Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z kartą graficzną w grze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, jak zły dział to przepraszam mea culpa xd, ostatnio drogą kupna nabyłem laptopa:

https://www.x-kom.pl/p/477289-notebook-laptop-15-6-hp-pavilion-power-i5-8300h-8g-240-1t-win10prox-1050ti.html

Chciałem sobie pograć w Battlefielda 3, ale ku mojemu zaskoczeniu gra na ustawieniach niskich chodzi bardzo nie płynnie, (25-30 fps) co jak na taki sprzęt jest chyba dużo za niskim wynikiem, bo na przykład w Wiedźminie 3 na wysoko/średnich mam spokojnie 50 fps, i gra jest jak najbardziej grywalna. Z moich obserwacji monitoringu w msi afterburner wynika że bf3 nie widzi tej karty tak jakby i komputer pracuje na karcie zintegrowanej, bo parametry GPU1 które przy wiedźminie pokazują 100% obciążenia itd, przy bf 3 są na 0%, ale za to GPU2 jest pod wysokim obciążeniem. (Wnioskuje że gpu1 i gpu2 to właśnie karta dedykowana i zintegrowana, jak się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu :p ). Dodam, że ze strony producenta laptopa ściągałem najnowsze sterowniki do karty dedykowanej. Ktoś wie jak rozwiązać ten problem ?

Opublikowano

Spróbuj prawym na skrót, uruchom z procesorem graficznym -> procesor nvidia o wysokiej wydajności

Opublikowano

Nie pomaga, probowałem też panel sterowania-> NVIDIA->zarządzanie ustawieniami 3d->ustawienia programu (bf3)->preferowany procesor graficzny dla tego programu->procesor nvidia o dużej wydajności, ale to też nic nie daje. Optymalizowałem też grę za pomocę geforce experience ale to też żadnych pozytywnych skutków, automatycznie ustawia wszystko na ultra a w grze jest 9 fps :v

Opublikowano

Nie pobieraj sterowników od producenta laptopa tylko stąd:

https://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

Dodatkowo zaktualizuj sterowniki Intel'a.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pitagoras333 napisał:

@Vosly Dlaczego nie od producenta?

Chyba jednak najlepiej mieć najnowszą wersję sterowników, niż z np. 2017 =)

Opublikowano

Podczas instalacji sterownikow intela biorę "automatycznie wyszukaj sterowniki i oprogramowanie" po czym przy instalacji wyskakuje mi takie coś:

https://imgur.com/CyrWcaF

o co chodzi?

Gdy wyszukuję ręcznie jest to samo.

edit:

Sterowniki intela od grafiki zaktualizowane, sterowniki nvidii też, i nadal to samo, dodam że ustawienie w panelu sterowania nvidia w ustawieniach globalnych, preferowanego procesora graficznego na procesor nvidia o dużej wydajności też nic nie daje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...