Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Linux - poradniki dla początkującego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie drodzy forumowicze. Postanowiłem przesiąść się na Linuxa, zmusić się aby tego systemu się nauczyć oraz korzystać na co dzień. Zdecydowałem, że początkowo będę pracował na dystrybucjach pochodnych od Ubuntu.

Teraz moje pytanie brzmi czy zna ktoś jakiś dobry poradnik do Linuxa dot. komend, ogólnego użytkowania tego systemu? Moja obecna znajomość ogranicza się do 2-3 komend, więc niestety trochę słabo. Za wszelką pomoc każdemu serdecznie dziękuje! 

• Aive zmienił(a) tytuł na Linux - poradniki dla początkującego?
Opublikowano

Najlepszym poradnikiem zawsze jest Google , w kilka sekund znajdziesz to co szukasz a do każdej dystrybucji jest forum , polskie z reguły też są dostępne.  

Poza tym każdy linux ma instrukcje z przykładami , wystarczy poczytać man. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie wiem po co czekasz, zamiast coś zrobić odkładasz na później. 

Zaczynasz od dystrybucji w której na 99% nie będziesz musiał nawet otwierać konsoli do używania na co dzień jak nie jesteś programistą czy zaawansowanym użytkownikiem grzebiącym w systemie. W Windows też masz prawie 90%  wszystkiego co robisz możliwość wykonania w konsoli ale jakoś  pewnie nigdy nawet z tego nie korzystałeś. 

Co ty chcesz w tej konsoli robić ??

Nawet dziecko zainstaluje linux i będzie bez problemu używało tak jak Windowsa. Na co dzień  do pracy praktycznie używam konsoli unixowych  ( taki linux trochę inny i lepszy )  a w domu konsoli na linuxie nie używałem chyba od dwóch miesięcy  mimo że już zdążyłem kilkanaście  razy zainstalować i skonfigurować do używania różne linuxy.  

Opublikowano
Dnia 25.05.2019 o 01:02, Ktosiu napisał:

Nie wiem po co czekasz, zamiast coś zrobić odkładasz na później. 

Zaczynasz od dystrybucji w której na 99% nie będziesz musiał nawet otwierać konsoli do używania na co dzień jak nie jesteś programistą czy zaawansowanym użytkownikiem grzebiącym w systemie. W Windows też masz prawie 90%  wszystkiego co robisz możliwość wykonania w konsoli ale jakoś  pewnie nigdy nawet z tego nie korzystałeś. 

Co ty chcesz w tej konsoli robić ??

Nawet dziecko zainstaluje linux i będzie bez problemu używało tak jak Windowsa. Na co dzień  do pracy praktycznie używam konsoli unixowych  ( taki linux trochę inny i lepszy )  a w domu konsoli na linuxie nie używałem chyba od dwóch miesięcy  mimo że już zdążyłem kilkanaście  razy zainstalować i skonfigurować do używania różne linuxy.  

Jakie dystrybucję dla mnie w takim razie proponujesz?

Opublikowano

Było pytanie przecież co ty chcesz na tym linuxie robić ? 

Co nie   zainstalujesz będzie albo już gotowe albo samemu będziesz sobie poprawiał czy doinstalowywał. 

Masz Ubunty czy Debiana do wyboru , ewentualnie prostsze  forki typu Linux Mint  ( mate i cinnamon do wyboru ) dla zielonych  może zacznij od tego .

W konsoli to można zainstalować system bez gui ale tego raczej nie zrobisz bez znajomości systemu a co dopiero podstaw . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...