Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Dysk z systemem zniknął

Eru Iluvatar

Pytanie

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam mały problem.

Jakiś czas temu chciałem zainstalować sobie Ubuntu (jako drugi system), więc stworzyłem nową partycję na jednym z dysków i zainstalowałem system z pendrive'a. Miałem lekkie problemy z uruchomieniem systemu, bo przed każdym z nich miałem jedynie czarny (lub fioletowy, już nie pamiętam) ekran i system ładował się dopiero po wciśnięciu jakichś skrótów klawiszowych, ale jakoś dało się z tym żyć.

Wszystko było w miarę cacy, dopóki nie wyjąłem tego zbootowanego pendrive'a z komputera. Ubuntu nie chciał mi się już w ogóle włączać. Na fioletowym tle pojawiały mi się jedynie jakieś opcje w języku angielskim i nic nie mogłem z tym zrobić.

Załadowałem Windowsa i zauważyłem, że w Eksploratorze Plików w ogóle nie ma tej partycji z Ubuntu...

Może ten system jakoś źle się zainstalował?

Jest to Ubuntu w wersji 18.10. Nie pobierałem LTS.

Jakieś pomysły? Da się coś z tym zrobić? Format dysku i instalacja od nowa? Czy może pobrać wersję LTS? Nie będzie z nią takich samych problemów?

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie umiesz właściwie zainstalować bootloadera i tylko w tym problem. 

Uruchom instalkę windows i  napraw botowanie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...