Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Brak dotyku w telefonie Asus Zenfone 2 ze551ml

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj postanowiłem wymienić bratu ekran w telefonie Asus Zenfone 2 ze551ml gdyż był potrzaskany. Mimo pęknięć na ekranie telefon działał normalnie. Na Ali Express zamówiłem cały wyświetlacz, przednią część telefonu.

Link do tej części : https://pl.aliexpress.com/item/Oryginalne-5-5-LCD-ASUS-Zenfone-2-ZE551ML-wy-wietlacz-LCD-ekran-dotykowy-Digitizer-rama-ZE551ML/32839662778.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.71995c0fW8FInQ"

Wymiana poszła sprawnie, telefon rozkręciłem i złożyłem 'do kupy' z nowym wyświetlaczem. Telefon się włączył, super fajnie ale nie działał w nim dotyk. Po chwili sprawdzania co źle podłączyłem, postanowiłem znowu założyć ten poprzedni wyświetlacz. Mimo że założyłem poprzedni wyświetlacz ku mojemu zdziwieniu on też nie miał dotyku. Kable od dotyku nie wyglądały na przerwane ani nic w obydwu wyświetlaczach. Ekran wyświetlał obraz prawidłowo.

W czym może być problem?

Proszę o szybką pomoc!

P_20190421_003308.jpg

P_20190421_003253.jpg

Opublikowano

Odkryj sam, bo nawet ze zdjęć nie wiadomo w czym problem. Do sprawdzenia musiał byś użyć drugiego takiego i sprawnego telefonu albo mieć dostęp do instrukcji serwisowej ze schematami i napięciami czy sygnałami do pomiaru z płyty. 

Najlepiej to odkręć wszystko i złóż ponownie sprawdzając czystość styków i ich kondycję czy nie są czasem pogięte. 

Inna opcja  i bardziej prawdopodobna że kupiłeś uszkodzony ekran  bo są dwa typy  do tego modelu TM FHD ZE551MLAUO FHD ZE551ML. 

TM  masz, chiński badziew bez procesu kontroli i zawsze masz możliwość że kupiłeś uszkodzony i nie sprawdzany po produkcji. 

AUTO to produkty LG czy Acera albo firm pokrewnych robiących części dla Asusa. 

Model masz jak byk napisany na taśmie LCD .  W sumie czasami pozostaje kupić tylko drugi i sprawdzić. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nowy wyświetlacz który kupiłem z chin ma naklejkę że był testowany i wszystko działało.

Wszystko wydaje mi się że podłączyłem tak jak należy.

Telefon rozbierałem opierając się o dwa źródła:

https://www.youtube.com/watch?v=Lt8u5FkFvyk&t=783s

Obraz na każdym z ekranów jest perfekcyjnej jakości. Ładownie działa. Wszystko śmiga. Nie działa ino dotyk. Tasiemka jest prawidłowo podłączona.

Mimo że podłączam stary wyświetlacz w którym wcześniej dotyk działał, to teraz dotyk w ogóle nie działa, tak samo jak w nowym wyświetlaczu.

1.jpg

4.jpg

P_20190421_101410.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...