Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile RAMU do serwera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! To mój pierwszy post na forum, ale to nie ważne.

Dobrze, a więc mam serwer, dla kolegów. Jednak ostatnio zaczynamy prace nad rozpowszechnianiem serwera.

Ale to nie o tym.

A więc, mój serwer jest hostowany na hostingu titanaxe. Bardzo dobry hosting, ale 2gb ramu to chyba trochę za mało na około 150 slotów?

Tutaj zaczyna się moje pytanie, ile powinienem wykupić ramu? 5gb? Może 6? Chciałbym też zmieścić tam parę pluginów.

Z góry dziękuję za ludzi, którzy odpowiedzą na to pytanie!

Opublikowano

Na 150 slotów? 16gb powinno być optymalne. Wychodzi wtedy ok. 100 mb/slot czyli odpowiednia ilość. Należy również pamiętać, że nie tylko ram jest ważny ale również CPU. Dodatkowo warto wspomnieć o występujących crasherkach przed którym trzeba się zabezpieczyć oraz oczywiście ochrona anty-ddos.

Opublikowano
38 minut temu, flourke napisał:

Na 150 slotów? 16gb powinno być optymalne. Wychodzi wtedy ok. 100 mb/slot czyli odpowiednia ilość. Należy również pamiętać, że nie tylko ram jest ważny ale również CPU. Dodatkowo warto wspomnieć o występujących crasherkach przed którym trzeba się zabezpieczyć oraz oczywiście ochrona anty-ddos.

Fajnie! A, i jak coś, to ten hosting ma wbudowany anti-ddos, więc nie muszę się martwić o takie rzeczy.

Procesory są tam całkiem dobre, więc nie muszę się o to martwić.

Dzięki za odpowiedź!

Opublikowano

To, że masz funkcję anty ddos, to nie oznacza, że procesor nie ucierpi podczas ataków. Dodatkowo pamiętaj, że RAM to nie wszystko, ponieważ ważnym elementem jest jeszcze procesor i dysk SSD.

Opublikowano

Zanim zainwestujesz więcej w serwer, pamiętaj aby dokładnie przemyśleć pomysł reklamy i kreatywność trybu serwera! Wątpię że od początku uda Ci się osiągnąć 150 osób na serwerze. Chyba że będzie to bardzo duży BUM, którego kupią ludzie. Życzę powodzonka w każdym razie. Dobrym pomysłem też jest wstawienie jakiegoś osobnego tematu i spytać ludzi czy chętnie będą grać na tego typu serwerze jaki chcesz zaoferować. Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...