Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z komendą /setspawn Mimo że jest wgrany Essentials.

Saftex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Otóż mój problem wygląda następująco:  Przy próbie utworzenia  /setspawn , pisze że nie ma takiej komendy mimo to że jest wgrany plugin Essentials.

Wersja to bukkit 1.10 ( Próbowałem szukać w internecie pluginu Essentials Spawn na tą wersję ale nic nie znalazłem). Niektórzy mówią że nie mam Essentials spawn, inni że potrzebuje PermissionsX, inni że za stara wersja (jak mój Essentials jest na wersje 1.10 bukkit, wszystkie komendy oprócz komend na spawn działają). Jedyny plugin jaki mam jeszcze wgrany to ClearLag no i Plugin Metrics który wyłączyłem. Proszę o pomoc, aktualnie ugrzęzłem w błocie i nie jestem w stanie rozbudowywać serwera :P

Opublikowano

@Saftex,

Nie musisz wgrywać wszystkich siedmiu. Dla większości serwerów wystarcza EssentialsX, EssentialsXChat oraz EssentialsXSpawn. Przed ich wgraniem musisz usunąć stare pliki Essentials. Jeżeli to nie zadziała to wrzuć screena z wiadomością zwrotną po wpisaniu komendy /plugins i /setspawn.

Opublikowano
55 minut temu, sk8erace1 napisał:

@Saftex,

Nie musisz wgrywać wszystkich siedmiu. Dla większości serwerów wystarcza EssentialsX, EssentialsXChat oraz EssentialsXSpawn. Przed ich wgraniem musisz usunąć stare pliki Essentials. Jeżeli to nie zadziała to wrzuć screena z wiadomością zwrotną po wpisaniu komendy /plugins i /setspawn.

Wszystko ładnie pięknie działa ? Dzięki za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanko: jak ustawić aby przy wpisaniu /spawn od razu nie teleportowało tylko po odczekaniu załóżmy 5 sekund?

Opublikowano
3 minuty temu, sk8erace1 napisał:

@Saftex

W configu essentials

teleport-delay: 5

Zmień na:

teleport-delay: 0

Odwrotnie, kolega chce, żeby teleportowało po pięciu sekundach.

8 minut temu, Saftex napisał:

Mam jeszcze jedno pytanko: jak ustawić aby przy wpisaniu /spawn od razu nie teleportowało tylko po odczekaniu załóżmy 5 sekund?

Opublikowano
4 minuty temu, sk8erace1 napisał:

@Saftex

W configu essentials

teleport-delay: 5

Zmień na:

teleport-delay: 0

Było domyślnie 0 :

# The delay, in seconds, required between /home, /tp, etc.
teleport-cooldown: 0

Te 0 moge zmienić na 5 (w sekundach)?

Opublikowano
6 minut temu, sk8erace1 napisał:

@Saftex,

Tylko pamiętaj, że jak masz "OPa", to ty będziesz od razu teleportowany.

Tak, zmień na 5.

No i zaczyna się problem ? Przy wejściu bez opa nie mam uprawnien do żadnych komend w tym /spawn /sethome  itd.

Opublikowano
Przed chwilą, sk8erace1 napisał:

@Saftex,

Jakiego pluginu używasz do obsługi uprawnień?

Chyba nie posiadam żadnego. Tylko EssentialsX, EssentialsXChat,EssentialsXSpawn oraz ClearLag. Chodzi o PermissionsEX ?

Opublikowano
2 minuty temu, sk8erace1 napisał:

@Saftex,

To wgraj plugin PermissionsEx i w konsoli napisz komendę /pex group default add essentials.spawn

Nie mogę znaleźć na tą wersję. Pomożesz?

Opublikowano
1 minutę temu, Saftex napisał:

Chyba nie posiadam żadnego. Tylko EssentialsX, EssentialsXChat,EssentialsXSpawn oraz ClearLag. Chodzi o PermissionsEX ?

Chodzi o PermissionsEx, az rank, Lord permissions lub o inne pluginy tego typu. Wystarczy jeden.

Musisz wgrać jeden z tych pluginów, najlepiej w sumie PermissionsEx.

Będziesz musiał go skonfigurować.

Poradnik do tego znajdziesz tutaj - https://www.youtube.com/watch?v=v7r-iHFnKRc

PermissionsEx na 1.10 - https://dev.bukkit.org/projects/permissionsex/files/909154

Opublikowano

No dobra. Zainstaluje, skonfiguruje a potem dam wam znać czy wszystko działa ?

57 minut temu, Ekrahb napisał:

Poradnik do tego znajdziesz tutaj - https://www.youtube.com/watch?v=v7r-iHFnKRc

Zrobiłem tak samo jak na filmiku ale przy wejściu zwykłym graczem na serwer i napisaniu dowolnej wiadomości zamiast Gracz mam default a kolor zamiast być żółty jest biały. Do komend /help i /spawn nadal nie mam pozwolenia. Przy wejściu adminem zamiast Admin jest default a kolor niby jest czerwony ale do zapewne z ustawień w configu essentials a nie z ustawień w configu PermissionsEX. W konsoli wyskakuje - Server permissions file permissions.yml is empty, ignoring it

Co zrobiłem nie tak?

Przechwytywanie.PNG

Opublikowano
3 godziny temu, Saftex napisał:

No dobra. Zainstaluje, skonfiguruje a potem dam wam znać czy wszystko działa ?

Zrobiłem tak samo jak na filmiku ale przy wejściu zwykłym graczem na serwer i napisaniu dowolnej wiadomości zamiast Gracz mam default a kolor zamiast być żółty jest biały. Do komend /help i /spawn nadal nie mam pozwolenia. Przy wejściu adminem zamiast Admin jest default a kolor niby jest czerwony ale do zapewne z ustawień w configu essentials a nie z ustawień w configu PermissionsEX. W konsoli wyskakuje - Server permissions file permissions.yml is empty, ignoring it

Co zrobiłem nie tak?

Do pliku permissions.yml wklej następujący kod:

groups:
  Gracz:
    options:
      default: true
      prefix: '&e'
    permissions:
    - essentials.spawn
    - essentials.help
  Admin:
    options:
      default: false
      prefix: '&4'
    permissions:
    - '*'
schema-version: 1

Tam w tym, co podałeś zauważyłem, że jedna spacja się nie zgadza, lecz nie wiem, czy to może spowodować błąd.

Dodatkowo, "prefix" powinno być w "options". Plugin udoskonalono, a poradnik był trochę dawno nagrany.

Żeby zobaczyć, jak to będzie działać, musisz wejść na serwer klientem o nicku takim, jaki jeszcze nie wszedł wcześniej na serwer.

Inaczej, możesz nadać rangę "Gracz" komendą '/pex user <nick> group set Gracz' - oczywiście z konsoli.

Przynajmniej w starszych wersjach PermissionsEx było tak, że po zmianie podstawowej konfiguracji grup (czyli rang), nie nadawały się rangi defaultowe dla graczy bez rang, którzy już wchodzili na serwer nie raz.

@edit Dodatkowo, aby rangi na czacie były kolorowe, musisz powiązać plugin Essentials z PermissionsEx. W poradniku raczej masz wszystko ukazane.

Opublikowano
12 godzin temu, Ekrahb napisał:

Żeby zobaczyć, jak to będzie działać, musisz wejść na serwer klientem o nicku takim, jaki jeszcze nie wszedł wcześniej na serwer.

Inaczej, możesz nadać rangę "Gracz" komendą '/pex user <nick> group set Gracz' - oczywiście z konsoli.

Przynajmniej w starszych wersjach PermissionsEx było tak, że po zmianie podstawowej konfiguracji grup (czyli rang), nie nadawały się rangi defaultowe dla graczy bez rang, którzy już wchodzili na serwer nie raz.

No dobra, wszystko spróbuje od nowa. Tylko że tym razem zmienię na silnik spigot (wersja 1.13.2) bo tamta jest trochę stara ? A spigot podobno wydajniejszy. Pobrałem paczkę EssentialsX na tą wersję oraz plugin Vault. Brakuje mi tylko PersmissionsEX , nie mogę nigdzie go znależć na 1.13.2 - Pomożecie?

Opublikowano
26 minut temu, Saftex napisał:

No dobra, wszystko spróbuje od nowa. Tylko że tym razem zmienię na silnik spigot (wersja 1.13.2) bo tamta jest trochę stara ? A spigot podobno wydajniejszy. Pobrałem paczkę EssentialsX na tą wersję oraz plugin Vault. Brakuje mi tylko PersmissionsEX , nie mogę nigdzie go znależć na 1.13.2 - Pomożecie?

Spróbuj wrzucić na serwer tą samą wersję pluginu, którą miałeś wcześniej. Powinno działać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ekrahb napisał:

Spróbuj wrzucić na serwer tą samą wersję pluginu, który miałeś wcześniej. Powinno działać.

Ok. Teraz pytanie czy mam zrobić to w takiej kolejności:

1.Uruchomić serwer,wejść na serwer nowym graczem

2.Wpisać w konsoli pex user mójnick add *

3.Stworzyć grupę komendą : /pex group Gracz create oraz /pex group Admin create

4.Ustawić kolor dla  tych grup komendą: /pex group Gracz prefix &e oraz /pex group Admin prefix &4 (Czyli Gracz jest na żółto a Admin na czerwono).

5.Otwarcie configu EssentialsX i zmiana ops-name-color: '4' na 'none'

6.Przejście do zakładki EssentialsChat, i skopiowanie linijki &7[{GROUP}]&f i wklejenie jej przed <{DISPLAYNAME}> które znajduję się nad nim.

7.Zapisanie configu i wpisanie komendy: /Essentials reload

8.Nadanie grupy Admina komendą: /pex user mójnick group set Admin (Teraz mój nick powinien wyświetlać się na czerwono a przed nim w nawiasach powinno pisać Admin).

9.Nadanie grupy Gracz komendą: /pex user mójnick group set Gracz (Teraz mój nick powinien wyświetlać się na żółto a przed nim w nawiasach powinno pisać Gracz).

10.Ustawianie domyślnej grupy komendą: /pex set default group Gracz (Czyli nowy gracz po wejściu na serwer będzie miał nadaną tylko grupę Gracz).

11.Dodanie graczowi komend z których może korzystać np: /pex group Gracz add essentials.spawn (I ta lista uprawnień jest wypisana dla gracza w configu essentials).

Tak mam to zrobić?

1 godzinę temu, Ekrahb napisał:

Spróbuj wrzucić na serwer tą samą wersję pluginu, którą miałeś wcześniej. Powinno działać.

Zrobiłem wszystko idealnie a i tak nie mam tych kolorów. Przy próbie  dodania domyślnej grupy: /pex set default group Gracz Wywala błąd: Error in command syntax. Check command help. Dodaje screena:Error.PNG

A tutaj utworzony plik permissions: PermiossionEX.PNG

Udało się! Ale i tak pojawia się szereg kolejnych problemów do których napisze osobny temat.

Rozwiązanie problemu: Wpisywanie Casio6000 zamiast CASIO6000 (Możliwe że to był ten błąd), albo przed dodaniem pex user mójnick add * trzeba była najpierw dać zwykłego opa w konsoli.

Temat do zamknięcia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...