjonalistą i nie muszę mieć sprzętu za niewiadomo ile mam zaoszczędzone 13000zł jeśli będzie się opłacać to mogę jeszcze dołożyć tylko pytanie za co i do czego

nmexyu-2.png

Opublikowano

Po woli wychodzą nowe aktualizację, z oczekiwań większość B450 powinno mieć wsparcie do nowych ryzenów.

Opublikowano

Nie naprawili B450, bo ich nie trzeba naprawiać tylko po prostu MSI ma ulane UEFI. Wszystkie płyty na B450 mają identyczną pojemność pamięci SPI Flash, ale tylko MSI jakimś cudem nie potrafiło na niej zmieścić pełnoprawnego UEFI.

Co do grafiki -  Wszystko zależy od Ciebie, w co będziesz grał i na jakich detalach.

Owszem lepszy byłby IRDM ale tylko wersja IRDM Pro na kościach MLC.

Opublikowano

@Gajwer @Anhin Ja jednak jeszcze troszeczkę poczekam nie spodziewałem się takiego wylewu niedociągnięć. (nie chcę być betatesterem) 
Anhin tak chodziło mi właśnie o irdm pro mam go w swoim kompie i wiem że jest jednym z szybszych dysków ssd.
Jeśli chodzi o kartę graficzną to chciałbym żeby uzupełniała ten procesor a nie żeby była nie wiadomo jaka.

Co do tego w co będę grał: apex legend, bf1, bf4, AC: unity, cs:go, paladins, minecraft, 
Nie chcę high endu chcę opłacalny sprzęt w moim budżecie (można go trochę nadwyrężyć (jak mówiłem 13k (tylko na ile mi jest to potrzebne z takimi wymaganiami))) 
Przepraszam za tyle nawiasów ale chcę wyjaśnić moje wymagania 

Jeszcze jedno będę grał tylko w full HD 1080p albo 1440p

A RX 5700 albo XT?

nmexyu-2.png

Opublikowano

Teraz totalnie zastanawiam się nad RX 5700 nigdzie nie ma informacji kiedy będą niereferenty ani nic z #potwierdzoneinfo. (jedynie gdybanie że pod koniec sierpnia)
Parę pytań: Czy one są naprawdę takie głośne? Czy jak dożucę do niej chłodzenie to nie będzie się tak darła?
Zależy mi na kulturze pracy i zastanawiam się  jak to będzie działało.
I co do tych płyt głównych podajcie jakąś właściwą w internecie idzie zwariować bo wszyscy piszą o wszystkim a nikt nie poda remedium. (jedne się grzeją, coś tam bios etc.)

W następnym tygodniu będę kupował podstawę, ale muszę wiedzieć że skończyły się już beta testy.
Tak a propo czemu nie braliście pod uwagę tego rx 5700?

nmexyu-2.png

Opublikowano

Jeden z pracowników AMD zapowiedział, że pierwsze niereferenty będą w sierpniu (połowa, końcówka). ASUS zapowiedział swoje karty na wrzesień, ale to tylko tyle.

Karta + chłodzenie to wydatek, zmieniając chłodzenie tracisz gwarancję. Czy są głośne? Sprawdź na poniższym filmiku, nie oddaje on w 100% tego co usłyszysz, bo jednak zamknięta obudowa trochę to będzie tłumić oraz nie będziesz siedział i patrzył się w furmarka jak idiota przez kilka godzin, tylko grał.

Czemu nie brałem pod uwagę RX 5700? Brałem pod uwagę, ale nie w wersji referencyjnej, która ma słabą kulture pracy i jest cieplejsza. Kupując samą podstawę bez grafiki zakładałem, że grafikę kupisz w wrześniu/październiku, wtedy byłyby niereferenty już.

Co do płyt głównych - grzeje się ASRock X570 Taichi nie twój budżet, nie masz czym się martwić. MSI wyda płyty główne z zwiększoną pamięcią SPI Flash, będą to płyty z dopiskiem MAX, które na pewno nie będą miały beta UEFI. Dosyć dobrze działa ASRock B450 Steel Legend, oraz płyty Gigabyte (z nimi to chyba nikt nie miał jakichś większych problemów), jeśli nie masz zamiaru pakować w przyszłości jakichś potworów typu 3900X to ich sekcja zasilania wytrzyma bez problemu. MSI ma najmocniejszą sekcję zasilania i BIOS Flashback, ale Flashback to loteria - jednym rusza nowy Ryzen innym nie.

Opublikowano

@Anhin Podstawkę zamawiam w następnym tygodniu.
Więc zapytam na ten czas jaka jest najlepsza płyta pod ten zestaw? Bo coś tam czytałem żeby nie brać msi bo coś tam coś, nie doczytałem ale chyba właśnie chodziło o sekcję zasilania lub tym podobne.
I jak to w ogóle jest z ramami bo coś tam też czytałem że nie kręcą się. To warto wziąć tak dobre ramy żeby ich nie kręcić?
Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad peryferiami, bo stwierdziłem że 2 kompa zostawię bratu, także czy ten monitor będzie git?
https://www.x-kom.pl/p/430747-monitor-led-24-iiyama-g-master-gb2560hsu-red-eagle.html
ogółem budżet nadal ten sam peryferia liczę osobno
No i już przy nowej grafice będę wchodził na display port żeby mieć dostęp do 144hz 
A no i jeszcze to storemi widzę testy na yt i bardzo fajnie wychodzi ta funkcja w praktyce, tylko co gdy mi się dysk odepnie?
I jaki dysk m2 do tego wszystkiego dobrać wydaje mi się że 240gb wystarczy a hdd byłby 2tb p300

nmexyu-2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...